Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Προεκλογικά δώρα σε μεγαλοεπιχειρηματίες με αυθαίρετες κατασκευές

 

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε:

 

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο τελευταίο νομοσχέδιο αυτής της κυβέρνησης, η ΝΔ κατέφυγε σε μια ακόμη σκανδαλώδη ρύθμιση σχετικά με τις αυθαίρετες κατασκευές, κάνοντας ένα πολύτιμο δώρο σε φιλικά της επιχειρηματικά συμφέροντα.

Μετά το γνωστό περιστατικό με τον άγριο και «μαφιόζικο» ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Μανώλη Ψαρρού, η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε νομοθετική ρύθμιση για τη διαδικασία πολεοδομικών ελέγχων προκειμένου να δείξει ευαισθησία και ανάληψη πρωτοβουλίας για το συγκεκριμένο φλέγον ζήτημα.

 

Μετά από λίγες μέρες, όμως, στο τελευταίο νομοσχέδιο αυτής της κυβέρνησης πριν τη διάλυση της Βουλής, με τροπολογία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας τα πράγματα «αποκαταστάθηκαν» με την εισαγωγή μιας σκανδαλώδους εξαίρεσης: σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης της αυθαίρετης κατασκευής κάνει μια υπεύθυνη δήλωση στην Υπηρεσία Δόμησης ότι θα προβεί αυτοβούλως σε κατεδάφιση εντός 10 ημερών, το «ειδικό» πρόστιμο ανέρχεται σε μόλις 500 ευρώ και στη συνέχεια διαγράφονται όλα τα βεβαιωθέντα πρόστιμα.

 

Έτσι, μετά τα δημοσιεύματα για επιβολή προστίμων σε γνωστές παραλιακές επιχειρήσεις της Μυκόνου που κατασκεύαζαν μάλιστα και φράχτες κλείνοντας παράνομα την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες, μαθαίνουμε ότι με τη δημοσίευση του νόμου υποβλήθηκαν και οι σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις στην Υπηρεσία Δόμησης του νησιού για αυτόβουλη κατεδάφιση, με τα πρόστιμα «μαμούθ» 33 εκατ. και 22 εκατ. ευρώ να γίνονται … 500, μόλις, ευρώ.

 

Τι μεσολάβησε άραγε σε αυτό το διάστημα των περίπου 15 ημερών από την ψήφιση της πρώτης ρύθμισης – και λίγο πριν τις εκλογές – και ανέκυψε ανάγκη για τέτοια εξαίρεση;

 

Όλοι μπορούμε να φανταστούμε τι, και να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Και σίγουρα δεν θα μας πείσουν τυχόν δικαιολογίες των αρμοδίων της κυβέρνησης περί σύντομης κατεδάφισης και «άμεσης αποκατάστασης του περιβάλλοντος» γιατί οι δήθεν περιβαλλοντικές τους ευαισθησίες είναι ήδη γνωστές.