Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Επίσκεψη Πάνου Σκουρλέτη στη Σχολή ΑμεΑ Αθηνών της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ)

 

Δέσμευσή μας η στήριξη της Σχολής για ΑμεΑ του ΟΑΕΔ και των σπουδαστών της, θα βάλουμε τέλος στην εργασιακή ομηρία των εκπαιδευτών

 

Μόλις 7 εκπαιδευτικοί, σε σύνολο 40, απασχολούνται με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) στη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμεΑ Αθηνών της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) στο Γαλάτσι, κι αυτό προέκυψε έπειτα από απόφαση Δικαστηρίου. Ωστόσο, η Διοίκηση της ΔΥΠΑ στρέφεται εναντίον της απόφασης. Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, Πάνος Σκουρλέτης, που επισκέφτηκε τη Σχολή μαζί με το μέλος της ΠΓ του κόμματος, με ευθύνη για τον Τομέα Δικαιωμάτων, Πάνο Λάμπρου, ζητά από τη Διοίκηση της ΔΥΠΑ να μην επιμείνει στην άσκηση ένδικων μέσων ενάντια στην απόφαση που δικαίωσε τους εργαζόμενους.   

 

Η επίσκεψη των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη Σχολή, την Τετάρτη 17 Μαΐου, έδωσε την ευκαιρία για μια εκτενή και ουσιαστική συζήτηση με καταρτιζόμενους και εκπαιδευτές για τις συνθήκες κατάρτισης και συνολικά για τη λειτουργία της. Τους υποδέχτηκαν και τους ξενάγησαν στον χώρο η Διεύθυνση της Σχολής, εκπαιδευτές και εκπρόσωποι των σπουδαστών. Πρόκειται για την μοναδική σχολή του ΟΑΕΔ για άτομα με αναπηρία σε όλη την Ελλάδα, με καταρτιζόμενους από  18 έως 58 ετών και διαδρομή περίπου 30 ετών. Σήμερα έχει 230 καταρτιζόμενους, ενώ σε 70 παραδίδονται μαθήματα μέσω τηλεκατάρτισης. Ζητούμενο είναι η αναβάθμισή της σε Εθνικό Κέντρο, με περαιτέρω ενίσχυση της δραστηριότητάς της, του προσωπικού και του εξοπλισμού της.

 

Όπως προέκυψε από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους, οι 40 εκπαιδευτές απασχολούνται στην πλειονότητά τους με συμβάσεις αναπληρωτών και ωρομίσθιων. Μόνο 7 από αυτούς υπάγονται σε καθεστώς ΙΔΑΧ, αορίστου χρόνου, μέσω Δικαστικής απόφασης, στην οποία έχει ασκηθεί έφεση από τη Διοίκηση  της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ). Οι εκπαιδευτές, που εργάζονται από 17 έως 25 χρόνια χωρίς μόνιμη εργασιακή σχέση, κάθε χρόνο ζουν με το άγχος της μοριοδότησης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επεσήμαναν το γεγονός ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δρομολογήθηκε το να προσλαμβάνονται και ως αναπληρωτές και όχι αποκλειστικά ως ωρομίσθιοι και τώρα διεκδικούν το επόμενο βήμα, το οποίο συνάδει με τα χρόνια εργασίας τους και το ότι πρόκειται για πάγιες θέσεις εργασίας.

 

Ο πρόεδρος των Καταρτιζόμενων, Γιάννης Παππάς, παρέδωσε στον Πάνο Σκουρλέτη υπόμνημα με βασικά τους αιτήματα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζουν  είναι ότι το καλοκαίρι που κλείνει η Σχολή, χάνεται και η ασφαλιστική ικανότητα που τους παρέχεται, με αποτέλεσμα η συνταγογράφηση φαρμάκων, όπως και μια σειρά άλλα ζητήματα, να γίνεται πραγματική δοκιμασία για τους καταρτιζόμενους, οι οποίοι έχουν μεγάλο ποσοστό αναπηρίας. Δηλώνουν ότι η καθολική ασφάλιση για όλη τη χρονιά είναι αναγκαία. Αντιμετωπίζοντας αυξημένα προβλήματα, διεκδικούν το επίδομα κατάρτισης ή κάποια παρεμφερής παροχή, να τους καταβάλλεται και τους ενδιάμεσους μήνες, που δεν λειτουργεί η Σχολή. Ζητούν, επίσης, να διαβαθμιστεί η Σχολή και συνολικά να αναβαθμιστεί. Καθώς το ζήτημα της προσβασιμότητας είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους καταρτιζόμενους, ζητούν άμεσα να λυθεί το ζήτημα της δημιουργίας χώρου στάθμευσης ΑμεΑ.

 

Μιλώντας με εργαζόμενους και καταρτιζόμενους, ο Πάνος Σκουρλέτης αναγνώρισε την αναγκαιότητα και την σπουδαιότητα του έργου της Σχολής, η λειτουργία της οποίας πρέπει να στηριχθεί ουσιαστικά και να αναβαθμιστεί, μεταξύ άλλων και με μόνιμο προσωπικό, δεσμευόμενος για την οριστική διευθέτηση του προβλήματος από μία κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.  Μετά το τέλος της επίσκεψης, δήλωσε: «Όλα τα κενά σε μια τόσο σημαντική δημόσια εκπαιδευτική δομή συνιστούν γροθιά στο στομάχι. Είναι μια γάγγραινα για την Ελληνική Πολιτεία ο πολυκατακερματισμός των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο, καθώς χωρίς εργασιακή ασφάλεια δεν μπορεί να γίνει κανένας ουσιαστικός σχεδιασμός».