Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Σε εργαζόμενους του ΔΕΔΔΗΕ ο Πάνος Σκουρλέτης και η Νίνα Κασιμάτη

Στις εκλογές κρίνονται οι εργασιακές σχέσεις, αλλά και η εντεινόμενη ενεργειακή φτώχεια των νοικοκυριών

Σε εργαζόμενους στη Διεύθυνση Ειδικών Εγκαταστάσεων Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ στο Νέο Φάληρο, μίλησαν την Τρίτη 25 Απριλίου 2023, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, Πάνος Σκουρλέτης και η υποψήφια βουλεύτρια στην Β’ Πειραιά, Νίνα Κασιμάτη. Ένα από τα σοβαρά ζητήματα που έθεσαν οι εργαζόμενοι ήταν αυτό των εργασιακών σχέσεων πολλών ταχυτήτων, όπου ακόμη και οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου διαχωρίζονται ανάμεσα σε αυτούς που απασχολούνται με την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας και αυτούς που έχουν υπογράψει ατομικές συμβάσεις, ενώ εργάζονται και με οκτάμηνες συμβάσεις, τρίμηνες, εργολαβικά, «ενοικιαζόμενοι», με «μπλοκάκι».

Αυτή η πραγματικότητα έδωσε το έναυσμα ώστε οι δυο υποψήφιοι βουλευτές να αναφερθούν τόσο στην ανάγκη κατάργησης του «νόμου Χατζηδάκη», που προβλέπει απλήρωτες υπερωρίες, 10ωρα και μια σειρά άλλα αρνητικά μέτρα, όσο και στη σημασία της πλήρους επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Εκτενώς αναφέρθηκαν και στην αποτυχημένη, για την πλειοψηφία της κοινωνίας, πολιτική της κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα, που πριμοδότησε την αισχροκέρδεια των ενεργειακών επιχειρήσεων. Μια πραγματικότητα που αναδεικνύει την ανάγκη επαναφοράς του «Δ» στη ΔΕΗ, αλλά και δικαιώνει τη θέση για κτήση και έλεγχο από το Δημόσιο των επιχειρήσεων των ενεργειακών δικτύων, όπως ο ΔΕΔΔΗΕ.

Ο Π. Σκουρλέτης, δήλωσε μετά την περιοδεία: «Βρισκόμαστε διαρκώς αντιμέτωποι με τις λαθεμένες επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ως απόρροια της πολιτικής της αντίληψης για το τι σημαίνει δημόσιο συμφέρον, τι σημαίνει να υπηρετείς την κοινωνία, αλλά και για τις εργασιακές σχέσεις που πλήττονται διαρκώςΩστόσο, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει αποστολή και ευθύνη απέναντι στους πολίτες, έχει θεσμικό ρόλο, δεν μπορεί να λειτουργεί ως μια οποιαδήποτε κερδοσκοπική ιδιωτική επιχείρηση, ούτε ως προς τους εργαζόμενους που απασχολεί, ούτε ως προς την κοινωνίαΓι’ αυτό και η πώληση του 49% σε fund από την κυβέρνηση της ΝΔ έχει ακόμη μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει θετικά πεπραγμένα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Από το 2015 μέχρι το 2019 μείωσε τους λογαριασμούς ρεύματος μεσοσταθμικά κατά 12%. Διατήρησε τα ηλεκτρικά δίκτυα, όπως τον ΑΔΜΗΕ, υπό δημόσιο έλεγχο παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών. Προώθησε επενδύσεις 2,3 δισ. ευρώ στη ΔΕΗ και μείωσε το δανεισμό της κατά 1 δισ. ευρώ. Έδωσε ώθηση στις μικρές και μεγάλες διασυνδέσεις των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και στήριξε καθοριστικά την επέκταση των ΑΠΕ. Θωράκιζε τους πολίτες απέναντι σε τυχόν κρίσεις, σε αντίθεση με τη ΝΔ, που προστάτευσε μόνο την αύξηση των κερδών παραγωγών και ισχυρών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Με αυτές τις πολιτικές “αποσκευές” απευθυνόμαστε και στους εργαζόμενους στην ενέργεια και στους πολίτες και τους ζητούμε να στηρίξουν την επιλογή μας για δημόσιο έλεγχο στη ΔΕΗ και για ενεργειακά δίκτυα που θα λειτουργούν ως βραχίονες άσκησης πολιτικής υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, υπέρ της ανάπτυξης και υπέρ του δικαιώματος των νοικοκυριών για το κοινωνικό αγαθό της ενέργειας. Μπορούμε και κυρίως θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή φτώχεια».