Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Συνέντευξη στον ρ/σ Real fm 97.8
 
 

Για την κυβερνητική προοπτική με εκλογές απλής αναλογικής

Η κάλπη της απλής αναλογικής έχει ιδιαίτερο ειδικό βάρος, διότι είναι αυτή η οποία τελικά θα δημιουργήσει και τη δυναμική για το αν θα υπάρξει δεύτερη. Πιστεύω ότι κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να εξασφαλιστεί μια ευρύτερη πλειοψηφία, που θα αποτυπωθεί και σε μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία. Αυτή, άλλωστε, είναι και η λογική της απλής αναλογικής. Ο διάλογος πάνω σε συγκεκριμένη προγραμματική βάση.

 

Αυτή η βάση είναι τα προβλήματα. Νομίζω ότι αν κανείς αποκωδικοποιήσει κάποιες δηλώσεις, ή, πολύ περισσότερο, δει διαχρονικά τις τοποθετήσεις των κομμάτων της αριστερής και προοδευτικής αντιπολίτευσης, μπορεί να βρει τον κοινό τόπο πάνω στον οποίο θα εδράζεται αυτή η νέα κυβερνητική πλειοψηφία.

 

Νομίζω ότι το μήνυμα που πρέπει να δοθεί προς την κοινωνία είναι ότι μπορούν να βρεθούν οι συγκεκριμένες προγραμματικές συγκλίσεις, να είναι ορατές στον κόσμο. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια νέα έμπνευση, μια νέα προοπτική. Αυτό έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα ο κόσμος που παρακολουθεί με μια «αφασία» και με μια αμηχανία τα πολιτικά τεκταινόμενα. Εκεί θα πρέπει κανείς να εστιάσει, έτσι ώστε να αποτυπωθεί αυτό και σε μια ευρύτερη, πολύ πιο μαζική συμμετοχή στις κάλπες. […] Άρα, προγραμματικός διάλογος, όχι μόνο συνθήματα, για να μπορέσουμε να βρούμε τη προγραμματική βάση. Αυτή μπορεί να υπάρξει κι έτσι η πρώτη κάλπη να δώσει και βιώσιμη κυβέρνηση.  

 

Για την ανάγκη αλλαγής πολιτικής και το Ταμείο Ανάκαμψης

Υπάρχει αυτή τη στιγμή θέμα ενός άλλου μείγματος πολιτικής που θα αναβαθμίζει την εργασία, τόσο ως προς τις συνθήκες, ώστε να γίνει πιο παραγωγική, αλλά και ως προς τα εισοδήματα; Υπάρχει. Συζητούμε για αύξηση του κατώτατου μισθού και είναι ο κατώτατος μισθός που ίσχυε στην Ελλάδα πριν από δέκα χρόνια.

 

Γιατί χρεοκοπήσαμε, υπάρχουν πολιτικές ευθύνες; Αυτές χρεώνονται στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, τις δυνάμεις του παλαιού δικομματισμού, οι οποίες υποτίμησαν την παρέμβαση στο εγχώριο παραγωγικό μοντέλο, υπερχρέωσαν την χώρα με δανεισμό ο οποίος δεν αξιοποιήθηκε έτσι ώστε να διευρύνει την παραγωγική βάση της χώρας. Γινόταν κάτι που γίνεται και τα τελευταία χρόνια, κακή διαχείριση, αδιαφανείς αναθέσεις, υπερκοστολόγηση των δημοσίων έργων. Αυτά έχουν γραφτεί στην ιστορία και δεν βλέπω να βγαίνουν συμπεράσματα.

 

Χρειάζεται μια ανακατεύθυνση στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία είναι πάρα πολλά και είναι η μεγάλη ευκαιρία για να μπορέσουμε να χτίσουμε εδώ νέες, αξιόπιστες θέσεις εργασίας και να διευρύνουμε την εγχώρια παραγωγική βάση. Σας ρωτώ, φέτος που ήταν καλή χρονιά για τον τουρισμό, όπως και αυτή του 2019, αυτός ο κόσμος που ήρθε εδώ και κατανάλωσε, μπόρεσε να αγοράσει πράγματα τα οποία παράχθηκαν στην Ελλάδα ή ήταν κι αυτά εισαγόμενα, άρα το συνάλλαγμα που έρχεται από τη μία φεύγει από την άλλη; Υπάρχει ένα πραγματικά επιτελικό σχέδιο αυτή τη στιγμή που θα δώσει κίνητρα; Κλαδικές πολιτικές οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας; Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση. Αυτή τη συζήτηση δεν την έκανε η κυβέρνηση με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, με την Περιφέρεια, με τα Επιμελητήρια και βλέπουμε ότι υπάρχει μία συγκέντρωση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης στους λίγους. Μια υπερσυγκέντρωση οικονομικής εξουσίας.