Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ

 

Σ’ αυτές τις εκλογές να δοθεί τέλος στις αδιέξοδες στρατηγικές της κυβέρνησης ΝΔ

 

Το πολιτικό διακύβευμα των εκλογών είναι αν θα συνεχίσει η χώρα στο δρόμο των αδιέξοδων στρατηγικών, οι οποίες οδήγησαν στα Τέμπη, οδήγησαν σε αποτυχία στην υγεία, οδήγησαν σε αναξιοκρατία, επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και υποψήφιος βουλευτής στον Βόρειο Τομέα Αθηνών (Β1), Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή «ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ» του ΣΚΑΪ, με τον Γιάννη Ντσούνο.

 

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

 

Τι διακυβεύεται στις εκλογές

Απλή αναλογική σημαίνει κυβερνήσεις συνεργασίας. Γι’ αυτό την ψηφίσαμε, αυτή τη στρατηγική έχουμε. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας βασίζονται σε ένα πολύ μεγαλύτερο εύρος κοινωνικών δυνάμεων, έχουν πετύχει μεγαλύτερη νομιμοποίηση μέσα στην ίδια την κοινωνία. Προϋπόθεση είναι να υπάρχει προγραμματική σύγκλιση. Με δεδομένες τις μέχρι τούδε τοποθετήσεις των κομμάτων και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτό που θα λειτουργήσει ως καταλύτης γι’ αυτή την προοπτική είναι να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρώτο κόμμα.

 

Το διακύβευμα αυτών των εκλογών στο πολιτικό επίπεδο, διότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας έρχονται να υπηρετήσουν συγκεκριμένες επιλογές, είναι αν θα συνεχίσει η χώρα σ’ αυτό το δρόμο των αδιέξοδων στρατηγικών. Είχαμε τα αποκαλυπτήρια του επιτελικού κράτους με την υπόθεση των Τεμπών. Πέρα από τα θύματα, το τραγικό γεγονός που αυτό καθ’ αυτό μας συγκλόνισε, αυτό που φάνηκε είναι ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός». Ένα κράτος το οποίο μίλαγε για αξιολόγηση και αξιοκρατία βρέθηκε να «κολυμπάει» μέσα στην αναξιοκρατία. Με απαξίωση των δημόσιων υποδομών, με αποτυχημένη διαχείριση στα ζητήματα της υγείας κάτι που ανακαλύπτουμε και μετά την ύφεση της πανδημίας.

 

Κυβέρνηση συνεργασίας με ποιον πρωθυπουργό;

Το θέμα το απαντάει ο ίδιος ο λαός με τα ποσοστά που δίνει σε κάθε κόμμα. Ο κορμός μιας τέτοιας κυβέρνησης έχει το πλεονέκτημα να προτείνει το δικό του πρόσωπο. Για εμάς το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα είναι εκ των ων ουκ άνευ.

 

Για την υπόθεση με τον Αλέξη Γεωργούλη

Επειδή αυτό το περιστατικό έρχεται σε έναν όχι «ουδέτερο» χρόνο, αλλά σε μία χρονική στιγμή όπου τα δύο προηγούμενα χρόνια έχουν έρθει στην επιφάνεια διάφορα περιστατικά παρενοχλήσεων και έμφυλης βίας, μερικές φορές και με τον πιο ακραίο τρόπο, με γυναικοκτονίες -γνωρίζετε ότι έχει ανοίξει και μια συζήτηση γύρω από το θέμα της νομικής κατοχύρωσης του όρου γυναικοκτονία- υπήρξε επίσης αυτό το ανεπανάληπτο και καταπληκτικό κίνημα, το MeToo, νομίζω επιβάλλεται σε όλους μας να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί όταν σχολιάζουμε. Προφανώς δεν υποκαθιστούμε τη Δικαιοσύνη, έχει πάρει το δρόμο της αυτή η υπόθεση, υπάρχει η καταγγέλλουσα, υπάρχει ο καταγγελλόμενος, έχουν πλήρη δικαιώματα. Πιστεύω ότι οφείλουμε με τη στάση μας να διαπαιδαγωγούμε τον κόσμο και να ενθαρρύνουμε όποιον έχει γίνει θύμα τέτοιων πράξεων να το καταγγέλλει. Τα δημόσια πρόσωπα διαπαιδαγωγούν μέσα από τις τοποθετήσεις τους, άρα οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί σε αυτά τα ζητήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ νομίζω ότι αντέδρασε με τον καλύτερο τρόπο. Έμαθε, απέπεμψε. Από εκεί και πέρα η Δικαιοσύνη έχει το δικό της λόγο, τα πράγματα θα πάρουν το δρόμο τους.