Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Συνέντευξη στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλοκαίρι Μαζί»
 
Ο αντιπυρικός σχεδιασμός πρέπει να αντιστοιχείται με την πραγματικότητα, οφείλονται απαντήσεις για τυχόν ελλείψεις
 
18/7/2023
 
      Αυτές οι ώρες είναι δύσκολες για πολλούς συνανθρώπους μας στις περιοχές που δοκιμάζονται από τις μεγάλες πυρκαγιές και τους ανθρώπους που συμμετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης. Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλοκαίρι Μαζί» με την Μαρία Αναστασοπούλου και τον Νίκο Ρογκάκο, επεσήμανα ότι αν και, δυστυχώς, τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης απασχόλησαν ελάχιστα το σύνολο του πολιτικού κόσμου προεκλογικά, ωστόσο είναι μια πραγματικότητα με σοβαρά αρνητικά αποτελέσματα, όπως αυτά που βλέπουμε. Γι’ αυτό και όλος ο σχεδιασμός πρέπει να αντιστοιχείται και να προσδιορίζεται στη βάση αυτής της αρνητικής πραγματικότητας. Ορισμένα σημεία από όσα είπα:
 
      Ζούμε σε συνθήκες κλιματικής κρίσης κι είναι πολύ σωστό, όταν κάνουμε μια τέτοια συζήτηση, να αναφερόμαστε σε αυτό που ζει σήμερα τουλάχιστον η νότια Ευρώπη, η οποία φλέγεται. Στις πρόσφατες εκλογικές μάχες το θέμα της κλιματικής κρίσης δεν μας απασχόλησε συνολικά. Χαρακτηρίζει αρνητικά το εγχώριο πολιτικό σύστημα ότι δώσαμε δύο εκλογικές μάχες και τα θέματα της κλιματικής κρίσης, που είναι μία από τις 3 – 4 μεγάλες κρίσεις που διαπερνούν σήμερα την πραγματικότητα σε όλο τον κόσμο, βρέθηκαν σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Αυτό το λέω και για τον δικό μου τον χώρο.
 
     Όλος ο σχεδιασμός πρέπει να αντιστοιχείται και να προσδιορίζεται στη βάση αυτής της αρνητικής πραγματικότητας, της κλιματικής κρίσης. Από τα πιο μικρά, μέχρι τα πιο μεγάλα. Από τα θέματα των υποδομών, που δεν μπορεί να είναι τέτοιες ώστε να έχουμε διακοπές της υδροδότησης στην Ανατολική Αττική, μέχρι τον σχεδιασμό και τα εργαλεία αντιμετώπισης της κάθε πυρκαγιάς. Εδώ θα ήθελα να θέσω ερωτήματα. Υπήρξαν κενά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία κατά την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου; Έχω ακούσει για 4,5 χιλιάδες. Είναι αλήθεια ότι το 80% των πυροσβεστικών οχημάτων είναι άνω της δεκαετίας και πολλά από αυτά έχουν προβλήματα με διάφορα στοιχεία του εξοπλισμού τους; Είναι αλήθεια ότι η μισθοδοσία αυτών των ανθρώπων, που δεν είναι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, των πυροσβεστών, είναι λιγότερη κατά 7,5 εκατομμύρια ευρώ φέτος; Γιατί οι δήμοι να παίρνουν τα χρήματα με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου κι αυτό να μην έχει γίνει μήνες πριν;
 
     Έχουμε και τους περίφημους δασοπυροσβέστες. Γιατί να μην απασχολούνται όλο το χρόνο; Το δάσος θέλει προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο όλο το χρόνο, για τη διάνοιξη δρόμων, καθαρισμούς. Υπάρχει αντικείμενο εργασίας. Αυτή η εποχικότητα δεν ωφελεί.