Η κυβέρνηση απέρριψε τις δημοκρατικές ασφαλιστικές δικλίδες που προτείναμε επί της ρύθμισης για τη ΧΑ και τις μεταλλάξεις της
Συνέντευξη στον Parapolitika fm 90.1 με τους δημοσιογράφους Στέλλα Γκαντώνα και Θανάση Φουσκίδη.
Η δική μας θέση απέναντι στο ζήτημα εκφράστηκε με δύο τροπολογίες τις οποίες υποστηρίξαμε δημόσια το τελευταίο διάστημα. Μία που την παρουσιάσαμε πριν περίπου δεκαπέντε ημέρες και δεν έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση. Μια δεύτερη, ως μια συνθετική προσπάθεια, κατατέθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα χτες, στο πλαίσιο της παρέμβασής του στη Βουλή. Αυτή αποτυπώνει τη δική μας προσέγγιση στο θέμα έτσι ώστε να αποκλειστεί η συμμετοχή της ΧΑ στις εκλογές. Ήταν στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού να τη θέσει ή όχι σε ψηφοφορία. Δεν την απεδέχθη.
Οι ενστάσεις, οι οποίες έγιναν ακόμη μεγαλύτερες μέσα από το διάλογο στη δημόσια σφαίρα, αλλά και χτες στη συζήτηση στη Βουλή, είναι οι εξής: θα έπρεπε να βρούμε μία συνταγματική ρύθμιση που να μη χρησιμοποιηθεί για άλλο πολιτικό χώρο πέρα από τον χώρο των ναζί και των νεοναζί, σε οποιονδήποτε άλλο πολιτικό χρόνο. Ταυτόχρονα, να μη δώσουμε στον Άρειο Πάγο, σε αυτό το σύντομο προεκλογικό χρονικό διάστημα όπου αξιολογεί τις προϋποθέσεις για να κατέλθει ένα κόμμα στις εκλογές, μια απεριόριστη πολιτική ευθύνη να κρίνει ποια κόμματα λειτουργούν ενάντια στο δημοκρατικό πολίτευμα ή όχι. Αυτό είναι μια ρύθμιση η οποία ανοίγει μια κερκόπορτα, δεν υπήρξε ποτέ στην ελληνική νομοθεσία μετά το 1974.
Φοβάμαι και φοβήθηκα πολύ περισσότερο ακούγοντας προχτές τον πρωθυπουργό να μιλάει για τη διχαστική παρουσία του ΕΑΜ -του εθνικοαπελευθερωτικού μετώπου που αντιτάχθηκε στον Γερμανό κατακτητή και στον ναζισμό, που συγκέντρωσε πάνω από το 90% του ελληνικού πληθυσμού τότε- και να λέει ότι είναι ταυτισμένο με μια περίοδο διχασμού στην Ελλάδα. Φοβήθηκα ακόμη περισσότερο ακούγοντας τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Βορίδη να λένε ότι κομμουνισμός και φασισμός είναι το ίδιο πράγμα. Άρα, δεν έχω εμπιστοσύνη στην ποιότητα των δημοκρατικών φρονημάτων του κ. Γεωργιάδη και του κ. Βορίδη, θέλω δημοκρατικές δικλίδες ασφαλείας, που η κυβέρνηση επέλεξε να μη τις αποδεχθεί, με συνέπεια να διασπάσει ή να συρρικνώσει το μέτωπο των δυνάμεων που θα μπορούσαν να συμφωνήσουν στη συγκεκριμένη ρύθμιση.
Όταν λες ότι ο κομμουνισμός είναι το ίδιο με το φασισμό, ενώ έχει καταγραφεί στην ιστορία ο κομμουνισμός ως μία ιδεολογία απελευθερωτική και κατά της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, είναι το πρώτο «ξέπλυμα» στον Κασιδιάρη, «τρίβει τα χέρια του» τώρα.
Αντιλαμβάνεστε πόσο προσχηματική ήταν, τελικά, αυτή η υποτιθέμενη ενωτική και συνθετική διάθεση εκ μέρους της ΝΔ. Το ερώτημα μπορεί να αντιστραφεί. Μήπως, τελικά, τη ΝΔ δεν την ενδιαφέρει τόσο η ουσιαστική ιδεολογική και πολιτική οριοθέτηση απέναντι στην ακροδεξιά και τον ναζισμό, αλλά το να μην υπάρξει ένα εκλογικό σχήμα από τα δεξιά της για να την αφαιρέσει κάποιες ψήφους; Εμείς δεν έχουμε να κερδίσουμε κάτι από τους ακροδεξιούς, τους βρήκαμε απέναντί μας στη συμφωνία των Πρεσπών, τους έχουμε βρει απέναντί μας στον αντιφασιστικό αγώνα που δίνουν όλα αυτά τα χρόνια οι δικές μας δυνάμεις, τους έχουμε βρει απέναντί μας στα ζητήματα του ρατσισμού, της ξενοφοβίας. Απέναντί μας είναι. Η ΝΔ έχει διαύλους επικοινωνίας και όχι μόνο τώρα. Σας θυμίζω τον κ. Μπαλτάκο που μίλαγε με τον κ. Κασιδιάρη.
Δεν ξύπνησαν μια μέρα ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ και είπαν «τι θα κάνουμε πηγαίνοντας προς τις εκλογές, θα κάνουμε μια τεχνητή πόλωση». Δεν πρόκειται περί αυτού. Δόθηκαν απαντήσεις σε σχέση με την παρακολούθηση πολιτικών αρχηγών, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και των υπουργών; Δεν έχουν δοθεί. Είδαμε να αποκαλύπτεται ένα σύστημα παρακρατικής παρακολούθησης των πάντων, ακόμη και μελών της οικογένειας Μητσοτάκη, μια αρρωστημένη, επικίνδυνη και σίγουρα πολιτικά επικίνδυνη κατάσταση και να μη δίνονται απαντήσεις. Αναγκαστήκαμε να καταθέσουμε την πρόταση δυσπιστίας και πάλι δεν δόθηκαν απαντήσεις, η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ κάλυψε σύσσωμη τον πρωθυπουργό. Κατά συνέπεια, αυτό που προβλέπεται, ως μια ύστατη διαμαρτυρία, από τον κανονισμό της Βουλής είναι, όχι η αποχώρηση από τις διαδικασίες, αλλά από την ψηφοφορία. Το υιοθετήσαμε. Να δώσουν απαντήσεις και να προχωρήσουμε.
Το η «δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς» τι πειράζει; Χωρίς μνημόνια, που εμείς βγάλαμε τη χώρα από αυτά, με περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, με πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό της υγείας, χωρίς αυταρχισμό, με δυνατότητα να έχουν δουλειά κάποιοι και να μην είναι «επί ξύλου κρεμάμενοι» κι όλα αυτά τα οποία εμπεριέχονται μέσα στο Πρόγραμμά μας και τεκμηριώνονται με συγκεκριμένες προτάσεις.
Ας αφήσουμε τα ευφυολογήματα και ας απαντήσουμε συγκεκριμένα. Γιατί στην Ελλάδα σήμερα έχουμε την προτελευταία θέση όσον αφορά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών; Θα μιλήσουμε γι’ αυτό; Το έθεσα χτες δύο φορές στον κ. Γεωργιάδη και δεν τόλμησε να απαντήσει. Μίλησε για διάφορους πίνακες και του είπα ότι ο πληθωρισμός έχει να κάνει και με τους μισθούς, είναι ο συνδυασμός αυτών των δύο που μας επιτρέπει να αγοράζουμε πολλά ή λίγα. Σ’ αυτό δεν απάντησε.