Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Συνέντευξη στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλοκαίρι Μαζί»
 
Η έκταση και η διάρκεια των πυρκαγιών είναι η απάντηση για το αν έγιναν όσα έπρεπε τα τελευταία χρόνια για την πρόληψη και κατάσβεση
 
26/7/2023
 
     Είναι φανερό ότι πρέπει να ξαναδούμε από την αρχή τα θέματα της πρόληψης των πυρκαγιών και της αποτελεσματικότερης κατάσβεσης. Η εξέλιξη των πυρκαγιών, με αυτή της Ρόδου να συνεχίζεται για ένατη ημέρα, δείχνει ότι χάθηκε χρόνος. Δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι από όσα γίνονται. Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλοκαίρι Μαζί», με τον Νίκο Ρογκάκο και τον Γιώργο Γρηγοριάδη, τόνισα ότι το 2019, μετά από ενδελεχή επεξεργασία, διαμορφώθηκε ένα συνολικό σχέδιο συντονισμού φορέων, υπηρεσιών και των διαθέσιμων δυνάμεων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν το εφάρμοσε. Αυτό που υλοποιεί τώρα δεν φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι και πάλι τεράστια η οικολογική καταστροφή και μεγάλη η οικονομική ζημιά. Δυστυχώς, χθες είχαμε και την τραγωδία με τους δύο νέους ανθρώπους, τους χειριστές του πυροσβεστικού αεροπλάνου. Ωστόσο, για να περιορίσουμε τις καταστροφές από τις πυρκαγιές, δεν αρκεί να ενδυναμώσουμε τα μέσα και τα σχέδια. Παράλληλα πρέπει να υλοποιήσουμε μια τολμηρή και αποτελεσματική περιβαλλοντική και ενεργειακή πολιτική αντιμετώπισης της κλιματικής κατάρρευσης, να ενώσουμε τη φωνή μας με εκείνες τις φωνές, στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, που ζητούν δραστικά μέτρα. Ορισμένα σημεία από όσα είπα:
     
     Υπάρχει η ανάγκη να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή. Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό και μ’ αυτά τα οποία έχουν γίνει. Υπάρχει μια συσσωρευμένη εμπειρία. Κάθε χρόνος που περνάει είναι, δυστυχώς, μια αρνητική εμπειρία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολύ περισσότερα μέσα, είπε και η κ. Γιαννακοπούλου για τα συστήματα που μπορούν να αντιλαμβάνονται τη φωτιά και να στέλνουν μηνύματα, τα έχουμε αυτά; Δεν τα έχουμε. Τα είχε υποσχεθεί ο προηγούμενος υπουργός Πολιτικής Προστασίας.
 
     Αυτό που ζητάει σήμερα ο κόσμος είναι να βγουν, επιτέλους, ορισμένα συμπεράσματα και να μπορέσουμε να αντιστοιχηθούμε με αυτά, έτσι ώστε να οργανώσουμε την πρόληψη, την αποτελεσματικότητα, την έγκαιρη κατάσβεση, από την Πολιτεία. Διότι, σε κάθε περίπτωση, δυστυχώς θα πυκνώνουν οι φωτιές, αυτό είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα. Το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι το εξής: από την Πολιτεία, μετά το 2019 – 2020, πέρα από την πομπώδη συγκρότηση του αντίστοιχου υπουργείου, υπήρξε τελικά ένας αντίστοιχος σχεδιασμός που να αντιστοιχεί στις δυσμενέστερες κλιματολογικές συνθήκες; Είναι ένα άλλο κεφάλαιο, βέβαια, το ότι πέρα από την προσαρμογή στα ζητήματα της κλιματικής κατάρρευσης, υπάρχει πια κι ένα θέμα διαφορετικής πολιτικής που πρέπει να έχεις για το κλίμα, για το περιβάλλον. Εκεί, ειλικρινά, η κυβέρνηση παίρνει κάτω από τη βάση.
 
     Θα σας θυμίσω ότι μετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι, μετά από διαβούλευση που κράτησε λιγότερο από έναν χρόνο, είχαμε το πόρισμα της Επιτροπής Goldammer, που μιλούσε για τη σύσταση Εθνικής Αρχής. Σ’ αυτή τη κουβέντα είχαν συμμετάσχει τα αρμόδια υπουργεία, οι δήμοι και υπήρχε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, προβλέπονταν αυτόνομα τμήματα Πολιτικής Προστασίας σε κάθε δήμο, που πάνω στη φωτιά δεν θα έπαιρναν εντολές από τον δήμαρχο ή τον αντιδήμαρχο, αλλά από έναν κεντρικό μηχανισμό, με αντίστοιχη εκπαίδευση. Ξέρω ότι υπάρχουν 3.500 κενά στο Πυροσβεστικό Σώμα. Ξέρω ότι υπήρχε ένα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας μέσω ΟΑΕΔ/ΔΥΠΑ 5.000 ανθρώπων για τον καθαρισμό των δασών καθ’ όλο το έτος, για τη διάνοιξη δασικών δρόμων και ζωνών πυρασφάλειας και δεν επαναλήφθηκε μετά το 2019.
 
     Για να αντιμετωπιστεί η δασική φωτιά θέλει την αντίστοιχη τεχνογνωσία από ειδικούς δασολόγους επιστήμονες, που αυτή τη στιγμή δεν έχουν «μπολιάσει» τον αντίστοιχο σχεδιασμό. Αλλιώς αντιμετωπίζεις την ελιά, όταν καίγεται, αλλιώς τους θάμνους, αλλιώς το πεύκο. Αυτά χρειάζονται επιστημονική γνώση και οργάνωση. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι, εάν το έχει κάνει η κυβέρνηση, το έχει κάνει αναποτελεσματικά, γιατί μετράμε τόσες πολλές μέρες με συνεχιζόμενες φωτιές.
 
     Την κλιματική κρίση δεν πρέπει να την επικαλούμαστε ως άλλοθι. Πέρα από την αναγκαία προσαρμογή, πρέπει να ακολουθούμε και ένα ενεργειακό μοντέλο ώστε να πετύχουμε τους διάφορους στόχους για το κλίμα. Οι στόχοι που έχουν μπει για την μείωση της θερμοκρασίας, για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, δεν υπηρετούνται ούτε από την εθνική πολιτική, ούτε και από την ευρωπαϊκή πολιτική. Πρόσφατα, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο καταψήφισαν τον νόμο για την προστασία της φύσης, μαζί με την ευρωπαϊκή ακροδεξιά.