Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Αποτυχία και κοροϊδία στα μέτωπα της ακρίβειας από την κυβέρνηση

Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη, στον ΑΝΤ1

Επί ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση κοροϊδεύει στα μέτωπα της ακρίβειας και αποτυγχάνει. Στην ηλεκτρική ενέργεια συντηρεί τα υπερκέρδη των παραγωγών με τα παραπάνω χρήματα που εισπράττει από τον ΦΠΑ, το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι μια πλήρης αποτυχία, το νέο μέτρο που εξήγγειλε για τον Φεβρουάριο δίνει σήμα νέων ανατιμήσεων, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», με τον Γιώργο Παπαδάκη και την Μαρία Αναστασοπούλου.

 

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

 

Στα τρία βασικά μέτωπα της ακρίβειας, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η κυβέρνηση έχει κοροϊδέψει και αποτύχει. Ηλεκτρική ενέργεια: τι έκανε; Με την πολιτική της συντήρησε τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών και των εταιρειών εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας. Είμαστε «πρωταγωνιστές» στην Ευρώπη, ήδη αυτές τις τελευταίες επτά μέρες έχουμε την ακριβότερη τιμή στη χονδρική αγορά. Οι λογαριασμοί τώρα, αυτοί που λέτε ότι ξεφούσκωσαν. Ουσιαστικά συντηρείται η ακρίβεια με τα λεφτά από τον ΦΠΑ, που εισπράττονται από όλους εμάς με τον έμμεσο αυτό τρόπο. Γι’ αυτό δεν μειώνει τον ΦΠΑ, διότι θέλει να τα εισπράττει από τους πολλούς και να τα δίνει στους λίγους της ηλεκτρικής ενέργειας. Δεύτερο στοιχείο, το «καλάθι του νοικοκυριού». Πλήρης αποτυχία. Τα προϊόντα που έβγαιναν εκτινάσσονταν αμέσως μετά. Ήταν ένα κλασσικό «promotion» που κάνουν ούτως ή άλλως οι μεγάλες αλυσίδες. Τώρα λοιπόν, προαναγγέλλει ότι τον Φεβρουάριο θα γίνει το food pass. Δίνει το «πράσινο φως» να υπερκαλυφθεί η αύξηση στην τιμή και έτσι το 10% δεν θα είναι τίποτα, «παίρνω – δίνω», θα μείνουμε στα ίδια. Υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής σε αυτή  την ιστορία: «Δεν επεμβαίνουμε στους μηχανισμούς της αγοράς». Διότι η κυβέρνηση είναι ιδεοληπτική και πάσχει από ταξική μεροληψία. Αυτό κάνει μη ελέγχοντας και μη παρεμβαίνοντας με δομικό τρόπο. Γιατί είναι δομικός τρόπος να παρεμβαίνεις στο σκέλος των έμμεσων φόρων, δηλαδή τη μείωση του ΦΠΑ. Είναι δομικός τρόπος να παρεμβαίνεις στα καύσιμα, στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Είναι δομικός τρόπος να παρεμβαίνεις στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

 

Ακούμε ότι ο κ. Φλώρος παρακολουθείται. Ενδεχομένως είναι εκβιαζόμενος διότι, όπως γράφεται, μπορεί αυτό να έχει σχέση και με οικονομικές δοσοληψίες του ίδιου. Είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να ακούει τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, να μην ανταπαντάει, να μη σχολιάζει κανείς; Δεν διαψεύστηκε. Περιμένω από τον πρωθυπουργό να έχει ευαισθησία.  

 

Αυτή την ιστορία με τις δημοσκοπήσεις πρέπει να την αποκωδικοποιήσουμε όπως πραγματικά είναι. Έχει χάσει πάνω από 10% η ΝΔ τον τελευταίο χρόνο, δημοσκοπικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά έχει ανέβει 2,5% με 3%. Δημοσκοπικά, γιατί σε σχέση με την πραγματική κάλπη έχει διαψευστεί πολλάκις η δημοσκοπική έρευνα.  Τώρα, δεν ξέρω για ποιους λόγους, υπάρχει μια υποεκτίμηση των δημοσκοπικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Εν πάση περιπτώσει, «κοντός ψαλμός, αλληλούια».

 

Να σταθώ λίγο σε αυτό που είπε η κ. Κανέλλη; Εκατό άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, τη χρονιά που φεύγει, σε εργατικά ατυχήματα. Έχει αυξηθεί ο αριθμός  τους. Αυτό σχετίζεται και με την υποχώρηση των ελεγκτικών μηχανισμών ως προς την τήρηση των κανόνων Υγιεινής και Ασφάλειας, οι οποίοι, δυστυχώς, έχουν γίνει «είδος πολυτελείας» στη χώρα μας, σχετίζεται, επίσης, και με τις συνθήκες εργασίας. Για παράδειγμα, τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται στο τέλος της βάρδιας. Όταν δε, έχουμε υπερεργασία, όπου ο άλλος έχει συμπληρώσει το οκτάωρο και του λένε κάτσε παραπάνω -πολλές φορές δεν καταγράφεται κιόλας- εκείνες τις ώρες είναι που συμβαίνουν τα μεγαλύτερα ατυχήματα.

 

‘Όταν ήμουν το 2017 στο Υπουργείο Εσωτερικών, βρέθηκα αντιμέτωπος με μία κατάσταση όπου στους εργαζόμενους της καθαριότητας, λόγω των μνημονίων, επί χρόνια δεν τους έδιναν τα ΜΑΠ, τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, δηλαδή τα γάντια, τα άρβυλα. Τότε τους τα δώσαμε με ένα πολυνομοσχέδιο, ο 4483 ήταν ο νόμος. Τους δώσαμε αναδρομικά τα χρήματα, πιέσαμε και είπαμε ότι κανείς δεν θα πιάνει τον κάδο χωρίς να έχει γάντια, χωρίς να έχει άρβυλα. Τα απορριμματοφόρα ήταν διαλυμένα και πάταγαν οι άνθρωποι στο σκαλοπατάκι και έπεφταν κάτω. Ήταν μία φρικτή κατάσταση. Κάναμε και γι’ αυτό κάτι στις δύσκολες συνθήκες. […] Είναι τόσο

συγκεκριμένα τα προβλήματα της εργασίας που, ειλικρινά, δεν πρέπει να τα χάνουμε από τον ορίζοντά μας, να μη παθαίνουμε «μιθριδατισμό».