Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Κοροϊδεύετε τον κόσμο, αφήνετε ανέγγιχτους τους μηχανισμούς της κερδοσκοπίας

Σημεία από την ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη, στη συζήτηση του ν/σ του Υπουργείου Υγείας

Άκουσα την παραίνεση του κ. Οικονόμου  προς το σώμα, να αναφερθούμε στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ωστόσο το πλήθος των τροπολογιών και κυρίως η επιλογή να έρθει η τροπολογία για το market pass, αντιλαμβάνεστε ότι επισκιάζει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τη συζήτηση.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από τη μεριά της πλειοψηφίας, διεθνής κρίση υπάρχει. Αισχροκέρδεια, όμως, στην Ελλάδα  υπάρχει λόγω των επιλογών  σας. Επιλογών που συνειδητά  ακολουθείτε  πάνω από ενάμιση χρόνο. Έρχεστε, λοιπόν,  μέσα σ’ ένα περιβάλλον  το οποίο χαρακτηρίζεται, πρώτα απ’ όλα από το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει την πιο ακριβή βενζίνη στην Ευρώπη. Αλλά και ότι είμαστε οι  πρώτοι στη χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος, όλο το 2022. Σημειωτέον, ανακοινώθηκαν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τον Ιανουάριο και είναι κατά 25% μεγαλύτερες. Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη απόκλιση ανάμεσα στις τιμές στο  χωράφι και στο ράφι, 300%  πάνω! Αν αυτό δεν είναι αποτέλεσμα αισχροκέρδειας, τι είναι; Γιατί συμβαίνει μόνο εδώ;  Δεν αντιμετωπίζουν τους ίδιους εξωγενείς παράγοντες οι άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες; Η αγοραστική δύναμη των πολιτών στην Ελλάδα είναι δεύτερη από το τέλος, μόλις που περνάμε τη Βουλγαρία! Σταθερά!

 

Την ίδια ώρα οι τράπεζες εμφανίζουν 2,35 δισεκατομμύρια κέρδη. Τα διυλιστήρια και οι εταιρείες πετρελαιοειδών, γύρω στα 3 δισεκατομμύρια! Για δε τις τράπεζες,  φροντίζετε να ψηφίζεται ο αναβαλλόμενος φόρος. Ανέγγιχτα τα κέρδη. Το ίδιο και με τις μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ. Στο απυρόβλητο αυτές! Στα 2,3 δισεκατομμύρια τα κέρδη  της ενέργειας, των παραγωγών, μέχρι τον προηγούμενο Ιούλιο. Είχατε πει ότι θα τα φορολογήσετε, τα μειώσατε, χαρίσατε 1,8 δισεκατομμύρια από αυτά τα έσοδα, τα αφήσατε και ακολουθείτε μια πολιτική για να συντηρείτε την αισχροκέρδεια και αυτό το ονομάζετε ανάκτηση κεφαλαίων. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα είναι τέταρτη στην παιδική φτώχεια και από το 2019 συνεχώς διευρύνονται οι ανισότητες.

 

Να έρθουμε  τώρα συγκεκριμένα στην τροπολογία την οποία καταθέτετε, μέσα σε αυτό το περιβάλλον, με αυτούς τους δείκτες, με αυτό το τσουνάμι της ανεργίας. Λέτε, λοιπόν, 10% από τον Φεβρουάριο. Μόνο και μόνο η αναγγελία, ότι θα γίνει από τον Φεβρουάριο, σημαίνει ότι θα προεξοφληθεί από την αγορά και τους λέτε «πάρτε τα μέτρα σας έτσι ώστε το Φεβρουάριο να έχετε προεξοφλήσει αυτή την έκπτωση». Όμως, αυτό το 10%, το οποίο πανηγυρικά το κήρυξε προχθές ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, πρέπει να δούμε πόσο αντιστοιχεί στις πραγματικές αυξήσεις στον πληθωρισμό,  για παράδειγμα στο ψωμί και στα δημητριακά, ο οποίος είναι στο 18,7%. Στο κρέας, 16,7%, στα γαλακτοκομικά 25,5%! Αυτές είναι οι αυξήσεις, αυτός είναι ο πληθωρισμός στα συγκεκριμένα προϊόντα. Απέναντι σε αυτά εσείς επιλέγετε να φέρετε μια τροπολογία, που ουσιαστικά συνιστά κοροϊδία, εμπαιγμό και ταπείνωση! Ταπείνωση του κόσμου που έχει δυσκολίες. Ταπείνωση όσων δεν μπορούν μετά τις δύο πρώτες βδομάδες να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Αυτή είναι η ευαισθησία σας!

 

Αυτή η πρόταση δεν συνιστά σε καμία περίπτωση δομική παρέμβαση στην αγορά. Την ίδια ακριβώς  λογική ακολουθήσατε και στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Αφήνοντας κι εκεί ανέγγιχτους τους μηχανισμούς, επιλέγετε να κάνετε παρεμβάσεις οι οποίες χρηματοδοτούνται από τον ΦΠΑ, έχοντας εξασφαλίσει, λόγω της ακρίβειας, υπερέσοδα όλο το 2022, που θα συνεχιστούν στον ίδιο βαθμό και το 2023, μάλιστα αυξημένα κατά 600 εκατομμύρια, όπως λέει ο προϋπολογισμός. Παίρνετε τα λεφτά από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, από τους λογαριασμούς, σε μεγάλο βαθμό, των πολιτών, που έχουν  προπληρωθεί, για να τα χαρίσετε στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Καμία παρέμβαση στην αγορά! Αυτός είναι ο ορισμός της νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας και της ταξικής προσέγγισης των ζητημάτων!

 

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει τώρα και στα τρόφιμα. Δεν θέλετε να παρέμβετε στον μηχανισμό  και σας έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη τροπολογία. Μειώστε  το ΦΠΑ, έχετε αυτή την δυνατότητα σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Με συγκεκριμένο κόστος, υποπολλαπλάσιο των όσων έχετε δώσει για να στηρίξετε την αισχροκέρδεια στην ενέργεια. Δεν το κάνετε, διότι είναι «τοτέμ» η αγορά. Σας προτείνουμε να μειώσετε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα. Το αρνείστε και έρχεστε εδώ πέρα βολευόμενοι με τον υψηλό πληθωρισμό. Διότι αυτές οι κινήσεις δεν επιβαρύνουν μόνο τους πολίτες, τους πνίγουν ουσιαστικά, αλλά ανατροφοδοτούν και τον πληθωρισμό.  Αλλά αυτό σας βολεύει! Ξέρετε γιατί σας βολεύει; Διότι  μειώνει το ποσοστό του  χρέους προς το πληθωρισμένο ΑΕΠ. Επειδή θεωρείτε ότι υπάρχει πιθανότητα να πάρετε αναβάθμιση της επενδυτικής κατηγορίας της χώρας τον Μάρτιο, θέλετε να εμφανίζεται εικονικά ότι έχετε ένα μειωμένο ποσοστό πληθωρισμού. «Ούτε γάτα ούτε ζημιά». Σας έχει εξασφαλίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ έναν ανοιχτό, δεκαετή διάδρομο, σε σχέση με την αποπληρωμή των υποχρεώσεων για το χρέος, οπότε βολεύεστε.

 

Αυτή είναι ουσιαστικά η στρατηγική σας. Στρατηγική αντικοινωνική, στρατηγική ταξικής μεροληψίας, στρατηγική που πάει να ξεγελάσει τον κόσμο σε σχέση με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός προχθές για να πει ότι «αυτά τα 650 περίπου εκατομμύρια θα τα πάρω από την φορολόγηση, από τα διυλιστήρια». Για να δούμε λοιπόν τι λέει τώρα και αυτή η τροπολογία. Πρώτα απ’ όλα αγνοεί ο πρωθυπουργός ή εν πάση περιπτώσει δεν ήταν ενημερωμένος, ότι ο ευρωπαϊκός κανονισμός του απαγορεύει  να φορολογήσει τα κέρδη και το προϊόν της φορολόγησης να το αξιοποιήσει σε άλλους τομείς, παρά μόνο για παρεμβάσεις στο χώρο της ενέργειας. Θα μου πείτε, μικρή σημασία έχει, ας μπουν στα κρατικά ταμεία, θα τα πάρουμε από αλλού, ποιος το εξετάζει αυτό. Όμως τι έχει μεγαλύτερη σημασία; Η Ευρώπη σας λέει ότι η φορολόγηση αυτή πρέπει να είναι με έναν συντελεστή τουλάχιστον 33%. Ο κατώτατος. Εσείς επιλέγετε τον κατώτατο! Κάνατε το λιγότερο δυνατό και όχι βέβαια το 90% που είχατε πει, αναπαράχθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και «όσοι τσίμπησαν, τσίμπησαν». Πάμε και παρακάτω, λοιπόν. Σας λέει η Ευρώπη ότι αυτό πρέπει να το κάνετε μέχρι τέλος του χρόνου και για το 2022 και για το 2023. Το 2023 το εξαιρείτε! Και το κυριότερο απ’ όλα, άκουσον, άκουσον, όσοι ξέρουν στοιχειώδη λογιστική και οικονομικά πρέπει τους «σηκώνεται η τρίχα»! Ο φόρος που αντιστοιχεί στα συγκεκριμένα κέρδη και στον συγκεκριμένο συντελεστή, θα θεωρηθεί ως έξοδο το οποίο θα απαλλάσσεται από τα κέρδη της επόμενης χρονιάς. Κοροϊδεύετε τον κόσμο! «Μασκαρά, γκρέκο μασκαρά», αυτό σας ταιριάζει! Είναι μια ολόκληρη επικοινωνιακή προσπάθεια να κοροϊδέψετε, να ταπεινώσετε, να διαιωνίσετε την αισχροκέρδεια, τα υπερκέρδη συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων.

 

Ερχόμαστε τώρα και στο νομοσχέδιο.  Λίγα πράγματα, κανονικά, έχει να πει κανείς, μετά την υπερψήφιση πριν από λίγες μέρες του νόμου που φέρατε εδώ για το ΕΣΥ, το οποίο καταργεί την αποκλειστική και πλήρη απασχόληση.  Ουσιαστικά ανοίγετε συνεχώς μαύρες τρύπες και οδηγείτε τον κόσμο ολοταχώς στις ιδιωτικές δομές. Μόνο που εκεί θα έχει πρόσβαση όποιος αντέχει οικονομικά, όποιου βαστάει η τσέπη. Αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την αντίληψη ότι η υγεία είναι ένα δημόσιο αγαθό που πρέπει όλοι και όλες να έχουν πρόσβαση. Σας είναι ξένη αυτή η λογική. Ερχόσαστε, λοιπόν, με μια γνωστή λογική παρατάσεων επί παρατάσεων. Το δημόσιο σύστημα υγείας συρρικνώνεται και είναι σε μια διαρκή «παράταση», ενώ σχεδόν το 50%  των οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία είναι κενές. Δίνετε, μάλιστα, τη δυνατότητα στους Διοικητές για ένα μέρος του προσωπικού, όχι ιατρικό, να αποφασίζουν εκείνοι αν θα δώσουν και με ποια κριτήρια, παρατάσεις στις συμβάσεις εργασίας. Στους ανθρώπους οι οποίοι είναι χαμηλόμισθοι. Στους ανθρώπους οι οποίοι «πρέπει» να σκιάζονται. Ερχόσαστε με ωραίες εκθέσεις ιδεών που δεν έχετε τη δυνατότητα και τη βούληση να τις υποστηρίξετε στο πλαίσιο ενός δημόσιου συστήματος υγείας, ενώ όλα δουλεύουν για το πως θα ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας.

 

Θα σας πω κύριε υπουργέ την προσωπική μου εμπειρία από ένα νοσοκομείο εδώ, στην Αττική, το «Αγία Όλγα», το οποίο έχω επισκεφτεί τρεις φορές και σας έχω κάνει και μία ερώτηση τελευταία και δεν έχετε απαντήσει. Εκεί, λοιπόν, υπάρχει μια κλινική ύπνου. Την τελευταία εικοσαετία έχουν περάσει από αυτή 300.000.Την έχετε κλείσει εδώ και δύο χρόνια με πρόσχημα, αιτιολογικό, τον covid. Απελευθερώθηκαν κρεβάτια, δεν ξανάνοιξε η κλινική. Όταν είχα πάει και μίλησα στον Διοικητή, φώναξε το προσωπικό για να τους κατευνάσει και λέει «θα δούμε τι θα κάνουμε». Σας έκανα Ερώτηση, δεν μου έχετε απαντήσει και ο Διοικητής δεν κάνει τίποτα. Το αναφέρω σαν ένα μικρό παράδειγμα, πως τέτοιου είδους παρεχόμενες υπηρεσίες σαν τη συγκεκριμένη είναι «λουκουμάκι» για τον ιδιωτικό τομέα. «Τι δουλειά έχει τώρα η κλινική ύπνου σε ένα δημόσιο νοσοκομείο; Αυτά πρέπει να περάσουν αλλού». Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

 

Θα συμμορφωθείτε με την  απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή των υγειονομικών; Έχετε γίνει η κυβέρνηση η οποία αγνοεί το ΣτΕ. Αγνοείτε το ΣτΕ στην Αυτοδιοίκηση, αγνοείτε το ΣτΕ σε σχέση με τους  υγειονομικούς. Αγνοείτε το ΣτΕ σε σχέση με τις αποφάσεις που είχε πάρει για την «Ελληνικός Χρυσός». Εσείς βγήκατε ως οι υπέρμαχοι της λειτουργίας των θεσμών και έχετε στήσει το μεγαλύτερο σκάνδαλο παρακρατικής παρακολούθησης και μηχανισμών. Βγήκατε ως δύναμη ενάντια στο λαϊκισμό και υλοποιείτε μια πολιτική «Μαυρογιαλούρου» με αυτά που κάνετε αυτή τη στιγμή. Βγήκατε ως μια δύναμη με ένα «συμβόλαιο αλήθειας», που  λέγατε ότι έχετε υπογράψει με το λαό και μας έχετε  φλομώσει στα ψέματα. Αυτά όμως γίνονται κατανοητά.

 

Βγήκατε ως ένα κόμμα που υπόσχεται νόμο και τάξη και το μόνο που κάνατε είναι να ιδρύσετε την πανεπιστημιακή αστυνομία, η οποία καταργήθηκε στην πράξη, την  ίδια στιγμή που το άγριο έγκλημα, όπως είδαμε προχθές, αλωνίζει στις πλατείες. Και βγαίνουν ορισμένοι υποκριτικά και λένε «ναι, αλλά είχατε διαμαρτυρηθεί τότε που ξυλοκοπούσαν στη Νέα Σμύρνη τα νέα παιδιά αδιακρίτως». Θα μας πείτε και  αυτό τώρα, ότι έχουμε εμείς ευθύνη. Μέχρι εκεί θα φτάσει η προπαγάνδα σας. Η μαύρη προπαγάνδα σας!

 

Κυρίες και κύριοι αυτά συνειδητοποιούνται από τον  κόσμο. Νομίζω ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Είναι θετικό ότι σε αυτή την αίθουσα, δυνάμεις της αριστερής και αξιωματικής αντιπολίτευσης καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις, που μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου. Αυτή την πολιτική βούληση πρέπει να την κρατήσουμε και αφορά και το ΚΙΝΑΛ και το Μέρα25 και το ΚΚΕ.  Διότι ένας ανοιχτός διάλογος μπροστά στην ελληνική κοινωνία, που θα συμβάλλει στην αναζήτηση και στην εξεύρεση σταθερών, κατανοητών, προγραμματικών συγκλίσεων μπορεί να δημιουργήσει μια νέα δυναμική, έτσι ώστε στις επόμενες εκλογές να αποτυπωθεί  μια νέα πολιτική πλειοψηφία, στηριζόμενη σε μία πλατιά κοινωνική πλειοψηφία εντός της κοινωνίας, η οποία θα εκφραστεί μέσα από μια  νέα αριστερή και προοδευτική κυβέρνηση.

 

Ευχαριστώ.