Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Η ρύθμιση για τη ΧΑ και τις μεταλλάξεις της δεν πρέπει να έχει προεκλογική σκοπιμότητα, μπλόκο στο φασισμό μέσα και έξω από τη Βουλή

Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη, στην ΕΡΤ1

Η ρύθμιση για τη μη είσοδο στη Βουλή της εγκληματικής οργάνωσης ΧΑ, των μεταλλάξεών της και των καταδικασθέντων μελών της, πρέπει να είναι συμβατή με το Σύνταγμα και να προσδιορίζει το νεοναζιστικό και ρατσιστικό περιεχόμενο, συνδεόμενη με τις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου, ώστε να μη χρησιμοποιηθεί για τον αποκλεισμό άλλων πολιτικών δυνάμεων, επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ της ΕΡΤ1 με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου.

 

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

 

Έχουμε μια δύσκολη εξίσωση διότι πρέπει να βρούμε μία ρύθμιση η οποία να είναι συμβατή με το Σύνταγμα. Ακούσατε πριν τον προβληματισμό από τη μεριά του νομικού, τέως υπουργού, και του συνταγματολόγου, ήδη έχουν γραφτεί πολλά. Πρέπει να είναι και μία ρύθμιση η οποία, πέρα από το να απαντάει στα προβλήματα της συγκυρίας -τώρα όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για τη μετάλλαξη της ΧΑ ή την ΧΑ αυτή καθεαυτή- ταυτόχρονα θα πρέπει να μη μπορεί, μέσα από μια άλλου είδους ερμηνεία, κάτω από άλλες συνθήκες, ίσως σε έναν άλλο χρόνο, να χρησιμοποιηθεί για άλλους πολιτικούς χώρους. Αυτό είναι υπαρκτό πρόβλημα, δεν είναι πρόβλημα «εγκεφαλικής» κατασκευής. Υπάρχουν χώρες οι οποίες, στο πλαίσιο ενός ιστορικού αναθεωρητισμού και στο πλαίσιο της ανιστόρητης θεωρίας των δύο άκρων, έχουν εξισώσει το ναζισμό με τον κομμουνισμό. Αυτό είναι εντελώς λάθος.

 

Ποιο είναι το έλλειμμα αυτής της ρύθμισης. Καταρχάς πιστεύω ότι είναι κοινός τόπος να μείνει η ΧΑ και οι όποιες μεταλλάξεις της εκτός κοινοβουλίου. Αυτό, πέρα από ρυθμίσεις, είναι υπόθεση μιας διαρκούς εναντίωσης και ενός διαρκούς ιδεολογικοπολιτικού μετώπου απέναντι στο ναζισμό και τον νεοναζισμό, κάτι που  χτίζεται καθημερινά, μέσα από την εκπαίδευση, τις πρωτοβουλίες, μέσα από το μέτωπο στις ρατσιστικές απόψεις και ιδέες. Η ρύθμιση δεν βάζει όλο αυτό το ιδεολογικοπολιτικό περιεχόμενο. Ναι μεν μιλάει για καταδικασθέντες με βάση τα αδικήματα του Ποινικού Κώδικα, των άρθρων 187 και 187α, δηλαδή γι’ αυτές τις κατηγορίες που καταδικάστηκαν και είναι στη φυλακή τα στελέχη της ΧΑ, αλλά, όμως, εδώ υπάρχει κατά τη γνώμη μας η ανάγκη να προσδιορίζεται το ρατσιστικό, ιδεολογικό, ναζιστικό περιεχόμενο αυτών των οργανώσεων. Άρα πρέπει να παραπέμπει σε αδικήματα που περιγράφονται στον εν ισχύει αντιρατσιστικό νόμο.

 

Γίνεται διάλογος αυτή τη στιγμή. Εδώ και δέκα ημέρες έχουμε καταθέσει τη δική μας ρύθμιση. Υπάρχει μια βάση συζήτησης, θα δούμε εάν μπορούμε να συμφωνήσουμε μέχρι τέλους. Αντιπαρέρχομαι όσα είπε ο κ. Καιρίδης, διότι είναι μια μεγάλη συζήτηση ποιοι, με τις τοποθετήσεις τους και την πολιτική τους, «ποτίζουν το δέντρο» του νεοναζισμού. […] Ο Ηλίας Κασιδιάρης έκανε εκπομπές και κηρύγματα στα social media μέσα από τη φυλακή. Αυτό ήταν νομότυπο; Το επιτρέψατε; Υπάρχουν ευθύνες;

 

Ο κ. Καιρίδης κατόρθωσε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να αναιρέσει αυτό που είπε προηγουμένως. Λέει ότι προφανώς ο κομμουνισμός δεν ταυτίζεται με τον φασισμό, αλλά στην Ευρώπη κάποιοι λένε ότι…, άρα πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατική Ευρώπη. Δείχνει πως ακριβώς φλερτάρει αυτός ο χώρος με την ανιστόρητη θεωρεία των δύο άκρων. Η ρύθμιση δεν πρέπει να έχει μια προεκλογική σκοπιμότητα, γιατί πολύ φοβάμαι ότι η ΝΔ το προσεγγίζει έτσι. Εδώ πρόκειται για μια πάγια ρύθμιση η οποία πρέπει να προστατεύει το δημοκρατικό μας πολίτευμα.

 

Και το τελευταίο που θέλω να πω: είναι επικίνδυνος ο δρόμος που δεν κατανοεί τι είχε γίνει με τις αντιμνημονιακές πλατείες το 2012. Όταν λες ότι αυτός ο κόσμος ήταν χρυσαυγίτες, είναι ντροπή. Δημοκρατία σημαίνει Σύνταγμα, Κοινοβούλιο, διαδηλώσεις, απεργία, δικαιώματα. Αυτά εμείς τα υπερασπιζόμαστε. Και προφανώς όχι υποκλοπές. Τη βία να την αναζητήσετε στον κ. Θεοδωρικάκο και στο «πράσινο φως» για αυταρχισμό που δίνεται σήμερα στην Αστυνομία.

 

 Ακτιβισμός τι είναι, το να ασκείς το δικαίωμα, που προβλέπεται από τον κανονισμό, της αποχής από τις ψηφοφορίες; Αν εννοείτε αυτό ακτιβισμό, ναι, απέναντι στην εκτροπή που ζούμε από τον προηγούμενο Αύγουστο με τις υποκλοπές, προφανώς. Μιλάμε για κράτος δικαίου, να το σεβαστούμε, όχι να το υπονομεύουμε.