Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Είστε επικίνδυνοι για τη δημοκρατία, εφαρμόζετε βαθιά αντικοινωνική πολιτική, ο μόνος δρόμος είναι οι εκλογές
 
📍 Σημεία της ομιλίας στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Δημοτική Αστυνομία, Φορείς Λαϊκών Αγορών, απλούστευση διαδικασιών μεταξύ Ο.Τ.Α. και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ρυθμίσεις εξομάλυνσης της εκλογικής διαδικασίας κατοίκων εξωτερικού και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών»:
 
📎 Κύριε Πέτσα, το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, ιδιαίτερα σε σχέση με την τελευταία αποκάλυψη, που αφορά τον κ. Χατζηδάκη, αφορά και αρμοδιότητα που καλύπτει το Υπουργείο σας, τα ζητήματα της ανακύκλωσης. Ο κ. Χατζηδάκης, από ότι είδαμε, συζητούσε και για αυτά τα ζητήματα.
Είναι μεγάλος λοιπόν ο ζόφος. Πριν από λίγο αναρτήθηκε ένα άρθρο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, του κ. Παυλόπουλου, ο οποίος επικρίνει τις τελευταίες νομοθετικές διατάξεις που έγιναν στο όνομα της προστασίας των πολιτών, σε σχέση με τις παρακολουθήσεις και μιλάει για ένα μεγάλο άγος. Ένα άγος που έχει υπογραφή, ονοματεπώνυμο και που, δυστυχώς, κύριοι της πλειοψηφίας, τελικά με τη στάση σας το κουβαλάτε όλοι σας. Μπορεί, λοιπόν, κανείς να καταλάβει πως μία κυβέρνηση η οποία παρακολουθεί τους πάντες, υπονομεύοντας και πλήττοντας ευθέως την καρδιά της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματός μας, μπορεί εξίσου εύκολα να κάνει κάποια άλλα πράγματα τα οποία κινούνται στην ίδια λογική.
Ποια είναι αυτά τα άλλα πράγματα; Να φέρει για παράδειγμα εδώ πέρα, όσο και αν δεν έχει την ίδια σημασία, μία διάταξη που προβλέπει για τη Δημοτική Αστυνομία να περιβάλλεται από μία αντίληψη ενός κατασταλτικού, νέου σώματος. Μιας νέας, ειδικής, κατηγορίας εργαζομένων στον Δήμο, οι οποίοι δεν θα απολογούνται στον Δήμαρχο αλλά -άκουσον άκουσον- σε κάποιο πειθαρχικό συμβούλιο! Αυτό δηλαδή είναι αδιανόητο. Αυτός ο κατακερματισμός των εργαζομένων μέσα στην ίδια την Αυτοδιοίκηση, η οποία, όμως, θα είναι επιφορτισμένη με κατασταλτικό έργο. Δεν είναι αυτή η αντίληψη που διέπει τη λογική της συγκρότησης της Δημοτικής Αστυνομίας. Είναι τελείως διαφορετική.
Φαίνεται λοιπόν ότι δεν μαθαίνετε από τα λάθη σας. Το πρώτο λάθος το κάνατε το 2013, όταν ο σημερινός πρωθυπουργός τους έστειλε στην ανεργία, σε αναστολή, «αλλού για αλλού», σε διαθεσιμότητα. Τώρα, αντί να επανορθώσετε έρχεστε με μία αντίληψη βαθύτατα αυταρχική. Μια αυταρχική αντίληψη που την βλέπουμε σε πάρα πολλά πράγματα. Αφορά και εσάς προσωπικά, τη λίστα Πέτσα. Γιατί είναι αυταρχισμός και υπονόμευση τη δημοκρατίας όταν πας να χειραγωγήσεις, μέσα από τον χρηματισμό, την πληροφόρηση, όταν πας να πλήξεις ευθέως την ελευθεροτυπία! Αυταρχισμός είναι και όταν βγάζεις παράνομες τις όποιες διαδηλώσεις γίνονται ή τις όποιες απεργίες προληπτικά! Το κάνατε προ ημερών. Αυταρχισμός είναι να παρακολουθείς, τελικά, τους πάντες ακόμη και τους ιδίους σου τους υπουργούς και να έχεις το θράσος να εμφανίζεσαι εντός του Κοινοβουλίου, να λες «πως είναι δυνατόν να γίνεται αυτό;», να χάνεις την ψυχραιμία σου και να το βάζεις στα πόδια.
Αυτός λοιπόν είναι ο ζόφος των υποκλοπών, αλλά υπάρχει και ο ζόφος της διαφθοράς και φοβάμαι πάρα πολύ ότι η περίπτωση της κ. Καϊλή δεν είναι κάτι μεμονωμένο. Άλλωστε, σε προηγούμενες εποχές, όχι πολύ μακρινές, υπήρξαν φαινόμενα διαφθοράς στην Ελλάδα και εύχομαι να μην έχει καμία σχέση, αλλά προκαλεί εντύπωση πως τα ίδια επιχειρήματα, με τα οποία η κ. Καϊλή υπερασπίστηκε την ανάθεση των αγώνων στο Κατάρ, χρησιμοποίησε και ο κ. Σχοινάς. Ο δε κ. Αβραμόπουλος ήταν επίτιμο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, από το οποίο παραιτήθηκε, μιας ΜΚΟ που εμπλέκεται σε αυτή την υπόθεση. Ο κ. Πάτσης ήταν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Κατάρ. Ε, έχει σημασία μέσα σε ποιο περιβάλλον αναφύονται τέτοιες πρακτικές διαφθοράς. Έχει μεγάλη σημασία μέσα σε ποιο πολιτικό περιβάλλον και ποιες πολιτικές οικογένειες έχουν εκθρέψει τέτοια φαινόμενα.
Η πολιτική σας στον χώρο της Αυτοδιοίκησης είναι η επιτομή της αντιμεταρρυθμιστικής, αντισυνταγματικής δράσης. Αναφέρομαι στο κορυφαίο ζήτημα, αυτό για το οποίο σας είχαμε προειδοποιήσει από την επομένη των εκλογών, όταν κουρελιάσατε τη δημοκρατία και τη λαϊκή εντολή στους Δήμους παρεμβαίνοντας στις αρμοδιότητες των Δημοτικών Συμβουλίων, που κατά έναν αδιανόητο τρόπο υποβαθμίσατε τα Δημοτικά Συμβούλια και δώσατε αρμοδιότητές τους στις Οικονομικές Επιτροπές και στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής. Τι έχετε να πείτε τώρα για όλες αυτές τις αποφάσεις που μπορεί κάποιος να τις προσβάλει, γιατί είναι αίολες συνταγματικά; Και συνεχίζετε τώρα στον ίδιο δρόμο, λέτε για προγραμματικές συμβάσεις στις Οικονομικές Επιτροπές. Αυτές οι Επιτροπές που πρέπει να ανασυσταθούν με βάση τους πραγματικούς λαϊκούς συσχετισμούς όπως αναδείχθηκαν από την κάλπη. Σας είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας, αφήστε τις αναφορές περί κυβερνησιμότητας γιατί δεν δοκιμάστηκε αυτός ο νόμος. Δεν δοκιμάστηκε και το γνωρίζετε πολύ καλά, αλλά έχετε αλλεργία στη δημοκρατία. Έρχεστε, λοιπόν και λέτε προγραμματικές συμβάσεις ανάμεσα στις Οικονομικές Επιτροπές και στους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς. Μα και οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί είναι αμφίβολο κατά πόσο έχουν το δικαίωμα, τελικά, να υπογράφουν προγραμματικές συμβάσεις. Σας το είπε η μείζων Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συμβουλίου. Πιάνεστε κι εδώ να δράτε κατά αντισυνταγματικό τρόπο και σ’ αυτό το πεδίο.
Έρχεται αυτός ο ψευδεπίγραφος τίτλος του νομοσχεδίου που συζητάμε σήμερα και μιλάει για διευθέτηση αρμοδιοτήτων. Ποια διευθέτηση αρμοδιοτήτων; Σας δόθηκε στρωμένος δρόμος, ανοιχτός, σε σχέση με τα ζητήματα των αρμοδιοτήτων. Υπήρχε διάταξη στον «Κλεισθένη Ι» που κινείτο ακριβώς σε αυτή τη λογική μιας νέας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και έλεγε, για οποιονδήποτε νέο νόμο εισάγεται, να υπάρχει Επιτροπή των συναρμόδιων υπουργείων και να κοιτάει το θέμα της κατανομής των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στα διάφορα επίπεδα της Αυτοδιοίκησης. Την ενεργοποιήσατε; Ενεργοποιήσατε την ψηφισμένη διάταξη, ισχύει, για τον Επόπτη Νομιμότητας ή διατηρείται το καθεστώς της Αποκεντρωμένης που παρεμβαίνει στην ίδια την σκοπιμότητα των αποφάσεων αντί να στέκεται μόνο στον έλεγχο της νομιμότητας; Ή δεν τα έχετε ακούσει αυτά; Για πρώτη φορά τα ακούτε; Είχατε όλες τις προϋποθέσεις. Πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ, το οποίο είχε καλύψει πολλές «μαύρες τρύπες». Προγράμματα αναπτυξιακά, που «περπάταγαν», τον «ΦιλόΔημος», Ι και ΙΙ. Είχατε εξασφαλίσει, μέσα από τα αποτελέσματα των εκλογών, ανθρώπους που είχαν συναίνεση απέναντι στην κυβέρνηση και τους πουλήσατε! Κλείνουν ΔΕΥΑ. Τους πουλήσατε, τους έχετε αδειάσει!
Κινείστε σε έναν δρόμο που, τελικά, σε όλα τα πεδία άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής έχει έναν κοινό παρονομαστή: είστε επικίνδυνοι για τη δημοκρατία, εφαρμόζετε μια βαθιά αντικοινωνική πολιτική, γι’ αυτό πρέπει να τελειώνει ο λαός μαζί σας. Ο μόνος δρόμος είναι οι εκλογές. Θα έπρεπε ο πρωθυπουργός ήδη να έχει παραιτηθεί, μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν σε σχέση με τον κ. Χατζηδάκη, την παρακολούθηση εκ μέρους της ΕΥΠ, η οποία δεν έχει διαψευστεί, αλλά επιβεβαιώθηκε.
Ευχαριστώ.