Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Συνέντευξη στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» του ΣΚΑΪ
 
Κρίσιμο ζήτημα η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος που πλήττεται
 
19/7/2023
 
     Με δεδομένη την κλιματική κατάρρευση είναι φανερό ότι πρέπει να επανεξεταστεί ο σχεδιασμός ή και η στρατηγική ακόμη, στον τομέα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών στη χώρα μας.
 
     Μιλώντας το πρωί στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» του ΣΚΑΪ, με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο, σημείωσα ότι η Αττική μετατρέπεται σε «κρανίου τόπος», αλλά πρόσφατα στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίστηκε ένας νόμος για την αποκατάσταση της φύσης, τον οποίο καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ. Προβλέπει ότι όπου έχουν υποβαθμιστεί τα οικοσυστήματα, η Πολιτεία οφείλει να προβεί στην αποκατάστασή τους, με πρώτο στόχο το 20% μέχρι το 2030. Θα έρθει και η ώρα της αποτίμησης για την καταστροφή που μαίνεται γύρω μας, προς το παρόν οφείλουμε να πούμε ότι αν ισχύει ότι το Πυροσβεστικό Σώμα έχει 4.500 κενά προσωπικού, αυτό είναι ένα λάθος. Επίσης, οι δασοπυροσβέστες είναι αναγκαίοι καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η εμπειρία και η αποτελεσματικότητα των Ρουμάνων πυροσβεστών δείχνουν ότι ίσως πρέπει να επιλεχθούν διαφορετικά πρωτόκολλα κατάσβεσης και για το δικό μας, πολύ ικανό, προσωπικό του ΠΣ που επιχειρεί στις πυρκαγιές. Ακολουθούν ορισμένα σημεία της συνέντευξης:
 
      Εκ του αποτελέσματος βλέπουμε ότι πρέπει να επανεξεταστεί ο συνολικός σχεδιασμός και ο βραχυπρόθεσμος ίσως και ο στρατηγικός, διότι, όπως πολύ σωστά είπατε κι εσείς με το ερώτημά σας, οι συνθήκες της κλιματικής κατάρρευσης επιβάλλουν να προσαρμοστούμε σ’ αυτή την πραγματικότητα. Φωτιές θα έχουμε, θα είναι 89, θα είναι 95 και βλέπετε ότι τα τελευταία χρόνια πυκνώνουν. Άρα πρέπει να επαναξιολογηθεί συνολικά ο σχεδιασμός, να δούμε τι κάνουμε και σε στρατηγικό επίπεδο, άμεσα.
 
     Μαθαίνω, και δεν έχει υπάρξει διάψευση, ότι φέτος υπήρξαν πάνω από 4.500 κενά στο Πυροσβεστική Σώμα, οργανικές θέσεις. Αν έχει συμβεί, αυτό είναι ένα λάθος. Πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα των δασοπυροσβεστών, δεν μπορεί να έχει μόνο στοιχεία εποχικότητας η πρόσληψή τους, διότι το δάσος θέλει προετοιμασία και φροντίδα όλο τον χρόνο, καθαρισμούς, διανοίξεις δρόμων. Βλέπουμε, απ’ όσα ακούω με βάση τα δικά σας ρεπορτάζ, ότι έρχονται ξένα σώματα, όπως αυτό των Ρουμάνων δασοπυροσβεστών, τα οποία είναι πολύ αποτελεσματικά, απ’ ότι λένε αυτόπτες μάρτυρες, δεν έχω κάποια πληροφορία, σε αντίθεση με τους δικούς μας οι οποίοι φαίνεται να έχουν άλλα πρωτόκολλα, άλλα δόγματα.
 
     Η Αττική μετατρέπεται σε «κρανίου τόπο» κι εδώ δεν βοηθάει να θυμόμαστε τη κλιματική κρίση στο «και πέντε». Πριν από λίγες ημέρες, στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίστηκε ένας νόμος για την αποκατάσταση της φύσης. Δεν τον ψήφισαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ. Προβλέπει ότι εκεί που υπάρχουν φυσικές καταστροφές και παρεμβάσεις, σε δάση, σε θάλασσες, η Πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει για την αποκατάσταση, κατά το 20% έως το 2030. Αυτό που κάνουμε σε σχέση με τους στόχους του 2050, για την κλιματική ουδετερότητα και την απανθρακοποίηση, είναι επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα. Άρα επενδύουμε -και κάποιοι θέλουν να βγάλουν τα λεφτά τους- σε μεθόδους χρήσης ενέργειας που είναι επιβλαβής για το περιβάλλον. Κλιματική κρίση σημαίνει φαινόμενο του θερμοκηπίου.
 
     Υπάρχει Περιφερειάρχης; Ποιος είναι; Τον είδατε καθόλου; Βλέπω τους δημάρχους να δίνουν τη μάχη τους. Ερχόμενος είδα ένα tweet του κ. Ραβανού, του συναδέλφου σας από το ΒΗΜΑ, ο οποίος παρουσιάζει έγγραφο για τη μίσθωση μηχανημάτων από την Περιφέρεια για την περίοδο της πυροπροστασίας, όπου η κατάθεση των προσφορών λήγει 15/7. Αν είναι αυτός ο σχεδιασμός, τότε «πιάσ’ τ’ αβγό και κούρευ’ το».