Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Σημεία από την ομιλία του Πάνου Σκουρλέτη, στην Ολομέλεια της Βουλής, στη  συζήτηση του ν/σ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το νερό

 

Υποκλίνεστε στα ιδιωτικά συμφέροντα, κάνετε έφοδο στο δημόσιο αγαθό του νερού

                                                            

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της ΝΔ, η μεγάλη μας διαφορά και σ’ αυτό το ζήτημα, συνίσταται στο εξής: εμείς, τα χρόνια της κορύφωσης της ανθρωπιστικής κρίσης, δώσαμε το δικαίωμα πρόσβασης στο νερό σε 300.000 συμπολίτες μας, που ήταν δικαιούχοι του ΚΕΑ και σε όσους είχαν αναπηρία από 67% και πάνω. Εσείς τις έρχεστε και κάνετε, όταν όλο το προηγούμενο διάστημα ήσασταν αμείλικτοι απέναντι σ’ αυτούς οι οποίοι είχαν προβλήματα και δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους φτηνούς -σε σχέση με τα μέχρι τώρα στάνταρτς της Ευρώπης- λογαριασμούς του νερού; Έρχεστε να νομοθετήσετε -και σας έχει γίνει συνήθεια αυτό, είναι ο κανόνας- έχοντας εναντίον σας την Αυτοδιοίκηση, τις ΔΕΥΑ, ακόμα και την Ένωση Δικαστών, η οποία πολύ σωστά έβγαλε ανακοίνωση και σας προειδοποιεί ότι αυτό που πάτε να κάνετε είναι έξω από τη νομολογία του ΣτΕ. Προειδοποιώντας, μάλιστα, ότι και τα έργα που θα συνδεθούν με αυτή την απόφαση μπορεί να τα ακυρώσει όποιος τα προσβάλει. Και μετά θα λέτε ότι είχαμε καθυστερήσεις.

 

Ουσιαστικά πρόκειται για μια συγκεκαλυμμένη ιδιωτικοποίηση, παρόλο ότι -και πραγματικά το χαίρομαι όταν σας βλέπω να το κάνετε- λέτε «μα δεν ιδιωτικοποιούμε, προς Θεού, το νερό». Αυτό ειλικρινά το χαίρομαι. Αυτό τον σαδισμό, επιτρέψτε μου κύριοι συνάδελφοι, τον έχω. Να βλέπω τους νεοδημοκράτες να λένε ότι είναι κατά της ιδιωτικοποίησης, αλλά την ίδια ώρα να μη κρατιούνται και να λένε ΣΔΙΤ για την ΕΥΔΑΠ, για τη συντήρηση του δικτύου, για τη μεταφορά του νερού στην Αθήνα.

 

Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Υδάτων και Διαχείρισης των Αποβλήτων, από εδώ και πέρα. Μόνο που, όπως πολύ σωστά ειπώθηκε, οι ρυθμιστικές Αρχές είναι για τις ανοιχτές αγορές, τις ανταγωνιστικές αγορές, δεν έρχονται να υποκαταστήσουν τις δημόσιες πολιτικές. Αλλά, ακριβώς αυτή είναι η κερκόπορτα που ανοίγετε για την ιδιωτικοποίηση του νερού.Αντί να ασχοληθείτε με υπαρκτά προβλήματα γύρω από το νερό, ρίχνετε το βάρος στην τιμή, θεωρώντας, ως πούροι ορθόδοξοι νεοφιλελεύθεροι, ότι αυτή είναι που θα απαντήσει στα ζητήματα. Υπάρχουν θέματα με το νερό. Η καλύτερη διαχείρισή του. Οι απώλειες που υπάρχουν σε μια σειρά δίκτυα στους Δήμους της χώρας ή σε μια σειρά κοινότητες, οι οποίες πραγματικά δεν αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο το νερό. Εκεί θα έπρεπε να δοθεί το βάρος και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, για να μπορέσουμε να κάνουμε την πιο χρηστή διαχείριση και όχι να βάζετε ως προαπαιτούμενο ένα αυτογκόλ για την κοινωνία, πρώτα να συγκροτηθεί η ρυθμιστική Αρχή για να υλοποιηθούν τα έργα και να υπάρξει η αντίστοιχη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

Το 2016 η ντιρεκτίβα της τρόικας ήταν να κάνουμε κάτι ανάλογο. Δεν το δεχτήκαμε. Εδώ, βεβαίως, επιβεβαιώνεται η σχέση που είχατε με τα μνημόνια και την τρόικα. Αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να την ανακαλύψουμε. Σήμερα δεν υπάρχει, αλλά εξακολουθείτε, στο όνομα της ακραίας νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας, να υλοποιείτε πολιτικές που δεν σας ζητάει κανείς. Αλλά, κύριοι συνάδελφοι, στην εποχή της κλιματικής κρίσης, για να απαντήσεις σ’ αυτήν και άρα, κατ’ επέκταση σε ζητήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, χρειάζονται ισχυρές δημόσιες πολιτικές. Αυτό είναι το μεγάλο συμπέρασμα. Όχι μόνο σε σχέση με τα θέματα που αφορούν την κλιματική κρίση. Οι πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας, η Ευρώπη, ο πλανήτης όλος, απαιτούν τέτοιου είδους ισχυρές πολιτικές. Εσείς, όμως, υλοποιείτε «copypaste», με την ίδια αντίληψη, την ίδια παρωχημένη στρατηγική που έχει ξεπεραστεί από την πραγματικότητα, την λογική των ιδιωτικοποιήσεων.

 

Τα κοινά αγαθά, τα δημόσια αγαθά, είναι εμπόρευμα. Έτσι τα προσεγγίζετε, αυτή είναι η πολιτική σας. Πόσο μοιάζει, τελικά, αυτή η συζήτηση, παρά τις διαφορές της, με τον τρόπο που απαξιώσατε τους σιδηροδρόμους στην Ελλάδα. Με τον τρόπο που αντιμετωπίσατε την ανάπτυξη του ΟΣΕ τις τελευταίες, πολλές, δεκαετίες. Είναι ίδια κύριοι συνάδελφοι. Πόσο μοιάζει με τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν τους συρρικνώνετε διαρκώς και τους υποκαθιστάτε μέσα από τη συγκρότηση των λεγόμενων αναπτυξιακών οργανισμών, που ουσιαστικά οδηγούν σε έμμεσες ιδιωτικοποιήσεις. Πόσο μοιάζει αυτή η αντίληψη με τον τρόπο που αντιμετωπίζετε το ΕΣΥ, το δημόσιο σύστημα υγείας, που πριν από λίγους μήνες είχατε το θράσος, μετά την τραγική εμπειρία της πανδημίας, να το χτυπήσετε στην «καρδιά», καταργώντας την αποκλειστική και πλήρη απασχόληση των γιατρών. Πόσο, τελικά, αυτή η λογική έχει το κοινό σπέρμα, την ίδια αντίληψη με αυτά που κάνετε στον χώρο της παιδείας, βάζοντας την ειδική βάση εισαγωγής, δημιουργώντας πελατεία για τα ιδιωτικά κολέγια. Αυτή είναι, ουσιαστικά, η λογική σας. Μία λογική η οποία είναι κατάφωρα αντικοινωνική. Μια λογική η οποία υπονομεύει την έννοια του δημόσιου συμφέροντος.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της ΝΔ, τις προηγούμενες δεκαετίες, ιδιαίτερα την μεταπολεμική περίοδο και θα έλεγα με πιο έντονο τρόπο μετά την Μεταπολίτευση, υπηρετήσατε ένα παραγωγικό μοντέλο, ένα οικονομικό υπόδειγμα, το οποίο είχε έντονο τον μεταπρατικό χαρακτήρα. Τώρα αυτό έχει υποκατασταθεί από κάτι άλλο. Η έννοια των επενδύσεων και της ανάπτυξης ισοδυναμεί, στη δική σας αντίληψη, με έφοδο στη δημόσια περιουσία. Αυτή είναι η πεμπτουσία της στρατηγικής σας. Έχετε ουσιαστικά, υιοθετήσει μια στάση βαθιάς υπόκλισης απέναντι στα ιδιωτικά συμφέροντα. Δεν είναι, όμως, έτσι τα πράγματα. Το ζητούμενο για τη χώρα σήμερα είναι η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της και, μέσα από αυτή τη διεύρυνση, η κατάκτηση μιας ανταγωνιστικής θέσης στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι. Αυτό δεν μπορείτε να το εξυπηρετήσετε. Αυτό, θα έλεγα, συνιστά και το σταυρικό πρόβλημα απέναντι στο οποίο πρέπει να τοποθετηθεί ο κόσμος στις επόμενες εκλογές. Ποια στρατηγική έχει ανάγκη ο τόπος, η Ευρώπη, ο κόσμος; Αυτή, η οποία θα ανακαλύπτει ξανά μια νέα, βιώσιμη αντίληψη για την ανάπτυξη, που θα μειώνει τις ανισότητες ή η δικήσας, η οποία εξυπηρετεί αποκλειστικά λίγους, δραματικά λίγους και μάλιστα πολλές φορές με έναν ιδιόμορφο, βαλκανικό, ελληνικό φαύλο τρόπο που υπηρετείται από απευθείας αναθέσεις;

 

Όσα λέτε τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών, ότι μάχεστε, ουσιαστικά είναι ο εαυτός σας στον καθρέφτη. Διότι και το κράτος των ρουσφετιών και το κομματικό κράτος και την αναξιοκρατία, όλα αυτά τα υπηρετείτε μέσα από ένα «σελοφάν» που λέγεται επιτελικό κράτος. Γκρεμίστηκε αυτό πια. Έχετε, πλέον, απογυμνωθεί. Ο Μητσοτάκης είναι γυμνός και παραδίδεται στην κρίση του ελληνικού λαού καθώς οι εκλογές είναι αναπόφευκτες.

 

Σας ευχαριστώ.