Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Σημεία συνέντευξης του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη στο OPEN TV

 

Ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε τίποτα για τον ΟΣΕ, τις παρακολουθήσεις, τη μελέτη Τσιόδρα, τελικά τι ξέρει;

 

Απο το Δελτίο Τύπου:

 

Ο κ. Γεραπετρίτης στη Βουλή ξανάπιασε το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει ο πρωθυπουργός, για ανθρώπινο λάθος στην τραγωδία των Τεμπών και ουσιαστικά για ευθύνες όλων των άλλων πλην της κυβέρνησης, ενώ υποστήριξε ότι λειτουργούσε το σύστημα τηλεδιοίκησης, αν και αυτό αφορά μικρό μέρος της γραμμής και όχι το τμήμα στο οποίο σημειώθηκε το δυστύχημα, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και υποψήφιος βουλευτής στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV με τον Δημήτρη Καμπουράκη και τον Παναγιώτη Στάθη. Ο Πάνος Σκουρλέτης πρόσθεσε ότι ο  πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε για την κατάσταση του ΟΣΕ, όπως το έχει κάνει και για πολλά ακόμη σοβαρά ζητήματα, για να αναρωτηθεί αν, τελικά, είναι ο κύριος «δεν ξέρω, δεν απαντώ».

 

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

 

Μισές αλήθειες και μεγάλα ψέματα για την τραγωδία των Τεμπών

Η εντύπωση που μας δόθηκε, όσοι παρακολουθήσαμε τον κ. Γεραπετρίτη στη Βουλή, είναι ότι πράγματι υποτιμά την κρίση του κόσμου. Βεβαίως έχει μια συνέπεια ο κ. Γεραπετρίτης. Ξανάπιασε το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει ο πρωθυπουργός με την πρώτη του δήλωση. Για όλα φταίει ο σταθμάρχης, για όλα φταίει η προηγούμενη κυβέρνηση και υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κενό στις ευθύνες, επί  των σχεδόν τεσσάρων χρόνων, της παρούσας κυβέρνησης. Ο κ. Γεραπετρίτης έκανε την εξής ανακάλυψη, μετά από τόσες ημέρες: ότι το σύστημα τηλεδιοίκησης λειτουργούσε. Δεν είναι αληθές αυτό. Λέει ότι λειτουργούσε στο σύνολό του, απέκρυψε ότι είναι για 5,5 χλμ. Αυτό το ξέρουμε. Το δυστύχημα έγινε μετά τα 5,5 χλμ. Άρα είναι τεράστια η ευθύνη, που δεν αποκαταστάθηκε η ζημιά που είχε γίνει τον Ιούλιο του 2019, η οποία αφαίρεσε τη δυνατότητα, με βάση την πεπαλαιωμένη τεχνολογία, για έλεγχο 100 χλμ. γραμμής. Η μισή αλήθεια ισοδυναμεί με ένα πολύ μεγάλο ψέμα.

 

Πρωθυπουργός «δεν ξέρω, δεν απαντώ»

Ο πρωθυπουργός δεν ήξερε για τον ΟΣΕ, για τις παρακολουθήσεις δεν ήξερε, για την μελέτη Τσιόδρα δεν ήξερε, για τον Πάτση δεν ήξερε, για την Νικολάου δεν ήξερε. Τι ξέρει; Ο κύριος «δεν ξέρω, δεν απαντώ» είναι; Τόσο ανεύθυνος είναι;

 

Φοβάται κάτι ο κ. Γεραπετρίτης;

Είναι υπουργός ο κ. Γεραπετρίτης στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο; Δεν ξέρω αν είναι. Ανοίγω μια παρένθεση πολύ σοβαρή, δεν έχει ορκιστεί ο κ. Γεραπετρίτης κι αυτό είναι πρωτόγνωρο. Ο κ. Κοντιάδης, ο συνταγματολόγος είπε ότι αυτό είναι κάτι καινούργιο, ως πρακτική, στην Ελληνική Δημοκρατία. Υπάρχει κάποιος ο οποίος  ασκεί  καθήκοντα υπουργού χωρίς να έχει ορκιστεί, άρα δεν υπάρχει υπουργική ευθύνη στην υπογραφή του. Φοβάται κάτι σε σχέση με την εξελισσόμενη έρευνα; Είναι μια καινούργια πρακτική. Αυτή η κυβέρνηση η οποία λέει ότι θέλει να είναι θεσμικά εντάξει με όλα, έχει τοποθετήσει κατ’ εντολή του πρωθυπουργού κάποιον να κάνει τον υπουργό, ενώ τυπικά δεν είναι υπουργός.

 

Για τις τυχόν επιπτώσεις από το πρόβλημα της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse

Θα δούμε τι επίδραση θα έχει αυτό το domino effect, το οποίο ξεκίνησε από την Silicon Valley Bank. Ενδεχομένως να ξαναβρεθούμε μπροστά σε συστημικές αδυναμίες και το μέγα ερώτημα είναι εάν οι πρόνοιες που λήφθηκαν μετά την κρίση του 2008 αρκούν ή θα ξαναβρεθούμε σε μια τραπεζική κρίση η οποία θα διαχυθεί στην οικονομία. Φοβάμαι πάρα πολύ ότι είμαστε αντιμέτωποι με τις μεγάλες αντιφάσεις της αρχιτεκτονικής του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό μας υπερβαίνει και ενδεχομένως να υποστούμε τις συνέπειες.