Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

                                                 Αντί να στηρίξετε τους δήμους απέναντι στην ενεργειακή κρίση, επιδίδεστε σε αντισυνταγματικές ακροβασίες                                                                                                                                                                

Παρέμβαση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη, στη συζήτηση του Προϋπολογισμού

 

Η παρέμβαση του Πάνου Σκουρλέτη μετά την τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023: 

Κύριε Βορίδη μιλήσατε πριν για την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη Δημόσια Διοίκηση, η οποία έχει αυξηθεί τις ημέρες της διακυβέρνησής σας. Βεβαίως, μια άλλη εμπιστοσύνη -σύμφωνα με αυτές τις δημοσκοπήσεις που εσείς επικαλείστε πολύ συχνά- αυτή των πολιτών απέναντι στον πρωθυπουργό, σε σχέση με το θέμα των παρακολουθήσεων, δίνει αποτελέσματα που είναι να ντρέπεστε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Επικαλεστήκατε το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας. Στη Μεγάλη Βρετανία έκανε πέντε «κορονοπάρτυ» ο άνθρωπος και έφυγε. Εσείς, πέρα από τις βόλτες που κάνατε την εποχή του κορονοϊού, παρακολουθείτε τους πάντες. Και ποια είναι η στάση σας; Φυγή. Αναφέρομαι στον κ. πρωθυπουργό. Περιμένουμε ακόμα τις απαντήσεις και απαντήσεις δεν έρχονται.

Να μιλήσουμε λίγο για τα θέματα του υπουργείου Εσωτερικών. Είπατε στα 15 λεπτά της ομιλίας σας ότι θα πείτε κάτι για την απόφαση του ΣτΕ, δεν το θυμηθήκατε, φαντάζομαι ότι θα είχατε πάρα πολλά να πείτε. Πριν ρώτησα τον ηθικό αυτουργό της νόθευσης της λαϊκής εντολής, τον κ. Θεοδωρικάκο, μα απάντηση δεν πήρα. Κατάλαβα ότι δεν έχει κατανοήσει ποια είναι η απόφαση, εσείς, όμως, ως έγκριτος νομικός; Φαντάζομαι ότι αισθάνεστε την ανάγκη να πείτε τι θα κάνετε για να συμμορφωθείτε με τη σαφέστατη, τελική απόφαση του ΣτΕ, που λέει ότι ήταν αντισυνταγματικές οι παρεμβάσεις Θεοδωρικάκου. Αυτό δεν αλλάζει, κάτι πρέπει να κάνετε. Όπως, ταυτόχρονα, πρέπει κάτι να κάνετε σε σχέση και με τα θέματα που σας έχει υποδείξει το Ελεγκτικό Συνέδριο, στη μείζονα Ολομέλεια, για τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς. Διότι εσείς έχετε ανοίξει εδώ την εξής κερκόπορτα: θέλετε να κάνετε προσλήψεις στους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς στο όνομα των ΟΤΑ, όχι στους ΟΤΑ απευθείας, αλλά χωρίς τα κριτήρια του ΑΣΕΠ. Κι αυτό, πάλι, είναι αντισυνταγματικό. Δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε τους ΟΤΑ με τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς.

Επειδή αναφερθήκατε και σε πάρα πολλά νούμερα σχετικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είδα ότι η πρόβλεψη σε σχέση με το ενεργειακό κόστος που θα έχουν οι δήμοι για το 2013, είναι μηδέν. Μηδέν! Όταν στις αρχές Δεκεμβρίου η ΚΕΔΕ, η προσφιλής στον χώρο σας ΚΕΔΕ, είπε ότι καταρρέουν οι ΔΕΥΑ! Σκέφτεστε να προχωρήσετε στην καθιέρωση ενός ειδικού τιμολογίου, τουλάχιστον κατά την περίοδο αυτής της ενεργειακής κρίσης ή, τελικά, είναι άλλη μια ευκαιρία κάποιες ΔΕΥΑ να χρεοκοπήσουν για να τις ιδιωτικοποιήσετε; Διότι εσείς, το μόνο που έχετε στο μυαλό σας είναι να καθιερώσετε το μοντέλο του δήμου ΑΕ, όπου όλα τα δίνουμε αουτσόρσινγκ. Αν αυτό είναι στήριξη των δήμων, δεν έχει καμιά σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει απόλυτη σχέση με τη δική σας, νεοφιλελεύθερη άποψη γι’ αυτά τα ζητήματα.

Βλέπω, όμως, σπουδή σε σχέση με τη Δημοτική Αστυνομία, την οποία εξοπλίζετε προσπαθώντας να της δώσετε κι έναν άλλο χαρακτήρα, αυτόν που ταιριάζει στην αντίληψή σας για τα ζητήματα της καταστολής. Εδώ, όμως, δημιουργείτε και μια άλλη ταχύτητα δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι δεν θα ελέγχονται από τον δήμο. Σας το είπε η ΚΕΔΕ προχτές, στο νομοσχέδιο. Σας είπε «αλλάξτε το». Την αγνοήσατε.

Να σας θυμίσω ότι εσείς ήσασταν από τις δυνάμεις που κόψατε κατά 60% τους ΚΑΠ στην Αυτοδιοίκηση. Μετά από 8 χρόνια, επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, άρχισε μία μικρή, αλλά σταθερή, αύξηση. Θυμίζω το πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ, ρωτήστε τους δημάρχους τι σημαίνει πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ σε σχέση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τις έκτακτες επιχορηγήσεις. Τα προγράμματα «ΦιλόΔημος» Ι και ΙΙ. Αυτά είναι πάρα πολύ γνωστά και ήταν μία «άνοιξη» στον χώρο της Αυτοδιοίκησης και όχι «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε», σαν κι αυτά που ακούσαμε από εσάς. Και κάτι τελευταίο. Γιατί αποκλείετε την Τοπική Αυτοδιοίκηση από το Ταμείο Ανάκαμψης; Γιατί δεν συμμετείχε η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη διαμόρφωσή του;