Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Τώρα πάγωμα πλειστηριασμών και νομοθετική ρύθμιση προστασίας των δανειοληπτών
 
Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη, στον ΑΝΤ1 
 
Να παγώσουν άμεσα οι πλειστηριασμοί και να αναζητηθούν ρυθμίσεις ουσιαστικής προστασίας των δανειοληπτών, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ κατάργησε το προηγούμενο πλαίσιο προστασίας. Παράλληλα, πρέπει να αντιμετωπιστεί το νέο ιδιωτικό χρέος που διαμορφώθηκε στα 40 δισ. ευρώ επί κυβέρνησης ΝΔ, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», με τον Γιώργο Παπαδάκη και την Μαρία Αναστασοπούλου. Ο Πάνος Σκουρλέτης ζήτησε επίσης στήριξη δομών όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» και νομοθετική ρύθμιση για να παραμείνουν στην εργασία τους 164 εργαζόμενοι που για τυπικούς λόγους απορρίφθηκαν από τον διαγωνισμό προσλήψεων σ’ αυτό, παρ’ ότι είχαν χρόνια στο Πρόγραμμα.   
Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:
Για τους πλειστηριασμούς και τα «κόκκινα δάνεια»
Βλέπουμε την κορύφωση τα των επιλογών που έγιναν από το τέλος του 2019 και έπειτα, όταν και εξέπνευσε το προστατευτικό πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προηγουμένως. Προστατευτικό πλαίσιο υπήρχε και από τον «νόμο Κατσέλη» και, με τις μετέπειτα αλλαγές που έγιναν, από τον νόμο «Κατσέλη – Σταθάκη». Το γνωρίζουν όλοι. Ποιες ήταν οι πιο βασικές ρυθμίσεις; Πέρα από τον προσδιορισμό μιας αντικειμενικής αξίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, για την πρώτη μιλάμε δεν μιλάμε για οποιαδήποτε κατοικία, υπήρχε υποχρέωση από τις τράπεζες ή από τα funds να μπουν σε διαπραγμάτευση και να προτείνουν, πριν πουλήσουν το δάνειο, μια ρύθμιση με τον δανειολήπτη και αυτή να έχει μια υποχρεωτικότητα.
Δεν είχε πλειστηριαστεί πρώτη κατοικία επί ΣΥΡΙΖΑ για υποχρέωση προς τράπεζες ή το Δημόσιο. Έρχεται η ΝΔ και τι κάνει; Με τις αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα και με την ελευθερία να ανατρέξουν τα funds στον νόμο του 2003, χάνεται η υποχρέωση της διαπραγμάτευσης, το να καταθέσουν μια πρόταση και, επίσης,  απαλλάσσονται και από την φορολόγησή τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιδράσει σε αυτές τις αλλαγές με πρόταση μομφής στον κ. Σταϊκούρα. Είχαμε προειδοποιήσει.
Τα funds δεν τα εφηύρε ο ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε σαφής αναφορά σε αυτά στον νόμο του 2003. Η τραπεζοκρατία έχει επιβάλει σε όλο τον κόσμο τους όρους της. Το ερώτημα είναι εάν μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα προστατευτικό πλαίσιο για τους δανειολήπτες. Αυτό είναι το ζητούμενο. Τώρα είναι το πρόβλημα, υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση να παγώσουν άμεσα οι πλειστηριασμοί και να αναζητήσουμε ρυθμίσεις ουσιαστικής προστασίας. Αυτό έχει να κάνει με τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Συμφωνώ ότι πρέπει να βρεθεί μία ρύθμιση η οποία να προσδιορίζει ένα επιπλέον κέρδος σε αυτόν που έχει αγοράσει το δάνειο και να καταθέτει, στη βάση αυτής της χαμηλότερης αξίας του δανείου, μια πρόταση διαπραγμάτευσης και διακανονισμού με τον δανειολήπτη. Το πρόβλημα σήμερα είναι και πως θα αντιμετωπίσουμε το νέο ιδιωτικό χρέος, που επί κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι 40 δισ. ευρώ και χρειάζεται μια ολιστική πολιτική ενίσχυσης των πολιτών.   
Λύση για τους 164 του «Βοήθεια στο Σπίτι»
Είδα το ρεπορτάζ που είχατε για το γηροκομείο και θέλω να πω το εξής. Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε ένας διαγωνισμός για το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Χιλιάδες εργαζόμενοι που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους επί χρόνια, ήταν στον «αέρα». Τελικά μέσω ενός διαγωνισμού μονιμοποιήθηκαν. Έμειναν 164 εκτός, επειδή δεν διέθεταν κάποια τυπικά προσόντα. Τέτοιοι θεσμοί πρέπει να ενισχυθούν. Κατά συνέπεια και να λυθεί το πρόβλημα αυτών των 164 ανθρώπων με κάποια ειδική νομοθετική ρύθμιση, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε υποστηρικτικές υπηρεσίες σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.