Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Η κυβέρνηση αδειάζει τις τσέπες του κόσμου, στην Ελλάδα έχουμε διεύρυνση των ανισοτήτων και της φτώχειας μετά το 2019
 
📺Το καλάθι του νοικοκυριού είναι ένα τρικ βασισμένο στις υπάρχουσες προωθητικές ενέργειες των μεγάλων αλυσίδων. Στην Ελλάδα οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό έχασαν μέχρι και το 40% της αγοραστικής τους δύναμης. Συνέντευξη στην Πρωινή Ζώνη του Action24, στους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθινού. Ακολουθούν κάποια σημεία της συνέντευξης:
 
▪ Το καλάθι του νοικοκυριού αποδείχτηκε ένα τρικ. Έπιασαν τις προωθητικές ενέργειες που ήδη έκαναν διάφορες αλυσίδες και σουπερ μάρκετ, που κατά καιρούς έβγαζαν προϊόντα σε προσφορές και αυτό έγινε ξαφνικά το μεγάλο εφεύρημα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
▪ Μπορεί ο κόσμος να έχει τα ερωτήματά του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με το τι έκανε, τι δεν έκανε, πόσο αναγνώρισε κάποιες λάθος πλευρές της πολιτικής του, αλλά μετά από 3,5 χρόνια σήμερα έχει να συγκρίνει. Ξέρει, για παράδειγμα, ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε υπό τρομακτικά δύσκολες συνθήκες και με τρόικα επιθετική απέναντί του, δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ τους λογαριασμούς του ρεύματος.
▪ Ο κ. Σταϊκούρας κινείται ακόμα στον καθαρό διάδρομο που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει εξασφαλίσει για μια δεκαετία, από τότε, να δίνονται τα λιγότερα χρήματα για την εξυπηρέτηση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Αυτή είναι η ευτυχία του κ. Σταϊκούρα.
▪ Η κυβέρνηση αδειάζει τις τσέπες του κόσμου και δεν το λέω εγώ, από μια αντιπολιτευτική διάθεση. Κοιτάξτε τι λέει το Ινστιτούτο Καταναλωτών, τι λέει η ΓΣΕΕ, η Eurostat. Στην Ελλάδα μετά το 2019 έχουμε διεύρυνση των ανισοτήτων και της φτώχειας, ενώ στις «κακές» ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε σμίκρυνση αυτών των ποσοστών. Ο κόσμος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 713 ευρώ έχει χάσει έως 40% την αγοραστική του δύναμη. Τελικά αυτή η πολιτική συμπιέζει τους περισσότερους. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος.
▪ Η αντιπολίτευση αξιολογείται, καλώς ή κακώς, ανάλογα με το πως το αντιλαμβάνεται ο καθένας, αλλά δεν έχει επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων. Η εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική είναι αυτή η οποία την βελτιώνει ή την δυσχεραίνει. Τον πολίτη τον ενδιαφέρουν τα μέτρα που παίρνονται ή δεν παίρνονται. Στον τομέα της ακρίβειας έχει αποτύχει παταγωδώς η κυβέρνηση. Σκεφτείτε τι υφιστάμεθα εδώ και ενάμιση χρόνο με τα ενεργειακά θέματα. Γιατί να είμαστε εμείς η πρώτη χώρα σε ακρίβεια σε σχέση με τα κονδύλια κάθε νοικοκυριού ή επιχείρησης για να έχει πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα; Υπάρχει η διεθνής κατάσταση, αλλά υπάρχει και ο τρόπος που τη διαχειρίζεσαι.
▪ Θέλω να σταθώ λίγο στην αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων -όχι ότι «μαγειρεύουν» τα νούμερα- αλλά ως προς την ικανότητά τους τα τελευταία χρόνια, σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, να αποτυπώνουν τις πραγματικές πολιτικές τάσεις του εκλογικού σώματος και της κοινωνίας. Γιατί το λέω αυτό; Θυμάμαι ότι παλαιότερα είχαν ένα πρόβλημα γιατί η μέθοδος ήταν τηλεφωνική επικοινωνία και ποιον βρίσκεις σήμερα στο σταθερό του; Πολύ δύσκολο, όλοι συνεννοούμαστε με ένα κινητό. Το σταθερό, όμως, έδειχνε σε ποια πόλη είναι, σε ποια γειτονιά είναι. Μπορούσες, δηλαδή, να σταθμίσεις ποιο εύκολα το δείγμα. Έχουν μια δομική αστοχία στις μέρες μας. Έχω διαπιστώσει ότι από το 2012, πάντοτε υποεκτιμούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και ερχόταν η κάλπη, η ίδια η ζωή δηλαδή και διέψευδε τους δημοσκόπους, θετικά για μας, αρνητικά γι’ αυτούς. Πιστεύω κατά 100% ότι θα γίνει αυτό και σ’ αυτές τις εκλογές και σας το λέω στη βάση μιας καθημερινής επικοινωνίας με τον κόσμο και αυτών που εισπράττουμε.
✔ Για το δυστύχημα με θύμα τον μικρό μαθητή στις Σέρρες:
▪ Με αφορμή το τραγικό γεγονός στις Σέρρες, υποτιμάμε πάρα πολύ αυτό που λέμε παρακολούθηση και συντήρηση των διαφόρων συστημάτων, από ένα λεωφορείο μέχρι την εγκατάσταση ενός λέβητα. (… )Το θέμα των σχολικών εγκαταστάσεων είναι πάρα πολύ μεγάλο και από πολλές απόψεις. Για παράδειγμα, υπάρχουν προβλήματα σεισμικής θωράκισης σε διάφορα σχολεία, τα οποία έχουν χτιστεί σε προηγούμενες δεκαετίες κάτω από αμφιβόλου ικανότητας επίβλεψη και πρέπει να επανεξεταστούν. Πρόσφατα, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Κηφισιάς είχε κάνει υπόμνημα προς τον Δήμο. Οι Δήμοι σε κάποιες περιπτώσεις, στις περισσότερες, έχουν την ευθύνη των κτηρίων, αλλά έχει τις δικές του αρμοδιότητες και το υπουργείο Παιδείας. Θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα προγράμματα. Όταν ήμουν στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΦιλόΔημος ΙΙ», είχαμε βγάλει πρόσκληση ειδικά για τα σχολικά κτήρια, για επισκευές, προσβασιμότητα, στατικότητα, δίνοντας τη δυνατότητα στους Δήμους, με πάρα πολύ εύκολο τρόπο, να εξασφαλίσουν τα κονδύλια γι’ αυτά τα ζητήματα.