Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη, στο MEGA

 

Γελιέται η κυβέρνηση όταν νομίζει ότι θα μονοπωλήσει την προεκλογική συζήτηση με το θέμα του φράκτη

 

Η αντιπαράθεση πάνω στο ζήτημα του φράκτη στα σύνορα, η οποία προτάσσεται από την κυβέρνηση, δείχνει ένδεια επιχειρημάτων, την αδυναμία της να συζητήσει για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον κόσμο, να δώσει απαντήσεις για την ακρίβεια, τις παρακολουθήσεις, την τραγωδία στα Τέμπη, μπροστά στις εκλογές. Ο φράκτης έχει μια μικρή σημασία, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό ζήτημα, ενώ η χώρα πρέπει να τηρεί το διεθνές δίκαιο και τις διαδικασίες για τη νόμιμη είσοδο προσφύγων και μεταναστών, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και υποψήφιος βουλευτής στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», με τους δημοσιογράφους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα.

 

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

 

Δεν μπορεί να γίνεται μια αντιπαράθεση -και δείχνει ένδεια επιχειρημάτων- με το θέμα του φράκτη, που έχει μια αξία «χ», να μπαίνει πρώτο και να βλέπεις τη ΝΔ τρεις μέρες τώρα να «μιζάρει» πάνω σε αυτό το θέμα, διότι δεν έχει να πει τίποτα για την ακρίβεια, δεν έχει να πει τίποτα για την κρίση της ηλεκτρικής ενέργειας, δεν έχει να πει τίποτα για την υγεία, δεν έχει να πει τίποτα για τις παρακολουθήσεις, ακόμα και για τα αναπάντητα ερωτήματα της τραγωδίας των Τεμπών. Καταλαβαίνω, όμως, γιατί ίσως η ΝΔ βάζει το θέμα του φράκτη, πέρα από τη δυσκολία της να απαντήσει σε όλα τα άλλα. Ο φράκτης στοιχίζει 78 εκατομμύρια και τον κάνουν απευθείας ανάθεση. Μέχρι και την τελευταία στιγμή συνεχίζεται η πρακτική των απευθείας αναθέσεων. Ξέρετε ποιες εταιρείες πήραν το έργο; Δεν θα σας το πω εγώ, θα το βρείτε εσείς με το ρεπορτάζ και θα ψάξετε να βρείτε τη συγγένεια με τον κ. Γεραπετρίτη. Προτεραιότητα δεν είναι αυτό που λένε για την ασφάλεια, διότι γνωρίζουν όλοι ότι απέναντι στο παγκόσμιο ζήτημα του μεταναστευτικού, των προσφυγικών ροών, κανείς φράκτης και σε κανένα μέρος του κόσμου, δεν μπορεί να απαντήσει. Υπάρχουν καλύτερα φυλασσόμενα σύνορα από αυτά ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Μεξικό; Δεν υπάρχουν. Παρ’ όλα αυτά οι μεταναστευτικές ροές δεν έχουν σταματήσει. Η κυβέρνηση αναδεικνύει ένα ζήτημα που η ίδια η Κομισιόν δεν το έχει ως επιλέξιμη δαπάνη και η πλειοψηφία του κόμματος της πολιτικής οικογένειας που ανήκει η ΝΔ το καταψήφισε.

 

Ο φράκτης δεν είναι αυτή τη στιγμή η απάντηση στο μεταναστευτικό. Ο φράκτης ας υπάρχει, το έχουμε πει σε όλους τους τόνους. Θεωρώ, όμως, απαράδεκτο να γίνονται απευθείας αναθέσεις. Βλέπω μια προσπάθεια από τη ΝΔ να ανεβάσει τα θέματα της λεγόμενης ασφάλειας. Θα μας ξαναπεί πάλι για τον υβριδικό πόλεμο. Αν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούν την έννοια του πολέμου. Νόμιμες, ελεγχόμενες, εισόδους θα έχουμε με βάση το διεθνές δίκαιο ή η χώρα μας θα είναι καταγέλαστη και θα καταδικάζεται, παραβιάζοντας διεθνείς συνθήκες; Εγώ θέλω όσοι είναι πρόσφυγες να αντιμετωπίζονται ως πρόσφυγες, όσοι είναι οικονομικοί μετανάστες να αντιμετωπίζονται ως οικονομικοί μετανάστες. Θέλω η Ευρώπη να αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης της. Να υπάρχει μια πολιτική αλληλεγγύης. Δεν θέλω η χώρα μας να κατατάσσεται δίπλα στον Όρμπαν και στην Μελόνι. Δεν θέλω να ασκείται πολιτική μισαλλοδοξίας στο εσωτερικό της χώρας, δεν θέλω να εργαλειοποιείται ο ανθρώπινος πόνος. Όπως δεν το ήθελα που το έκαναν πριν από εκατό χρόνια στους δικούς μας ανθρώπους από τη Σμύρνη, οι οποίοι πήγαιναν να ανέβουν στα καράβια και τους χτυπούσαν με τα κοντάκια των όπλων οι σύμμαχοι. Αυτά τα έχει ζήσει η Ελλάδα, πηγαίνετε στην Νέα Ιωνία, στη Νέα Φιλαδέλφεια, να σας μιλήσουν για τους παππούδες τους και πως τους αντιμετώπισαν τότε οι δήθεν σύμμαχοι, οι μεγάλες δυνάμεις. Άρα, χρειάζεται μια σοβαρή μεταναστευτική πολιτική, όχι να εργαλειοποιούμε, ελλείψει άλλων ζητημάτων, το θέμα αυτό στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Ο φράκτης έχει τη μικρή του σημασία, δεν απαντάει σε αυτά τα ζητήματα. Εμείς δεν έχουμε ταχθεί κατά του φράκτη.      

 

Ήμασταν το κόμμα το οποίο ψήφισε την απλή αναλογική. Απλή αναλογική σημαίνει το πρώτο βήμα για να προκύψουν συνεργασίες. Για να είναι φερέγγυες αυτές οι συνεργασίες προϋπόθεση είναι ότι συμφωνούμε σε μια σειρά προγραμματικά ζητήματα. Και το ΚΙΝΑΛ και ο Γιάνης Βαρουφάκης και το ΚΚΕ, καλούνται να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένα προγραμματικά ζητήματα. […] Αν ο κ. Κουτσούμπας, η οποιοδήποτε κόμμα, θέλει να χαθεί μια ευκαιρία που θα προστατέψει το δημόσιο σύστημα υγείας, που θα καταργήσει τα απλήρωτα δεκάωρα, που θα δώσει μια απάντηση στα θέματα της ακρίβειας, ας το πει την επόμενη μέρα των εκλογών. […] Προοδευτική δύναμη καλείται αυτή με την οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια σειρά προγραμματικά ζητήματα, τα οποία είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα. Με αυτή την έννοια είναι λάθος αυτό που κάνει το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, που εστιάζει στο θέμα των προσώπων, λέγοντας ότι η προτεραιότητα δεν είναι οι πολιτικές, αλλά τα πρόσωπα.