Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Θα κριθείτε και για τα πεπραγμένα σας στον πολιτισμό και για τον τρόπο που αντιμετωπίζετε την περιουσία του ελληνικού λαού

 

> Σημεία από την ομιλία στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού για τη μουσειακή πολιτική- Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:
 
Κυρία υπουργέ και το 15% να απεργεί σήμερα, που δεν ξέρουμε αν είναι τόσο, σε μία χώρα που κάνει 2 ευρώ το γάλα, είναι μεγάλο τόλμημα, είναι πράξη ηρωική και υπεράσπισης, όχι συντεχνιακών συμφερόντων, αλλά ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό μας και με την ιστορία αυτού του τόπου.
Θα συμφωνήσω, όμως, μαζί σας σε ένα πράγμα που είπατε: στον ορισμό της εκτροπής. Το ορίσατε ως μια προσπάθεια ελέγχου των αρμών της εξουσίας. Βεβαίως! Σε αυτό μας έχετε δώσει συγκεκριμένα δείγματα γραφής. Προσπάθεια ελέγχου των αρμών της εξουσίας είναι οι παρακολουθήσεις. Είναι οι παρακολουθήσεις του Αρχηγού του Στρατού, είναι οι παρακολουθήσεις των υπουργών, είναι οι παρακολουθήσεις των συγγενών, είναι οι παρακολουθήσεις των πολιτικών αντιπάλων. Είναι η προσπάθεια χειραγώγησης κομμάτων και κοινής γνώμης! Προσπάθεια ελέγχου των αρμών είναι η λίστα Πέτσα. Προσπάθεια ελέγχου των αρμών είναι το κλειστό σύστημα στην ενημέρωση. Προσπάθεια ελέγχου των αρμών είναι όταν επιχειρείς να «ψαλιδίσεις» τις ανεξάρτητες αρχές και να τις ακυρώσεις, όπως το κάνατε στην περίπτωση της ΑΔΑΕ. Όλα αυτά συνιστούν έμπρακτα μία εκτροπή την οποία ζει ο τόπος και έχει γίνει πια κατανοητή σε όλες τις διαστάσεις της, από τον προηγούμενο Αύγουστο.
Μετριάστε λίγο τους τόνους και την αλαζονεία που χαρακτηρίζει, όχι μόνο εσάς, συνολικά την κυβέρνηση. Είδα ότι ο πρωθυπουργός έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι δεν του κάνει καλό και την Τετάρτη θα δεχθεί τελικά τους καλλιτέχνες. Καταπιείτε και χωνέψτε τη την αλαζονεία. Θα δει τους καλλιτέχνες τους οποίους στοχοποιήσατε, τους ανθρώπους του πολιτισμού, που εδώ ψευδώς ισχυρίζεστε ότι τους αντιμετωπίζετε με τον ίδιο τρόπο που το έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε προς τι το Προεδρικό Διάταγμα;
Επειδή αναφέρθηκε -με κάθε συμπάθεια και σεβασμό- και ο Γραμματέας του ΚΚΕ στο τι έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα σας καταθέσω μια προσωπική μου εμπειρία, όταν το 2017, για τους ανθρώπους που εργάζονταν στα Μουσικά Σύνολα των δήμων, πέρασε μια συγκεκριμένη διάταξη, που όχι αναγνώριζε την προϋπηρεσία τους, αλλά έδινε και το δικαίωμα να έχουν συγκεκριμένο επίδομα για τους μουσικά όργανα. Αναγνώριζε τα χρόνια της δουλειάς τους. Αυτό έγινε, αγαπητοί συνάδελφοι του ΚΚΕ, βεβαίως μπορεί εσάς να μη σας ενδιαφέρει, εν μέσω μιας ανηλεούς πίεσης από την τρόικα να το ακυρώσει! Εμείς έτσι αντιλαμβανόμασταν τότε την προσπάθεια και την εντολή του λαού του Σεπτεμβρίου του 2015 να λειάνουμε μια πολιτική που δεν ήταν δική μας, αλλά που είχε μια σημασία για τους εργαζόμενους. Πηγαίνετε και πείτε, λοιπόν, σε όλους αυτούς ότι «μας είναι αδιάφορο». Η δική μας Αριστερά προσπαθεί πάντοτε να αποκαλύπτει τη χρησιμότητα των συγκεκριμένων προσπαθειών και να τις συνδέει με μια διαφορετική προοπτική του τόπου και των εργαζομένων.
Κυρία υπουργέ, για άλλη μία φορά μέσα σε αυτή την αίθουσα τα βάζετε με τους συνδικαλιστές. Ο συνδικαλισμός, όμως, είναι μέσα στην έννοια της Δημοκρατίας. Δεν μπορείτε να τους υποβιβάζετε έτσι και να λέτε «αυτοί είναι συνδικαλιστές»! Δεν είναι εργαζόμενοι, δεν είναι επιστήμονες, δεν είναι αρχαιολόγοι, δεν είναι καλλιτέχνες; Αυτό που τους χαρακτηρίζει είναι μόνο ο συνδικαλισμός, αυτό τους κάνει να τους βάζετε απέναντι; Δεν το έχετε πει μόνο τώρα. Δεν το έχετε πει μόνο στις δημόσιες δηλώσεις σας, το λέτε κάθε φορά που συζητάμε κάτι και κατορθώνετε – ω του θαύματος!- να τους έχετε απέναντι. Πέστε μας μια κατηγορία που έχει σχέση με τον πολιτισμό, με τον καλλιτεχνικό κόσμο, που αυτή τη στιγμή να είναι μαζί σας. Πέστε μου έναν! Δεν έχετε ούτε έναν. Όλους τους έχετε βάλει απέναντι.
Η αποκοπή των πέντε μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, προφανώς οδηγεί στον ακρωτηριασμό της και διασπά την ενότητα των μουσείων, παρά τα όσα μας είπατε πριν. Κυρίως, οδηγεί, με αργά και σταθερά βήματα, σε μία άλλη αντίληψη διαχείρισης των ιστορικών μας συμβόλων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είναι πολύ σημαντικά ζητήματα για την Ελλάδα αυτά. Η Ελλάδα δεν ήταν μια αποικιοκρατική χώρα, τα εκθέματα στα μουσεία μας δεν προέρχονται από την αρπαγή αυτών των μνημείων από τις αποικίες. Είναι μέσα από την αρχαιολογική σκαπάνη.
Οι αρχαιολόγοι και εσείς έχετε γνωρίσει πάρα πολλούς τέτοιους στη ζωή σας, έχουν μια μεγάλη δύναμη, γι’ αυτό αντιστέκονται απέναντι σε κάθε είδους συμφέροντα. Έχουν τη δύναμη της πίστης σε αυτό που κάνουν και το βάρος της ευθύνης να συνομιλούν με την παράδοση και την Ιστορία αυτού του τόπου. Αυτό είναι ανεξάλειπτο. Αυτό δεν μπορείτε να το μετρήσετε εσείς και να το κατανοήσετε. Εσείς επιχειρείτε και μέσα από αυτό το νομοσχέδιο, να επιβάλλετε μια αντίληψη για τον πολιτισμό που περισσότερο έχει σχέση με την «γκλαμουριά». Τα μουσεία δεν είναι τηλεοπτικά πλατό, δεν είναι ντεκόρ για χώρους εστίασης, δεν είναι για να μαζεύεται η νεολαία του κόμματός σας και να κάνει πάρτι, όπως έκανε το 2014 στο Μουσείο της Ακρόπολης ή να δίνεται για τα 40 χρόνια του μακαρίτη, του έκπτωτου βασιλιά. Έχουν άλλο σκοπό τα μουσεία.
Βεβαίως δεν μας εκπλήσσετε με το μέγεθος της αλαζονείας σας αλλά και της αντίληψης τα πάντα να τα διαμεσολαβείτε με όρους εμπορίου, αγοράς, διότι αυτό είναι στον πυρήνα. Την ίδια ώρα που θέλετε να μας ξαναγυρίσετε στην εποχή των μεγάλων ευεργετών, προσπαθείτε να βρείτε τρόπους, μέσα από τα υποκαταστήματα των μουσείων, για παραμονή αρχαιοτήτων με άγνωστο πλαίσιο, για πολλά χρόνια, εκτός της χώρας. Βγήκατε πριν «έξω από τα ρούχα σας» και απευθυνθήκατε στην κ. Αναγνωστοπούλου και της είπατε «αν έχετε κάτι να μου πείτε σε σχέση με τα ζητήματα της αρχαιοκαπηλίας, γιατί δεν μου κάνετε μήνυση»; Μα γι’ αυτό φέρατε εδώ τη σύμβαση με το μουσείο της Νέας Υόρκης για την περίφημη κυκλαδική συλλογή, τη συλλογή Στερν, ακριβώς για να κατοχυρώσετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αλλιώς πρέπει να πάμε σε εξεταστική και ειδικό δικαστήριο. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, το γνωρίζετε. Αφήστε λοιπόν, τους λεονταρισμούς. Βεβαίως πρόκειται και για έναν κατατεμαχισμό των εργαζομένων, να αποφασίζονται οι αμοιβές τους όχι μέσα από Συλλογικές Συμβάσεις και ενιαίους όρους, αλλά από αποφάσεις της διοίκησης, του υπουργού. Από που και ως που να γίνονται αυτά;
Οι άνθρωποι του πολιτισμού σας εξέπληξαν. Εμάς όχι. Γιατί εμείς αναγνωρίζουμε το ιδιαίτερο ειδικό βάρος τους. Δεν μπορείτε με δημοσκοπήσεις μέσω εταιρειών τύπου Marc να διαμορφώσετε μια ψεύτικη εικόνα. Σήμερα είστε απομονωμένοι. Σήμερα έχει γίνει κατανοητό ότι ο πολιτισμός σας «έχει κάτσει στο στομάχι», σας ενοχλεί και εσείς είστε το πρόσωπο που έχετε αναλάβει να κάνετε την «βρώμικη δουλειά». Αλλά και σ’ αυτόν τον τομέα, όπως και στα υπόλοιπα, καθώς έχουμε μπει στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, θα κριθείτε και για τα πεπραγμένα σας στον πολιτισμό και για τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τα ζητήματα των εισοδημάτων και της ακρίβειας, αλλά και για τον τρόπο που αντιμετωπίζετε την περιουσία του ελληνικού λαού, μέσα από αυτή την απίστευτη επίθεση που έχετε εξαπολύσει για την αναδιανομή της περιουσίας των πολιτών μέσα από την απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Όλα εδώ πληρώνονται.
Ευχαριστώ.