Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη, στο MEGA
Επιτέλους, να μιλήσουμε για προγράμματα
Την έλλειψη ουσιαστικής και εκτενούς συζήτησης επί συγκεκριμένων προγραμματικών θέσεων των κομμάτων στο δρόμο προς τις εκλογές, αλλά και την ανάγκη για μια τέτοια συζήτηση, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και υποψήφιος βουλευτής στην εκλογική Περιφέρεια Β1 του Βόρειου Τομέα Αθηνών, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», με τους δημοσιογράφους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα.
Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:
Να συζητήσουμε προεκλογικά για τις προτάσεις και τις θέσεις μας
Πηγαίνοντας προς τις εκλογές θα ήθελα να συζητήσουμε το πόρισμα για τα Τέμπη, το οποίο έχει βγει εδώ και μέρες από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων που διόρισε η κυβέρνηση και οδηγεί σε συμπεράσματα τα οποία δεν είναι καθόλου κολακευτικά γι’ αυτήν. Να συζητήσουμε για τα θέματα του υπουργείου Υγείας και του ΕΣΥ. Αυτή τη στιγμή, αυτό που έχει πετύχει η Ελλάδα είναι ένα αρνητικό ρεκόρ, τον Φεβρουάριο ήμασταν πρώτη χώρα ως προς την υπερβάλλουσα θνητότητα στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή το 95% των όποιων προσλήψεων γιατρών έγιναν επί ΝΔ είναι επικουρικοί και από το 2009 -δηλαδή πριν από τα μνημόνια και μέχρι τώρα- δουλεύουν 8.700 λιγότεροι γιατροί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα συζητήσουμε για όλα αυτά;
Σε σχέση με τα ασφαλιστικά θέματα. Σε μια κατάσταση με ένα δισεκατομμύριο έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία, με μια διαλυμένη οικονομία, ήταν επιβεβλημένο να υπάρξει ο νόμος της προσωπικής διαφοράς για να μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση. Σήμερα, αυτός ο νόμος, όπως έχει ειπωθεί από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, τουλάχιστον εδώ και δύο μήνες, πρέπει να αλλάξει. Έχει κλείσει πια τον κύκλο του αυτός ο μηχανισμός, άρα με αυτή την έννοια συμφωνώ με αυτό που είπε ο κ. Κωνσταντινόπουλος. Επομένως, ιδού πεδίο δόξης λαμπρό να συμφωνήσουμε σ’ αυτό. Για το χρηματιστήριο ενέργειας δεν έχετε δει κ. Κωνσταντινόπουλε ότι το κόμμα που ευθέως, από την πρώτη στιγμή, μίλησε για την ανάγκη αλλαγής αυτού του κερδοσκοπικού μηχανισμού και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τον εφάρμοσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2020 η ΝΔ, ενσωματώθηκε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες το γενικό πλαίσιο, αλλά ο τρόπος που εφαρμόστηκε και οι παράμετροι εφαρμογής του βαραίνουν τη ΝΔ, η οποία δεν προέβλεψε μια σειρά από πράγματα. Μετά την ενεργειακή κρίση πρέπει συνολικά η Ευρώπη να ξεπεράσει αυτό τον μηχανισμό.
Ζητούμενο ένας ελάχιστος προγραμματικός κοινός τόπος
Πρόκειται για μια αλλαγή γραμμής 180 μοιρών από τη ΝΔ. Μέχρι πριν από 15 ημέρες έλεγε ότι καλπάζει και πάει για αυτοδυναμία και σήμερα εμφανίζεται να λέει ότι θα κρατήσει την εντολή τρεις μέρες και θα πάει και σε συνεργασία σε δεύτερες εκλογές. Έχει συνειδητοποιήσει ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας, εκ των πραγμάτων πια, είναι ένα «όνειρο… ανοιξιάτικης νύχτας», καθώς δεν έχουμε μπει ακόμη στο καλοκαίρι. Κατά τη γνώμη μου, το ζητούμενο είναι να υπάρχουν ισχυρές κυβερνήσεις που θα εφαρμόσουν πρόγραμμα το οποίο θα μπορεί να απαντήσει στα προβλήματα της χώρας. Αυτό εξυπηρετείται μέσα από κυβερνήσεις προγραμματικής συνεργασίας, οι οποίες με έναν σαφή τρόπο θα παρουσιάσουν στον ελληνικό λαό λύσεις για την επόμενη μέρα. Η απλή αναλογική βοηθάει, δημιουργεί το πλαίσιο. Ζητούμενο για μας είναι να υπάρξει μια συμφωνία σ’ έναν μίνιμουμ προγραμματικό τόπο. Προφανώς μιλάμε για διαφορετικά κόμματα που δεν ταυτίζονται. Σημασία έχει να μπορείς να απαντήσεις σε όλα αυτά που είπαμε πριν για την υγεία, για την εργασία, για την οικονομία. Ότι μπορούμε, για την επόμενη τετραετία να έχουμε πειστικές απαντήσεις.
Εμείς λέμε ευθαρσώς το εξής: επειδή, πράγματι, εκ των πραγμάτων η ίδια η ζωή θέτει το θέμα των κυβερνήσεων συνεργασίας, αυτό ωριμάζει, ενισχύονται οι πιθανότητες να συμβεί, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πρώτο κόμμα. Αυτό επιδιώκουμε. Όλα τα άλλα τα χρησιμοποιούν για να αποφύγουν τη βασική διαχωριστική γραμμή, η οποία είναι διττή. Πρώτα απ’ όλα εναλλακτικές στρατηγικές απέναντι στην εφαρμοζόμενη πολιτική της ΝΔ και, κατά δεύτερο, κυβερνήσεις συνεργασίας έναντι της μονοκομματικής, αλαζονικής αντίληψης της ΝΔ που οδηγεί σε αδιέξοδα. […] Μπορούμε, με όλο το φάσμα των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων και σε αυτό βρίσκεται, όσο θα αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτικό και το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, να αναζητήσουμε έναν κοινό τόπο. Δεν μπορούμε; Ας αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του να το πει μπροστά στον ελληνικό λαό.
Στήριξη επενδύσεων, μείωση ενεργειακού κόστους επί ΣΥΡΙΖΑ
Στην ενέργεια ήμασταν εκείνο το κόμμα το οποίο είχε μειώσει τον ΦΠΑ και στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και στο φυσικό αέριο. Ο ΣΕΒ ήταν από τις λίγες φορές που είχε κάνει ειδική αναφορά στο μηνιαίο δελτίο του και είχε επιβραβεύσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την περίοδο του 2016, για την μείωση του ενεργειακού κόστους στις εγχώριες παραγωγικές επιχειρήσεις. Δεν έχει ξαναγίνει και συγκρίνετέ το με αυτό που υπέστησαν τα τελευταία ένα με δύο χρόνια, σε σχέση με το ενεργειακό κόστος, οι επιχειρήσεις. Αυτό είναι ένα παράδειγμα. Μπορώ να θυμηθώ και άλλα, για τις επενδύσεις. Την επέκταση και τις επενδύσεις που έκανε τότε η «Vivartia» στο εργοστάσιο στον Άγιο Στέφανο -το λέω αυτό γιατί με κάποια πράγματα είχα ασχοληθεί έμμεσα ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπήρχε ένα ζήτημα οριοθέτησης ρέματος- ήταν μια εξαγωγική μονάδα για γιαούρτια στην Ιταλία. Αυτό έγινε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, επενδύσεις από την εταιρεία ΜΕΓΑ στο Μενίδι, που παράγει ήδη προσωπικής φροντίδας ή την ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ. Τα λέω επειδή πολλές φορές ο κ. Γεωργιάδης λέει «μα πέστε μου μία επένδυση». Δεκάδες οι επενδύσεις επί ΣΥΡΙΖΑ, σε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες.
Μετά το 25% της αύξησης των εισοδημάτων, το οποίο είπε ο κ. Μητσοτάκης, το 10% που είπαμε εμείς για την επόμενη χρονιά φαντάζει πραγματικά πολύ λίγο. Φαίνεται ότι τα «λεφτόδεντρα» της ΝΔ είναι πιο καλά ριζωμένα στην ελληνική κοινωνία. Αυτά είναι προεκλογικές σκοπιμότητες, τις οποίες αντιλαμβάνεται ο καθένας.
Για την υπόθεση Γεωργούλη
Στα ζητήματα των διακρίσεων εις βάρος των γυναικών και της έμφυλης βίας, θεωρώ, όπως πολύ σωστά πράξαμε εξαρχής, ότι πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι στα θύματα, να τα ενθαρρύνουμε. Εδώ δεν υπάρχει κανενός είδους «ναι μεν, αλλά». Όλα τα υπόλοιπα είναι φτηνές προσπάθειες εργαλειοποίησης ενός κοινωνικού ζητήματος μπροστά στις εκλογές, που το μόνο που κάνουν είναι να σκορπούν τοξικότητα στη συζήτηση.
Η ίδια η καταγγέλλουσα και το καταλαβαίνω απόλυτα, προσπάθησε να διαφυλάξει το όνομά της και δεν ήξερε ούτε η οικογένειά της την υπόθεση, δεν το ήξεραν ούτε ο κ. Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αυτό.