Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη, στο ACTION24

 

Καμία ανοχή σε ζητήματα έμφυλης βίας και κακοποίησης, στηρίζουμε τα θύματα

 

Καμία ανοχή δεν πρέπει δείχνουμε στα περιστατικά που έχουν να κάνουν με έμφυλη βία και κανενός είδους συγκάλυψη δε επιτρέπεται. Τα θύματα πρέπει να ενθαρρύνονται να κάνουν καταγγελία και να υποστηρίζονται, καθώς αντιμετωπίζουμε έξαρση των φαινομένων βίας αλλά και των γυναικοκτονιών. Αυτό ήταν και το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στην υπόθεση Γεωργούλη, με την ακαριαία αντίδρασή του να αποπέμψει τον ευρωβουλευτή, όταν γνωστοποιήθηκε η καταγγελία από τις βελγικές αρχές, επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και υποψήφιος βουλευτής στον Βόρειο Τομέα Αθηνών (Β1), Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του ACTION24, με τους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού.

 

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

 

Μιλάμε για ένα φαινόμενο που, ορθώς, έχει συζητηθεί κατά κόρον στην ελληνική κοινωνία. Τα ζητήματα που αφορούν την έμφυλη βία τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει στην επιφάνεια. Σε αυτό συνέβαλε το πολύ δυνατό και πραγματικό κίνημα, το λεγόμενο MeToo και νομίζω ότι όλοι οφείλουμε με τη στάση μας να ενθαρρύνουμε τα θύματα τέτοιων πράξεων και καταστάσεων να κάνουν καταγγελία. Αυτό πρέπει να είναι η αφετηρία μας. Καμία συγκάλυψη, καμία ανοχή.

 

Να δούμε το κοινωνικό φαινόμενο, την μεγάλη εικόνα. Η χώρα μας κατέγραψε ρεκόρ γυναικοκτονιών. Κατέγραψε ρεκόρ καταγγελιών γύρω από τέτοια ζητήματα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έπειτα. Πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι στα θύματα, να κάνουμε τα πάντα, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, δημοσιολόγοι, ο καθένας από εμάς, έτσι ώστε να ενθαρρύνουμε τέτοιου είδους αναφορές και καταγγελίες.

 

Ορθώς, μόλις επιβεβαιώθηκε ότι πέρα από τη φημολογία έχουμε γεγονότα -κι αυτό επιβεβαιώθηκε μόλις την περασμένη Δευτέρα- αντιδράσαμε ακαριαία. Ο κ. Γεωργούλης τέθηκε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας. Δεν νομίζω να έχεις κανείς τη διάθεση να συμπαρασταθεί εάν όντως συμβαίνουν τα καταγγελλόμενα, βεβαίως έχει τα δικαιώματά του ως κατηγορούμενος. Με ενδιαφέρει η στάση αρχών. Χαίρομαι που το κόμμα μας δεν ολιγώρησε, χαίρομαι που ο Αλέξης Τσίπρας χτες στο Λαύριο ήταν απόλυτα σαφής, δίνοντας ένα σήμα όχι μόνο στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και στην ελληνική κοινωνία.

 

Σε τριάντα ημέρες έχουμε εκλογές και δεν έχουμε συζητήσει παρά για τον φράκτη, για τη «βίλα» του Ραγκούση και  τώρα γι’ αυτά τα πράγματα κι έχουμε αφήσει στην άκρη το γιατί είχαμε την τραγωδία των Τεμπών, γιατί δεν απαντήθηκαν τα θέματα των παρακολουθήσεων, γιατί στα θέματα της ακρίβειας δεν έχουμε μια πολιτική η οποία να απαντάει σ’ αυτά τα ζητήματα, γιατί έχουμε βάλει τα θέματα των εργασιακών σχέσεων στην άκρη. […] Επιδιώκουν μια τέτοια συζήτηση όσοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση γύρω από τα πραγματικά προβλήματα. Είναι πραγματικά προβλήματα και τα ζητήματα της έμφυλης βίας, αυτό το έβαλα πρώτα και κύρια, αλλά έχει σημασία πως το προσεγγίζουμε αυτό το θέμα. Διότι δεν αφορά μόνο την πράξη ενός πολιτικού προσώπου, αφορά μια ολόκληρη κοινωνία, η οποία αυτά τα είχε στο περιθώριο. Αφορά μια κοινωνία η οποία πρέπει να οργανωθεί και να είναι, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη αλληλέγγυα στα θύματα. Έχουμε ανάγκη να οργανώσουμε όλο αυτό το σύστημα των καταγγελιών που αφορούν τα ζητήματα της έμφυλης βίας. Έχουν γίνει πολύ μικρά βήματα.

 

Χρειάζονται συμπαράσταση οι γυναίκες, γιατί μιλάμε κατά κύριο λόγο για γυναίκες, με ανθρώπους οι οποίοι να εξασφαλίζουν, για παράδειγμα, την οικονομική αρωγή σε σχέση με τους δικηγόρους που πρέπει να βρουν τα θύματα. Πρέπει να έχουμε ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς. Όπου υπάρχουν παιδιά να παρεμβαίνουν δομές εκ μέρους του κράτους, στηρίζοντας τα θύματα τα οποία κάνουν το βήμα της καταγγελίας. Και είναι πολύ μεγάλο βήμα αυτό και πρέπει να το στηρίξουμε.