Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Συνέντευξη στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105.5»
 

Η έννοια του «Δικαιοσύνη Παντού» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Γιατί είναι δίκαιο αυτό που συμβαίνει εδώ κι ενάμιση χρόνο στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, κάποιοι να κερδοσκοπούν, μια ολόκληρη κοινωνία, με διάφορους τρόπους, να συντηρεί τα κέρδη τους και τώρα να βλέπουμε το πρωτοφανές, να εισάγουν πάμφθηνη ηλεκτρική ενέργεια από τις γειτονικές χώρες για να την μεταπωλούν πανάκριβα μέσω της χονδρεμπορικής αγοράς στην Ελλάδα; Είναι άδικο αυτό.

 

Γιατί είναι δικαιοσύνη να πληρώνουμε όλοι τους ίδιους έμμεσους φόρους, είτε παίρνουμε 400 – 600 ευρώ είτε 4 – 5 χιλιάδες εισόδημα το μήνα; Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το μεγάλο πρόβλημα των ανισοτήτων, πρόβλημα της εποχής μας και στην Ελλάδα της υποτιθέμενες μεγέθυνσης των τελευταίων ετών, είναι θέμα δικαιοσύνης τελικά, όπως και το θέμα των παρακολουθήσεων. Ότι δεν μπορούμε πια να έχουμε τη στοιχειώδη ιδιωτικότητα. Ο οποιοσδήποτε για οτιδήποτε μπορεί να είναι μέσα σε ένα καθεστώς ομηρίας, που το χρησιμοποιεί ένα αδίστακτο, απέναντί μας, σύστημα για να μπορέσει να χειραγωγήσει τον καθένα και όλη την κοινωνία. Ναι, «Δικαιοσύνη Παντού» που θα καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις για την επόμενη μέρα και συγκεκριμένες στρατηγικές που θα ανοίγουν μια διαφορετική προοπτική για την κοινωνία.

 

Για τις ελλείψεις φαρμάκων

Δεν μιλάμε μόνο για την παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα, αυτό είναι ένα σκέλος που έχει να κάνει με τις φαρμακοβιομηχανίες. Τώρα έχει να κάνει και με τις φαρμακαποθήκες. Εισάγουν φάρμακα, τιμολογούν και επανεξάγουν. Ένα ολόκληρο σύστημα ανεξέλεγκτο, που μας οδηγεί στο εξής ερώτημα: μπορεί η αγορά, από μόνη της, σε κρίσιμους τομείς, να αυτορρυθμίζεται και να βγάζουμε από την εξίσωση την παράμετρο της κοινωνικής δικαιοσύνης; Όταν έχεις την αντίληψη της κοινωνικής δικαιοσύνης επιβάλλεται να έχεις ελέγχους στην αγορά, ρυθμιστικές παρεμβάσεις και να μην είσαι ιδεοληπτικός και ακραία νεοφιλελεύθερος, όπως η παρούσα κυβέρνηση που έχει αφήσει τα πράγματα να λειτουργούν «από μόνα» τους.  

 

Για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Προφανώς μπροστά στις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δημιουργήσει μια εικονική επιτυχία επαναφέροντας τα γλυπτά στον Παρθενώνα, αλλά αυτό δεν γίνεται μέσω του αρμόδιου υπουργείου, δεν γίνεται με ενημέρωση, άρα δεν ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει κι αν είναι μια φούσκα σαν όλες τις άλλες. Περί αυτού πρόκειται και πολύ καλά κάνει σύσσωμη η αντιπολίτευση και ζητάει διαφάνεια σε μία υπόθεση που προφανώς ενδιαφέρει τον κάθε πολίτη αυτής της χώρας. […] Έχει τεράστια σημασία πώς κινείται η Ελλάδα, με ποια νομική στρατηγική και με ποιες συμμαχίες. Δεν είναι μια προσωπική υπόθεση της οικογένειας Μητσοτάκη.