Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του ACTION24, με τους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού βρέθηκε ο Πάνος Σκουρλέτης όπου επεσήμανε  ότι και η τελευταία παρέμβαση της κ. Μπακογιάννη είναι χαρακτηριστική, άνευ προηγουμένου και προσβλητική προς τους πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας. Όσο για τις αρμόδιες υπηρεσίες, εάν γνώριζαν κάτι για τη δράση του τουρκικού Προξενείου σε σχέση με τις εκλογές, τι περίμεναν, να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία; Για άλλη μια φορά, με ευθύνη της ΝΔ, δεν συζητούμε τις προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ελληνικού λαού. 

Σημεία από την συνέντευξη:

Σχετικά με το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας:
 
Γινόμαστε μάρτυρες μιας εξελισσόμενης επικίνδυνης επιχείρησης εκ μέρους της ΝΔ, παρακρατικής έμπνευσης, που εμπλέκει ευαίσθητα ζητήματα με σκοπό να υπηρετήσει τις προεκλογικές της σκοπιμότητες. Ο κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ εκλέγεται αδιαλείπτως από το 2012 βουλευτής στην περιοχή και κατά καιρούς, από όλα τα κόμματα, έχουν εκλεγεί Έλληνες πολίτες προερχόμενοι από τη μουσουλμανική μειονότητα. Εάν οι αρμόδιες υπηρεσίες γνώριζαν κάτι, περίμεναν να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία; Μπορεί η αμαρτωλή ΕΥΠ, με τα αναπάντητα ερωτήματα σε σχέση με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, να «πετά άσσους από το μανίκι»;
Αυτό που είδαμε με πρωτοστατούσα την κ. Μπακογιάννη, δεν έχει προηγούμενο. Ως «νονά» της φαμίλιας να λέει ότι αν δεν μας ψηφίσετε θα έρθω ξανά και θα δείτε τι θα πάθετε, είναι μια εικόνα προσβλητική και για τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας και εν γένει για τη δημοκρατία. Επαναλαμβάνω αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας για μαφιόζικες πρακτικές. Με ποια ιδιότητα βρέθηκε εκεί η κ. Μπακογιάννη για να απειλήσει τη μουσουλμανική μειονότητα;
Που αποσκοπεί όλη αυτή η, παρακρατικής έμπνευσης, επιχείρηση της ΝΔ; Να απευθυνθεί, δια της Θράκης, στην απανταχού ελληνική Ακροδεξιά, παίζοντας με εθνικά ζητήματα χωρίς καμία συστολή, τροφοδοτώντας με επιχειρήματα και την Τουρκία με τον τρόπο που αναδεικνύει αυτά τα ζητήματα, για να καταστεί παντοδύναμη. Αυτή είναι η ΝΔ και γι’ αυτό θα πρέπει να μη καταστεί παντοδύναμη στις επόμενες εκλογές. Διότι έχουμε να ζήσουμε πολλές τέτοιες πρακτικές.
 
Για τις καταγγελίες εμπλοκής του τουρκικού Προξενείου στις εκλογές:
 
Εάν υπάρχει ένα τέτοιο συμπέρασμα, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μία συστηματική παρέμβαση εκ μέρους του Τούρκου Πρόξενου, που μπορεί να θεμελιώσει ζήτημα απέλασής του. Βγαίνει αυτό σαν «άσσος» μετά τις εκλογές ή λίγο πριν τις εκλογές; Το ανακαλύψαμε ξαφνικά μία – δύο μέρες πριν από τις εκλογές και το πετάμε ή απλώς θέλουμε να δημιουργήσουμε εντυπώσεις και θέλουμε να εξυπηρετήσουμε προεκλογικές σκοπιμότητες;
 
Η πολιτική της ΝΔ πλήττει τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας:
 
Τα θέματα του δημόσιου συστήματος υγείας εκφράζονται πολλές φορές με έναν δραματικό τρόπο και μόνο τυχαία δεν ήταν, τελικά, τα συμβάντα που είδαμε σε σχέση με τη διάλυση του ΕΚΑΒ και την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, με τις παραιτήσεις των γιατρών, με τις ελλείψεις, με την υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας και κυρίως με το χτύπημα του δημόσιου χαρακτήρα του. Αυτό είναι το βασικότερο απ’ όλα.
Πάντοτε προτάσσαμε τα θέματα του δημόσιου συστήματος υγείας, ιδιαίτερα μετά τον περασμένο Δεκέμβρη και την ψήφιση αυτού του καταστροφικού νόμου Πλεύρη, ο οποίος κατάργησε την αποκλειστική και πλήρη απασχόληση, που πραγματικά είναι μια «βόμβα» στα θεμέλια του δημόσιου συστήματος υγείας. Εκεί, λοιπόν, ελέγχεται η κυβέρνηση ΝΔ για πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα. Για το γεγονός ότι έχει λιγότερα ασθενοφόρα, για το γεγονός ότι έχει λιγότερους απασχολούμενους απ’ ότι το 2019, παρά την πανδημία και κυρίως παρά της δυνατότητας που είχε λόγω της αναστολής του Συμφώνου Σταθερότητας να ξοδεύει όσα χρήματα ήθελε για να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας. Το 2019 λειτουργούσαν 84 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, τώρα είναι 52. Οι τελευταίοι που προσλήφθηκαν ήταν 300 διασώστες επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, οι προτεραιότητες φαίνονται και τις μαθαίνουμε κάθε φορά από το ρεπορτάζ, δυστυχώς με δραματικό τρόπο. Τις ξέρει ο καθένας και τις κατανοεί και είναι αντιμέτωπος με αυτές όταν βρίσκεται στην ανάγκη να πάει σε ένα νοσοκομείο.
Ο κ. Πνευματικός δεν εξέφρασε κάποιες προσωπικές απόψεις, αλλά μία, κατά τη γνώμη μου, βαθιά αντικοινωνική αντίληψη που χαρακτηρίζει ένα μεγάλο μέρος και την επίσημη πολιτική της ΝΔ, που θέτει ως προτεραιότητα το θέμα του κόστους για την υγεία. Όταν αντιμετωπίζεις την υγεία ως εμπόρευμα τότε βάζεις την παράμετρο του κόστους, εμπορευματοποιείται η υγεία και δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό το δημόσιο αγαθό όλοι και όλες. Βασική παράμετρος είναι η οικονομική διάσταση. Ότι αξιολογούμε, τελικά, την ανθρώπινη ζωή από το πόσο κοστίζει η θεραπεία. Αυτό είναι απαράδεκτο.
 
Με συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες για την επόμενη μέρα των εκλογών:
 
Είμαστε ο χώρος της σύγχρονης προοδευτικής Αριστεράς, που απευθυνόμαστε στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Το τι θα κάνουμε για την επόμενη μέρα είναι κάτι το οποίο θα το αντιμετωπίσουμε με βάση τις κατακτημένες δημοκρατικές, συλλογικές διαδικασίες μας που ελπίζω ότι θα είναι ουσιαστικές. Αυτή είναι η παράδοση του χώρου μας. Δημοκρατία.