Πάνος Σκουρλέτης | Πολιτικός, πρώην Βουλευτης

Σημεία από τη συνέντευξη στον Ρ/Σ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ fm 90.1

«Περιορισμένης ευθύνης» πρωθυπουργός απέναντι στην τραγωδία της Θεσσαλίας

3/10/2023 

 

Ο πρωθυπουργός έρχεται από παλιά και δεν μπορεί να μιλήσει για το νέο, είναι μια επικοινωνιακή φούσκα που απέναντι στην τραγωδία που ζουν στη Θεσσαλία στάθηκε ως πρωθυπουργός περιορισμένη ευθύνης. Την ίδια ώρα, το μοντέλο του κράτους που έρχεται από τις προηγούμενες δεκαετίες και αποτυπώθηκε στην περίπτωση του στεγάστρου Καλατράβα, φέρει υπογραφή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, επεσήμανε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον Ρ/Σ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1», στους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα. Αναφορικά με τις εσωκομματικές διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και τη συζήτηση για τον πολιτικό λόγο και την κατάθεση πολιτικών προτάσεων από τον νέο πρόεδρό του, ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι όλα τα σχετικά ερωτήματα που έχουν τεθεί δημόσια, αλλά και σε έναν, εν τοις πράγμασι, δημόσιο προσυνεδριακό διάλογο που διεξάγεται, πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου και στο έκτακτο συνέδριο που έχει ορίσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ενώ έπρεπε ήδη να έχουν συνεδριάσει τα καθοδηγητικά όργανα.

     Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

Η περίπτωση του στεγάστρου Καλατράβα είναι ενδεικτική του κρατικού μοντέλου

     Η περίπτωση του στεγάστρου Καλατράβα, αλλά και της συνολικής διαχείρισης των δημόσιων και ολυμπιακών εγκαταστάσεων ιδιαίτερα, αποτυπώνουν το μοντέλο του κράτους κατά την περίοδο της λεγόμενης ισχυρής Ελλάδας. Έργα αμφιλεγόμενα, έργα υπερκοστολογημένα, -που ως ένα μεγάλο βαθμό οδήγησαν και στην υπερχρέωση της χώρας- κανένα σχέδιο αξιοποίησής τους για την επόμενη μέρα. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που βγήκε τώρα στη δημοσιότητα, ότι έως το 2014 δεν υπήρχε οικοδομική άδεια συνολικά για τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει μητρώο συντηρήσεων και επισκευών. Τι δείχνουν όλα αυτά; Δείχνουν ότι αυτό το κράτος, τις τελευταίες δεκαετίες είναι πραγματικά ένα κράτος «οπερέτα», αν και η οπερέτα έχει επιδείξει και καλά έργα, την αδικούμε. Ήταν ένα κράτος το οποίο «κρεμόταν από μία κλωστή», βυθισμένο μέσα στην ανυποληψία και στο ψέμα.

     Όταν ανέλαβα Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος και θελήσαμε να κάνουμε ενεργειακή αναβάθμιση σε δημόσια πανεπιστήμια και δημόσια νοσοκομεία μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε μια λογική εξοικονόμησης ενέργειας, διαπίστωσα ότι δεν μπορούσαμε να τα εντάξουμε γιατί δεν είχαν οικοδομική άδεια! Αυτά όλα δεν έχουν αναγνωριστεί, δεν έχουν πληρώσει γι’ αυτά. Μας λένε τώρα να χρησιμοποιήσουμε την τεχνογνωσία των ολυμπιακών αγώνων για να επισπευσθούν τα δημόσια έργα. Δηλαδή τι, παρακάμπτοντας τη νομοθεσία, παρακάμπτοντας την ανάγκη οικοδομικών μελετών και αδειών; Ήταν ένα κράτος της «αρπαχτής», που έδωσε σε συγκεκριμένα κατασκευαστικά συμφέροντα, δισεκατομμύρια. Που χρεοκόπησε την χώρα. Και έχει μια υπογραφή αυτό το κράτος: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

     Το πρόβλημα δεν είναι τριών τεσσάρων χρόνων, αφορά μια συγκεκριμένη επιλογή για το πως έγιναν όλα αυτά. Να σας θυμίσω ότι κάποιοι αμφισβητούσαν την επένδυση, η οποία ήταν υπερμεγέθης και δεν την άντεχε η οικονομία. Τότε, όσοι τα λέγαμε αυτά, ήμουν από αυτούς που τα έλεγαν δημόσια, μας θεωρούσαν περίπου ανθέλληνες. Τα λέω αυτά για να καταλάβουμε τον χαρακτήρα αυτού του παραγωγικού – πολιτικού μοντέλου που επικράτησε τα τελευταία χρόνια και που το μαθαίνουμε τώρα μέσα από τυχαία συμβάντα. Το είδαμε στα Τέμπη, το είδαμε στις πλημμύρες, το είδαμε με το στέγαστρο Καλατράβα. Να μιλήσουμε για την αντισεισμικότητα στα σχολεία; Σας το λέω μετά λόγου γνώσεως, μέσα και από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησα τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στον Βόρειο Τομέα, ότι όλα τα κτίρια τα οποία χτίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ‘60, αρχές ‘70, είναι χωρίς άδειες και χωρίς σοβαρό οπλισμό και γι’ αυτό πολλά από αυτά ήδη έχουν αρχίσει να καταρρέουν. Αυτά θα τα εντάξουμε σε ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των δημόσιων κτιρίων και των υποδομών ή θα σκορπάμε τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης;

Πρωθυπουργός – επικοινωνιακή φούσκα

     Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ως ένας «πρωθυπουργός περιορισμένης ευθύνης» απέναντι στην τραγωδία που ζει η Θεσσαλία, επαναλαμβάνοντας τα ίδια μυξοκλάματα όπως και με την περίπτωση του ΙΑΝΟΥ, ενώ στηρίζουν πολιτικά τον κ. Αγοραστό, ο οποίος έχει τεράστιες ευθύνες και «κλείνουν το μάτι» στον κ. Μπέο, που δυστυχώς πολλά κανάλια τον βγάζουν για συνεντεύξεις, ως τον αρμόδιο δήμαρχο και τον «χαϊδεύουν». Τον τραμπούκο κ. Μπέο. Πέρα από τις δικές του ευθύνες, τις οποίες αναδεικνύουν πολίτες της περιοχής, τι δεν έκανε δηλαδή για τα θέματα των αντιπλημμυρικών έργων, αυτό το μοντέλο του δημόσιου άνδρα είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο. Έχει έμμεση στήριξη από τη ΝΔ, όταν ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο κ. Λούλης, είναι αντιδήμαρχος του κ. Μπέου. Όταν δεν υπάρχει άλλη, αντίπαλη υποψηφιότητα εκεί που να στηρίζεται από τη ΝΔ. Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές και τώρα, ο χώρος της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε μαχητικά απέναντι στον κ. Μπέο.

     Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο τελευταίος που μπορεί να μιλάει για το παλιό και για το καινούργιο. Ξεκινήσαμε την κουβέντα μας για τις παθογένειες και τις βαριές ευθύνες των δικομματικών κυβερνήσεων πριν από το 2010. Για όλα αυτά, ο υπουργός εκείνης της περιόδου, ο κ. Μητσοτάκης, δεν έχει αναλάβει ποτέ τις ευθύνες του. Είναι πολύ παλιός, είναι σκέτη επικοινωνιακή φούσκα, όπως επικοινωνιακή φούσκα είναι και το επιτελικό κράτος. Εμένα μου αρέσει το περιεχόμενο στην πολιτική.

Για τον αντιπολιτευτικό «οδικό χάρτη», το έκτακτο συνέδριο και την κατάθεση προτάσεων από τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

     Εμείς, μια ομάδα ανθρώπων η οποία δεν στήριξε την υποψηφιότητα του κ. Κασσελάκη ούτε στον πρώτο ούτε στον δεύτερο γύρο, πολύ ευρύτερη από το σχήμα της «Ομπρέλας», λέμε ότι ένα σοβαρό κόμμα -κι εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θέλουμε να είμαστε τέτοιο κόμμα- πρέπει να τα συζητήσει όλα μέσα από τις οργανωμένες διαδικασίες του. Έχουμε μια ειλημμένη απόφαση της προηγούμενης Κεντρικής Επιτροπής, να γίνει εντός του Νοεμβρίου το συνέδριο. Έπρεπε ήδη να έχει συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία, το ανώτερο πολιτικό, καθοδηγητικό όργανο. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση. Αντί να τα συζητάμε μέσα από τις ραδιοφωνικές συχνότητες να έρθουμε να τα κουβεντιάσουμε μέσα από τα αρμόδια όργανα, γιατί αλλιώς χάνουμε την αξιοπιστία μας στα μάτια της κοινωνίας.

     Μου έκανε εντύπωση που κάποιοι, οι οποίοι έμαθαν ότι έγινε μια πανελλαδική σύσκεψη το Σαββατοκύριακο, μίλησαν για κόμμα μέσα στο κόμμα. Δεν γνωρίζουν το καταστατικό του κόμματος. Όταν ο κ. Παππάς έκανε αντίστοιχες διαδικτυακές συναντήσεις του είπε κανείς τίποτα; Δεν ξέρουμε ότι υπάρχουν δυο – τρεις τάσεις, «νόμιμες», ανοιχτές ως προς τη λειτουργία τους, εντός του ΣΥΡΙΖΑ; Αν κάποιοι θέλουν να μας οδηγήσουν σε μια κατάσταση έξω από τα όρια και τα πλαίσια μιας δημοκρατικής, συλλογικής λειτουργίας αυτό αφορά εκείνους, δεν αφορά όλους εμάς. Επειδή ακούω κριτικές. Έτσι λειτουργεί αυτός ο χώρος και είναι τιμή του και καμάρι του.