Πάνος Σκουρλέτης | Πολιτικός, πρώην Βουλευτης

Διαπαιδαγωγείτε την ΕΛ.ΑΣ. να βλέπει εχθρικά τους Ρομά, τους νέους, τις διαδηλώσεις
 

 

Στις παρεμβάσεις του, με αφορμή τις τοποθετήσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πάνος Σκουρλέτης, επεσήμανε:

 

Αρνητικό ρεκόρ επί των ημερών σας οι δυο θάνατοι Ρομά από αστυνομικούς

 

Κύριε υπουργέ, ασφαλώς γνωρίζετε ότι στον παραπάνω όροφο από το γραφείο σας είναι εγκατεστημένη η ΕΥΠ. Δεν ξέρω, μπορεί να κλειδώνετε και την πόρτα, να φοβάστε μην κατέβει κανείς. Αλλά δεν ξέρω πως αισθανόσαστε που  γράφτηκε ότι ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., ο προηγούμενος, παρακολουθείτο. Δεν ξέρω αν σας κάνει εντύπωση, αν το ψάξατε, αν εσείς ο ίδιος τον αφήσατε να πάει στη Δικαιοσύνη να μάθει ποιος είναι ο λόγος που αυτός παρακολουθείτο, που ενδεχομένως ο ΑΓΕΣ παρακολουθείτο, που οι υπουργοί αποδεδειγμένα παρακολουθούνται. Είναι τρομακτικά ζητήματα αυτά και γι’ αυτά δεν είπατε τίποτα. Δεν αισθανθήκατε την ανάγκη να πείτε.

 

Επί των ημερών σας κ. υπουργέ, κατορθώσατε να πετύχετε ένα αρνητικό ρεκόρ. Έχετε δύο θανάτους συμπολιτών μας Ρομά. Άκουσα πριν ότι μπήκε σε ειδική   εκπαίδευση η ομάδα ΔΙΑΣ και ήθελα να ρωτήσω αν αυτή η εκπαίδευση έγινε και αν ήταν αποτελεσματική, πριν από την δολοφονία του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη; Αποτύχατε σε αυτό εκ των πραγμάτων. Δεν ξέρω πόσες χιλιάδες είναι τα νέα παιδιά που έχετε προσαγάγει τα τελευταία χρόνια -ειλικρινά αυτό το νούμερο θα ήθελα να μας το πείτε- πόσες δεκάδες χιλιάδες είναι τα νέα παιδιά που έχετε προσαγάγει αδιακρίτως και χωρίς καμιά αιτία στη ΓΑΔΑ, σκορπώντας τον αυταρχισμό, την καταστολή;

 

Κύριε υπουργέ, νομίζω ότι αυτό που περισσότερο σας νοιάζει είναι να διαπαιδαγωγείτε τους αστυνομικούς, τα στελέχη της αστυνομίας, ώστε να βλέπουν εχθρικά τους Ρομά, τους διαδηλωτές, τους νέους ανθρώπους. Ενδεχομένως εσείς προσωπικά να φτιάχνετε μια πελατεία, να θέλετε να ανασυστήσετε το παλιό κράτος της Δεξιάς, αυτό που τουλάχιστον μετά το ‘74 θεωρούσαμε ότι το έχουμε βάλει στην άκρη. Καταλαβαίνετε πόσο διχαστικό είναι αυτό. Πόσο ολισθηρός είναι  ο δρόμος της βίας και του αυταρχισμού.

Αντίθετα, σε άλλα ζητήματα τα οποία αυτή τη στιγμή είναι φλέγοντα, όπως τα ζητήματα της ενδοοικογενειακής βίας, αυτό που μαθαίνουμε πέρα από διακηρύξεις για επέκταση αντίστοιχων τμημάτων, είναι ότι όταν πηγαίνουν οι νέες γυναίκες να καταγγείλουν περιστατικά βρίσκουν ανεκπαίδευτους αστυνομικούς που τους λένε «έλα, πήγαινε σπίτι σου τώρα». Αυτό συμβαίνει ακόμα περισσότερο στην επαρχία, που στις κλειστές κοινωνίες αυτά τα πράγματα πάνε να θαφτούν. Είναι και αυτά μέσα στο ρόλο της Αστυνομίας, δεν είναι μόνο η βία, η καταστολή, ο αυταρχισμός! Βεβαίως κ. υπουργέ ίσως να ζητάω πολλά από μια κυβέρνηση η οποία έχει στήσει, χωρίς να υπάρχει προηγούμενο μεταπολιτευτικά, ένα δίκτυο παρακρατικών διασυνδέσεων και παρακολουθήσεων.

 

Εσείς δε, κ. υπουργέ και με τη βούλα του Συμβουλίου της Επικρατείας, είστε ο υπουργός της νοθείας των αποτελεσμάτων των προηγούμενων δημοτικών εκλογών. Δεν το λέω εγώ. Το λέει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που σας είπε ότι πριν καν εφαρμοστεί ένας νόμος τον αλλάξατε στο όνομα δήθεν της κυβερνησιμότητας και τώρα σας λέει ότι είναι αίολες μια σειρά αποφάσεις. Λοιπόν θα σας έλεγα, συμμορφωθείτε.

 

Εσείς έχετε αλλεργία στους υγειονομικούς, σ’ αυτούς που είναι στην καθαριότητα, στους καθηγητές;

 

Παίρνοντας ξανά το λόγο, ο Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε: Ο κ. υπουργός με αποκάλεσε αγράμματο. Εγγράμματε, κ. υπουργέ, ξαναδιαβάστε την απόφαση του ΣτΕ, που λέει για αλλοίωση των συσχετισμών, όπως αυτοί αποτυπώνονται στα δημοτικά συμβούλια, με τον τρόπο που πράξατε σε σχέση με τη συγκρότηση των οικονομικών επιτροπών και των υποεπιτροπών ποιότητας ζωής, καθώς και ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα δημοτικά συμβούλια σε αυτές τις επιτροπές είναι αντισυνταγματική. Τελεία και παύλα. Όσον αφορά τα θέματα της αλλεργίας, που δήθεν έχουμε στα στελέχη και στα μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας, σας το αντιστρέφω: εσείς έχετε αλλεργία στους υγειονομικούς, σε αυτούς που είναι στην καθαριότητα, στους καθηγητές; Αυτοί δεν έχουν ανάγκη από ενίσχυση; Αυτή την αλλεργία έχετε και το δείξατε χτες όταν τους ξυλοκοπούσατε έξω από τη Βουλή!

 

Η «στριμωγμένη» ΝΔ να μη χάνει τη ψυχραιμία της

 

Σε μια τελευταία παρέμβασή του, έπειτα από ένα «ρεσιτάλ» προκλητικότητας από τον Τ. Θεοδωρικάκο, ο Πάνος Σκουρλέτης πρόσθεσε:

 

Παίρνω τον λόγο για να απευθυνθώ, όχι προς τον υπουργό αυτή τη στιγμή, αλλά προς το Κοινοβούλιο. Ο όρος «τραμπουκισμός» απέναντι στην ανταλλαγή επιχειρημάτων, έστω και με φωνές, όπως γίνεται πάρα πολλές φορές, είναι απαράδεκτος. Θυμίζει εποχές ΕΚΟΦ ή χρυσαυγίτικη κουλτούρα. Αυτή τον χαρακτηρίζει, ειλικρινά το λέω. Να ανακαλέσει ο υπουργός. Εάν είναι «στριμωγμένη» η ΝΔ, να μη χάνει την ψυχραιμία της.