Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη, στο ACTION24

 

Να μη ξεχαστούν τα Τέμπη, να μην υπάρξει συγκάλυψη ευθυνών

 

Τα στοιχεία που συνθέτουν την τραγωδία των Τεμπών είναι αποκαλυπτικά της αντίληψης της ΝΔ για το κράτος, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις δημόσιες επιχειρήσεις, τον δημόσιο χώρο, τα δημόσια αγαθά και είναι μια αντίληψη που πρέπει να τιμωρηθεί, επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και υποψήφιος βουλευτής στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του ACTION24, με τους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού.

 

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

 

Τα Τέμπη είναι αποκαλυπτικά για το πώς χτίστηκε το κράτος της ΝΔ

Μου έκανε τρομερή εντύπωση μια αναφορά χθες του κ. Σκέρτσου, ο οποίος είναι πολύ κοντά στον πρωθυπουργό, ότι το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι ή με τον σταθμάρχη ή με την πρόοδο. Καταλαβαίνω ότι το εξιλαστήριο θύμα είναι ο μοιραίος σταθμάρχης με τις προσωπικές ευθύνες που έχει, πρόοδος, όμως, δεν είναι να υπάρχουν λιγότεροι εργαζόμενοι, μισοί απ’ ότι υπήρχαν επί ΣΥΡΙΖΑ, στον ΟΣΕ. Πρόοδος δεν είναι να είναι ρουσφέτι ο σταθμάρχης, πρόοδος δεν είναι να χαρίζεις 600 εκατομμύρια στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. […] Η τραγωδία των Τεμπών, πέρα από το ότι από μόνη της είναι ένα τρομακτικό γεγονός, συνάμα είναι ένα αποκαλυπτικό γεγονός για τον τρόπο που αυτή η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις δημόσιες επιχειρήσεις, τον δημόσιο χώρο, τα δημόσια αγαθά. Είναι μια ολόκληρη στρατηγική αντίληψη η οποία πρέπει να τιμωρηθεί. […] Τα Τέμπη είναι αποκαλυπτικά για το πώς χτίστηκε το κράτος της ΝΔ.        

 

Σχετικά με τις παρακολουθήσεις, από τη συνέντευξη Ανδρουλάκη

Προκύπτει και μέσα από αυτές τις τελευταίες αποκαλύψεις ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε. Είναι κυνικός και, επιεικώς, αδίστακτος. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος έστησε ένα ολόκληρο κράτος παρακολουθήσεων, χτυπώντας ευθέως τον πυρήνα του κράτους δικαίου. Που επιτέθηκε στις ανεξάρτητες Αρχές με πάρα πολλούς τρόπους, εμφανιζόμενος, όταν αποκαλύφθηκε αυτή η υπόθεση, ότι δεν ήξερε. Βεβαίως, το «δεν ήξερε» το είδαμε και στην περίπτωση της πανδημίας με την μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, το είδαμε και τελευταία σε σχέση με τον ΟΣΕ.

 

Χρειάζεται σαφήνεια για τις προγραμματικές δυνατότητες συνεργασίας

Θα περίμενα από τον κ. Ανδρουλάκη να τοποθετηθεί με σαφήνεια, ξεκάθαρα, στο αν υπάρχει προγραμματική βάση συγκυβέρνησης και με ποιες δυνάμεις. Αυτό είναι που θέλει να ακούσει ο κόσμος. Μια απάντηση στα προβλήματά του. Σ’ αυτό, εδώ και πάρα πολύ καιρό, υπάρχει μια αμφισημία εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ. Αν μπορείς το λεγόμενο σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα να το εφαρμόσεις εξίσου με τη ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κάτι δεν πάει καλά με το περιεχόμενό του. Είναι ασαφές. Δεν μπορεί να είναι ένα πρόγραμμα για κάθε χρήση με τον οποιονδήποτε. Εκεί καλείται να απαντήσει ο συγκεκριμένος χώρος.

 

Ο κόσμος θα μιλήσει με την ψήφο του και ανάλογα με τους συσχετισμούς θα αναδείξει και ποιον προκρίνει για τη θέση του πρωθυπουργού. Αν είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως πιστεύω, είναι προφανές ότι ο κόσμος θα θέλει τον Αλέξη Τσίπρα για πρωθυπουργό. […] Για να δημιουργηθούν οι συσχετισμοί πρέπει τα κόμματα να παρουσιάσουν τις θέσεις τους. Όλα τα άλλα είναι ασκήσεις επί χάρτου.

 

Ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης δεν είναι ένα αριθμητικό μέγεθος ανεξαρτήτου πολιτικού περιεχομένου και προϋποθέσεων, δεν είναι το θέμα αν «βγαίνουν τα κουκιά», αλλά αν υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις. Γι’ αυτό εμείς επιμένουμε σ’ αυτό το πεδίο των προγραμματικών θέσεων. Για παράδειγμα, θα συνεχίσουμε στον αδιέξοδο δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων; Διότι μας μιλάνε για επενδύσεις, αλλά όλες οι επενδύσεις είναι να χαρίζουμε σε funds, σε ιδιωτικά μονοπώλια, στρατηγικές υποδομές της χώρας. Μπορεί με την απλή αναλογική να υπάρχει αριστερή, προοδευτική πλειοψηφία; Εμείς λέμε ναι. Με προγραμματικές προϋποθέσεις.