Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ

Ο κόσμος ζητά σαφείς προγραμματικές δεσμεύσεις που θα ανοίγουν μια νέα προοπτική

Καθώς βρισκόμαστε σε μια περίοδο συνάντησης πολλαπλών κρίσεων, σε όλα τα επίπεδα και οι εκλογές είναι κοντά, ο κόσμος θέλει να συζητηθούν προγράμματα και θέσεις για την επόμενη μέρα, να αποσαφηνιστούν τα ζητήματα των συνεργασιών, που εκ των πραγμάτων θέτει η απλή αναλογική. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορεί να αποδεχτεί την αποδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας, την απαξίωση και ιδιωτικοποίηση στρατηγικών υποδομών, αυτές τις θέσεις που πρεσβεύει η κυβέρνηση της ΝΔ, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και υποψήφιος βουλευτής στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» του ΣΚΑΪ, με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο.

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

Οι πολιτικές δυνάμεις να συζητήσουν τις θέσεις και τα προγράμματά τους

Πηγαίνοντας προς τις εκλογές, το ζητούμενο, κυρίως από τον κόσμο, είναι να γίνει μία συζήτηση πάνω στα προγράμματα, τις θέσεις, τις απαντήσεις για την επόμενη μέρα. Πολύ περισσότερο, που βρισκόμαστε σε περίοδο η οποία χαρακτηρίζεται από μια συνάντηση πολλαπλών κρίσεων σε όλα τα επίπεδα, ενώ κάποιες μπορεί να εκδηλωθούν πολύ πιο έντονα το προσεχές διάστημα, αναφέρομαι και στα θέματα της οικονομίας. Ζούμε σε συνθήκες μεγάλου σοκ, την επομένη της τραγωδίας των Τεμπών. Έχει ανοίξει μια συζήτηση για το ρόλο του δημόσιου τομέα, τις υποδομές, το κράτος. Πάνω σε αυτά πρέπει να τοποθετηθεί κάθε κόμμα και μέσα από αυτή τη συζήτηση να αναζητηθεί και ο κοινός τόπος της συνεργασίας, η οποία αντικειμενικά τίθεται ως ερώτημα στη βάση της απλής αναλογικής.

Οι προγραμματικές συγκλίσεις είναι ζητούμενο

Αν θα έκανα μία κριτική στον κ. Ανδρουλάκη, θα ήταν ότι πρέπει να αποσαφηνίσει εάν το λεγόμενο σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα που ο ίδιος επαγγέλλεται, θεωρεί ότι μπορεί να το εφαρμόσει κατά τον ίδιο τρόπο είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η απλή αναλογική θέτει εκ των πραγμάτων αυτό το ερώτημα. Βεβαίως τα πρόσωπα έχουν καταλυτική, δεσπόζουσα σημασία,αλλά προφανώς έχει εξίσου ή και μεγαλύτερη σημασία το τι υποστηρίζει κάθε χώρος. Το ζητούμενο είναι οι προγραμματικές συγκλίσεις. Όταν ο κορμός μιας συνεργασίας αριστερών – προοδευτικών δυνάμεων θα είναι, εκ των πραγμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι αυτονόητο ότι θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας ο επόμενος πρωθυπουργός.

Για το σενάριο συνεργασίας των τριών πρώτων κομμάτων

Δεν μπορεί να προκύψει. Μπορούμε εμείς να συμφωνήσουμε, μετά από 2,5-3 χρόνια πανδημίας, η οποία ακόμη δεν έχει τελειώσει, ότι δεν θα στηρίξουμε το δημόσιο σύστημα υγείας; Να δώσουμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι στους ιδιώτες, όπως είναι η στρατηγική της ΝΔ; Μπορούμε εμείς να συμφωνήσουμε με την απαξίωση των υποδομών; Με την ιδιωτικοποίηση στρατηγικών δικτύων της χώρας και τομέων; Αυτές είναι συγκρουόμενες στρατηγικές. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Εμείς θέλουμε ένα άλλο κράτος, από αυτό που υποτίθεται ότι αντιμάχεται η ΝΔ, που λέει ότι θέλει να χτυπηθεί με το «βαθύ κράτος». Μα το δημιούργησε το «βαθύ κράτος» και τώρα το προσεγγίζει με διττό τρόπο: Το απαξιώνει, το χρησιμοποιεί -εδώ και δεκαετίες, αλλά και η παρούσα κυβέρνηση όπως είδαμε- ως μέσο για να φτιαχτεί ένας κομματικός στρατός και ό,τι δεν θέλει πια από αυτό το κράτος το ιδιωτικοποιεί. Το δημόσιο συμφέρον που μπαίνει σε αυτή την εξίσωση;

Νέα στοιχεία στο σκάνδαλο των υποκλοπών

Εγώ κ. Ασημακοπούλου θέλω να μας πείτε για τη νέα εκδοχή του σκανδάλου των υποκλοπών, με την κ. Αρτεμις Σίφορντ. Ποια είναι, λοιπόν, αυτή η Αμερικανίδα πολίτης που παρακολουθείτο μέσω του μηνύματος για τον εμβολιασμό; Σήμερα υπάρχουν καινούργια στοιχεία, τα διαβάσαμε στις εφημερίδες και νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει και συνέχεια. Κρατήστε το αυτό. Μιλάμε για στέλεχος της εταιρείας που διαχειρίζεται το facebook στην Ελλάδα.