Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Αυταρχισμός απέναντι στη νεολαία, ρατσισμός απέναντι στους Ρομά, ενθάρρυνση της αστυνομικής αυθαιρεσίας, το τρίπτυχο της κυβερνητικής πολιτικής

 

Η, εκ των προτέρων αθωωτική, προσέγγιση που υιοθετεί η κυβέρνηση απέναντι στη δολοφονική επίθεση του αστυνομικού εναντίον του 16χρονου Ρομά στη Θεσσαλονίκη, διανθίστηκε σήμερα, στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» και από  έναν βαθιά ρατσιστικό λόγο εκ μέρους του βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Κυρανάκη, τον οποίο αντέκρουσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος ΣκουρλέτηςΕπισημαίνοντας ότι ο βουλευτής της ΝΔ ρίχνει «λάδι στη φωτιά» ως προς τα επεισόδια που συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα, ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι όσα είπε συνιστούν μια νομιμοποιητική βάση ρατσιστικής συμπεριφοράς απέναντι σε όλους τους Ρομά. Πρόσθεσε ότι η αστυνομική αυθαιρεσία ενθαρρύνεται από την πολιτική ηγεσία, καθώς και ότι είναι τεράστιες οι ευθύνες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου. Επιπρόσθετα, συνέδεσε τα περιστατικά αστυνομικής βίας με την πολιτική αντίληψη της κυβέρνησης, η οποία βρίσκει έκφραση και με τις παρακολουθήσεις, σε «ένα πλήρες αυταρχικό πακέτο».

 

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

 

Μόλις ακούσαμε ένα ρατσιστικό μανιφέστο, αυτά τα οποία είπε πριν από λίγο ο κ. Κυρανάκης, είναι προκλητικά. Ουσιαστικά περιέγραψε την νομιμοποιητική, κατ’ αυτόν, βάση μιας ρατσιστικής συμπεριφοράς εις βάρος εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων πολιτών που έχουν Ρομά καταγωγή. Ειλικρινά σηκώνω τα χέρια, δεν το περίμενα. Θα περίμενα να ακούσω μία προσέγγιση αυτοκριτικής σε σχέση με τη στάση της Αστυνομίας. Είδατε ότι μόλις δυόμισι λεπτά χρειάστηκαν για να υπάρξει αυτή η δολοφονική επίθεση από ανθρώπους οι οποίοι δεν είχαν πάρει τέτοιες εντολές. […] Προσεγγίσεις σαν αυτή του κ. Κυρανάκη ουσιαστικά ρίχνουν «λάδι στη φωτιά». Λέει ο κ. Κυρανάκης ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εκ των προτέρων ύποπτοι. Αυτό λέει!

 

Το μεγάλο ζήτημα, πέρα από τα θέματα της εκπαίδευσης των αστυνομικών, είναι ποια πολιτική ηγεσία ενθαρρύνει αυτή την αστυνομική αυθαιρεσία. Διότι δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Υπήρξε η περίπτωση του Σαμπάνη. Κι αυτός Ρομά. Υπήρξαν πρακτικές απίστευτης αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. […] Ινδαρές, Νέα Σμύρνη, ΜΑΤ στα Πανεπιστήμια. Όλο αυτό έχει γίνει πια συνώνυμο μιας πρακτικής από τα σημερινή κυβέρνηση που συνάδει και με μία άλλη πρακτική, που κάνει ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα, τις παρακολουθήσεις. Έχουμε δηλαδή ένα πλήρες αυταρχικό πακέτο.

 

Έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες ο κ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος ενώ εξαφανίστηκε τις δύο πρώτες ημέρες, έκανε χτες μια προκλητικότατη δήλωση, χωρίς να έχει κανένα στοιχείο κριτικής απέναντι στη στάση των αστυνομικών, οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί αυτή τη στιγμή. Δεν μπορούμε να κρατάμε μια στάση «Πόντιου Πιλάτου». Εδώ υπήρξαν οι συνομιλίες με το κέντρο, που βγήκαν χτες από τηλεοπτικό σταθμό, υπάρχουν βίντεο, αυτά τα περί διεμβολισμού είναι τα συνήθη που λέει η Αστυνομία για να δικαιολογήσει την αυθαιρεσία της.