Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Σημεία από τη συνέντευξη του Πάνου Σκουρλέτη στον ΑΝΤ1

 

Αναγκαία η αύξηση των συντάξεων κατά 7,5%, η επαναφορά της 13ης σύνταξης, η καταβολή των αναδρομικών

 

Επιβάλλεται η άμεση αύξηση όλων των συντάξεων κατά 7,5%, ανεξάρτητα από την προσωπική διαφορά, η επαναφορά της 13ης σύνταξης, που την έκοψε η ΝΔ, η  καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους, που ακόμη τα οφείλει η κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την ΧΑ, η Αριστερά έχει συγκρουστεί με το φασισμό, θέλουμε να απεγκλωβίσουμε κόσμο από αυτόν. Οι θέσεις Κατρούγκαλου για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, δεν είναι και θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν υπάρχουν στο πρόγραμμά του, επεσήμανε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», με τον Γιώργο Παπαδάκη και την Μαρία Αναστασοπούλου.

 

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

 

Τι δικαιολογεί την έξοδο Κατρούγκαλου από το ψηφοδέλτιο

Δύο μέρες πριν από τις εκλογές, το να υπερασπίζεις μια προσωπική σου άποψη, που δεν υπήρξε ούτε ως σκέψη, όχι μόνο τώρα προεκλογικά αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα, να περιέχεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο ίδιος έχει τις απαντήσεις του και έκανε μια δήλωση. […] Η ευθιξία είναι κάτι άλλο. Για παράδειγμα, κάνει ένα λάθος και έχει την ευθιξία να πει «εγώ παραιτούμαι». Εάν κάνω την αντιστοίχηση με τον Κώστα Καραμανλή, όπου δεν υπήρξε ευθιξία, λέει «διεκδικώ ψήφο».      

 

Ως προς την ουσία του ζητήματος για τις εισφορές

Όταν λειτούργησε η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα, ξεφύγαμε από τον χαρακτήρα της ασφαλιστικής εισφοράς και πήγαμε ουσιαστικά σε μια δεύτερη φορολόγηση. Γι’ αυτό επικρίθηκε και, θα έλεγε κανείς, το πλήρωσε ως έναν βαθμό και ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς μαθαίνουμε από τα λάθη μας.

 

Τότε παραλάβαμε ένα δισεκατομμύριο έλλειμμα στο ΙΚΑ και σας παραδώσαμε πλεόνασμα του ΕΦΚΑ. Είχατε κάνει το PSI, είχατε κάνει τα δομημένα ομόλογα, οι προηγούμενες κυβερνήσεις.   

 

Τι πρέπει να γίνει για τους συνταξιούχους, να εστιάσουμε στις προτάσεις για μια σειρά θέματα

Είναι ένα φλέγον ζήτημα που ποτέ δεν υποτιμήσατε. Το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι, από το 2010 έως το 2015, αντιμετώπισαν το κόψιμο των δώρων, 40% μείωση των συντάξεών τους. Γι’ αυτό θεωρούμε επιβεβλημένο να πούμε ότι, ανεξαρτήτως της προσωπικής διαφοράς, υπάρχει ανάγκη για 7,5% αύξηση σε όλους τους συνταξιούχους, για την επαναφορά της 13ης σύνταξης, που είχαν πει ότι θα διατηρήσουν και την έκοψαν, για την καταβολή των αναδρομικών.

 

Εμείς δεν ψηφίσαμε την πρόταση του κ. Βρούτση διότι δεν δώσατε τα αναδρομικά στους συνταξιούχους και δεν τα έχετε δώσει ακόμη, παρότι υπάρχουν και δικαστικές αποφάσεις. Διότι τους στερήσατε 4 δισεκατομμύρια από τη 13η σύνταξη. Διότι επιβάλατε στο γύρισμα του χρόνου -και δεν το λέτε αυτό- 10% αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.

 

Να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο, η ΝΔ αναπαράγει προβλήματα της οικονομίας προ του 2010

Νομίζω ότι υπάρχει μια τελευταία ευκαιρία για τη χώρα, να επιχειρήσει, μέσα από τις δυνατότητες που δίνονται από τα χρήματα το νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, να παρέμβει στο παραγωγικό της μοντέλο. Οι ξεπερασμένες στρατηγικές της ΝΔ αναπαράγουν τα προβλήματα του παρελθόντος, πριν το 2010. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση και γι’ αυτό εμείς ζητάμε να γίνεται συζήτηση σε συγκεκριμένες προτάσεις και όχι να πετάμε την μπάλα έξω.  

 

Έχουμε τρεις ημέρες που δεν συζητάμε για την ουσία των προγραμμάτων. Εγώ προσπάθησα πριν, όχι να αποφύγω τις ερωτήσεις με τις συγκεκριμένες αναφορές μου, αλλά όταν μιλάμε για ασφαλιστικό, για υγεία, για οικονομία, μ’ αρέσει να εστιάζω στις προτάσεις που καταθέτει ο καθένας.  

 

Εμείς συγκρουστήκαμε με τη ΧΑ, θέλουμε να απεγκλωβίζουμε κόσμο από τον ναζισμό

Δεν μπορώ να δεχτώ τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη που μας νουθετεί για την ΧΑ. Την δήλωση του κ. Τσίπρα την άκουσαν όλοι και κατάλαβαν ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει σ’ αυτό τον χώρο, στην αριστερά, τους αγώνες κατά του φασισμού. Δεν είδα ούτε ένα στέλεχος της ΝΔ να πάει, έστω τυπικά, στη δίκη της ΧΑ. Είδα τον κ. Μπαλτάκο να συνομιλεί με τον κ. Κασιδιάρη στη Βουλή. Δεν μπορεί τώρα να κουνάει το δάχτυλο στην Αριστερά, στη δημοκρατική παράταξη η ΝΔ. Εμείς θέλουμε, όπως έγινε το 2019 που με την ψήφο του κόσμου στάλθηκαν εκτός κοινοβουλίου, έτσι να γίνει και τώρα. Εμείς δεν συνομιλήσαμε μαζί τους, τους στείλαμε στη φυλακή, συγκρουστήκαμε μαζί τους στους δρόμους, στο αντιφασιστικό κίνημα, θέλουμε ο κόσμος να απεγκλωβίζεται  από τον ναζισμό.

 

Την Πρωτομαγιά πέρασα από τις γιορτές που γίνονται στη Νέα Φιλαδέλφεια. Με πλησίασαν 17ρηδες και μου είπαν «εμείς ψηφίζουμε Ηλία». Τους είπα ότι αυτοί είναι οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα. Μου είπαν ότι είναι ψέματα. Εγώ λέω, σ’ αυτά τα παιδιά, που είναι υπαρκτό ρεύμα, θα πρέπει να μιλήσουμε; Θα πρέπει να βοηθήσουμε να αποκατασταθεί η ιστορική συνείδηση, τι σημαίνει ναζισμός και φασισμός;