Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Σημεία από τη συνέντευξη του Πάνου Σκουρλέτη στον ΑΘΗΝΑ 98.4

 

Ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει αλλαγή της προεκλογικής ατζέντας για να μην απολογηθεί για τα πεπραγμένα του

Εδώ και δύο εβδομάδες, σχεδόν μονοπωλεί τον προεκλογικό διάλογο, με ευθύνη της κυβέρνησης, ένα θέμα για το οποίο υπάρχει κοινή οπτική, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις και έχει εξαντληθεί. Κυριαρχεί η συζήτηση για τον κ. Κασιδιάρη και όχι αυτή για πολλά άλλα σοβαρά ζητήματα, όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας, η αποκάλυψη των αιτιών των υποκλοπών, το πώς φτάσαμε στην τραγωδία των Τεμπών, μόνο και μόνο επειδή έτσι βολεύει τον κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να αποφύγει την απολογία γι’ αυτά τα σοβαρά θέματα και επειδή δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του σε πάρα πολλούς τομείς, επεσήμανε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 98.4, στη δημοσιογράφο Σοφία Μπερετάνου.

 

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

 

Στον προεκλογικό διάλογο υποβαθμίζονται τα φλέγοντα θέματα

Ένα θέμα στο οποίο φαίνεται ότι συμφωνούμε όλοι, όπου έχουμε, με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, μια κοινή οπτική, στο να μπουν φραγμοί στους χρυσαυγίτες και τους νεοναζί, να το συζητάμε επί δύο εβδομάδες εις βάρος όλων των υπόλοιπων προβλημάτων; Να μην κουβεντιάζουμε για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που κινδυνεύουν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας και να συζητάμε για τον κ. Κασιδιάρη; Θέλουμε να του κάνουμε διαφήμιση; Εγκαλώ τον κ. Μητσοτάκη ότι πάει να αλλάξει την προεκλογική ατζέντα. Να μην συζητήσουμε για την Ειδική Βάση Εισαγωγής, που θα στείλει 20.000 νέα παιδιά, που σε λίγο γράφουν εξετάσεις, πελατεία στα ιδιωτικά κολλέγια; Να μην συζητήσουμε για τα εισοδήματα, που έχουν συμπιεστεί, για τον κόσμο, που φτάνει 10 – 15 του μηνός και έχει τελειώσει ο μισθός του; Να συζητάμε 15 ημέρες για τον κ. Κασιδιάρη για να τον κάνουμε «μάγκα», επειδή έτσι βολεύει τον κ. Μητσοτάκη για να μην απολογηθεί για όσα έκανε στα Τέμπη ή για τις παρακολουθήσεις του Αρχηγού του Στρατού, των μελών της οικογένειάς του, της αδερφής και των ανιψιών του; Αυτά δεν αφορούν τη δημοκρατία; Να τα συζητήσουμε κι αυτά. Αλλά δεν ακούω αυτές τις μέρες στο δημόσιο λόγο να συζητάμε αυτά τα καυτά, υπαρκτά προβλήματα και συζητάμε για τον κ. Κασιδιάρη, που τον άφησαν επί τόσους μήνες να κάνει διαγγέλματα στον ελληνικό λαό από τη φυλακή, μέσα από κινητά τηλέφωνα.

 

Αυτός είναι ο «τραμπισμός αλά γκρέκα»

Το μεγαλύτερο ιστορικό θράσος σε αυτό τον τόπο είναι να λες στην Αριστερά ότι «ψαρεύει» από τον χρυσαυγιτισμό. Την Αριστερά που πλήρωσε με αίμα τους αγώνες για τη δημοκρατία, κατά της χούντας, που έδωσε τη μάχη κατά των φασιστών στην Ελλάδα ’40 με ’44. Ε, δεν μπορεί τώρα ο κ. Μητσοτάκης και η παράταξή του, η οποία έχει εγκολπωθεί ένα μέρος ανθρώπων που ιστορικά συνεργάστηκαν με τους Ναζί και με τη χούντα κι είναι στο κόμμα του, να εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι ψαρεύει σε «θολά νερά». Μόνο αν θες να τινάξεις τη συζήτηση στον αέρα τα λες αυτά, δεν υπάρχει άλλη σκοπιμότητα. Αυτό είναι  ο «τραμπισμός αλά γκρέκα». Αυτά κάνει κι ο Τραμπ.

 

Ρεαλιστικός στόχος η ανάδειξη κυβέρνησης από την κάλπη της απλής αναλογικής

Ζητούμενο για εμάς είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας στη βάση -για να μπορεί να είναι αποτελεσματική- μιας συγκεκριμένης προγραμματικής σύγκλισης, να υπάρχει κοινός προγραμματικός τόπος. Δεν είναι θέμα προσώπων. Εμείς λέμε ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε σε πέντε, δέκα ζητήματα που σήμερα απασχολούν την ελληνική κοινωνία και φάνηκε, το προηγούμενο διάστημα, ότι υπάρχουν συμπτώσεις. Στη βάση αυτής της πραγματικότητας μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι υπάρχει ανάγκη, για παράδειγμα να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ και μαζί με την πρόταση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής να φτάσει τα 880 ευρώ. Οι γιατροί που απασχολούνται στο δημόσιο σύστημα υγείας θα πρέπει να εξακολουθήσουν να δουλεύουν γι’ αυτό αποκλειστικά. Όχι να τους λέμε ότι δεν μπορούμε να τους δώσουμε αυξήσεις και να πάρουν «πελάτες» από το δημόσιο σύστημα, ώστε αντί να περιμένουν οκτώ μήνες να εγχειριστούν να τους πάνε στο ιδιωτικό νοσοκομείο δίπλα. Σ’ αυτά έχουν υπάρξει συμπτώσεις. Να απαντήσουμε, επιτέλους, γιατί έγιναν οι υποκλοπές. Να απαντήσουμε στο γιατί υπήρξε η τραγωδία των Τεμπών. Σε όλα αυτά και σε πολλά άλλα, τα ανέφερα ενδεικτικά αυτά, όλο το φάσμα των δυνάμεων που ονομάζουμε αριστερή – προοδευτική αντιπολίτευση μπορεί να συμφωνήσει. Είναι απολύτως ρεαλιστικό. Το θέλουν όλοι; Εμείς το λέμε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Το θέλουν οι υπόλοιπες δυνάμεις; Κατανοώ πριν από τις εκλογές να είναι λίγο επιφυλακτικές. Μικρότερες πολιτικές δυνάμεις είναι, θέλουν για λόγους αυτοσυντήρησης να είναι επιφυλακτικές. Αλλά, να το πουν στον ελληνικό λαό μπροστά στις εκλογές και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.

 

Μια συνεργασία δεν γίνεται στη βάση του συνόλου των απόψεων και του προγράμματος που υποστηρίζει το κάθε κόμμα. Αν υπάρχει αυτή η ανελαστικότητα δεν μπορείς να συνεργαστείς. Τότε θα ήμασταν στο ίδιο κόμμα. Είμαστε διαφορετικά κόμματα διότι έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις. Τι αναζητούμε; Τη σύμπτωση των απόψεων σε κάποια μίνιμουμ προγραμματικά ζητήματα. Αν κάποιος, ο κ. Βαρουφάκης, το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, που μπορεί να έχει κάποια ζητήματα, πει ότι θέτει ως προϋπόθεση για να συνεργαστεί ένα, δύο, τρία πράγματα που δεν είναι αποδεκτά από έναν ενδεχόμενο μελλοντικό εταίρο, δεν προχωρά η συμφωνία. Αυτό είναι θέμα πολιτικής ευθύνης. Ας ανοίξουν, λοιπόν, τον δρόμο στη λογική του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θέλει αέναες εκλογές για να δει τον αυτό του να κυβερνά και πάλι αλαζονικά, με τον τρόπο που το έκανε το προηγούμενο διάστημα.

 

Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την πρώτη κάλπη, την κάλπη της απλής αναλογικής και για να ωριμάσει αυτό και να το δούμε πιθανά να υλοποιείται, πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι πρώτο κόμμα.