Πάνος Σκουρλέτης | Πολιτικός, πρώην Βουλευτης

Αντί για γονυκλισίες η κυβέρνηση να βάλει έκτακτη εισφορά στα κέρδη των τραπεζών
 

Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη, στο MEGA

Η πρόταση για μια έκτακτη εισφορά στις τράπεζες, οι οποίες έχουν υπερκέρδη και ανακεφαλαιοποιήθηκαν τρεις φορές με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων, είναι απολύτως δικαιολογημένη, όπως και η ανάγκη για έναν ισχυρό δημόσιο «παίκτη» στην τραπεζική αγορά, που θα επηρεάζει την λειτουργία της, ρόλο που μπορεί να αναλάβει η Εθνική Τράπεζα, επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», με τους δημοσιογράφους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα.

 

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

 

Το μπρα ντε φερ είναι ανάμεσα σε εκείνες τις πολιτικές οι οποίες θέλουν να καθορίσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι συστημικές τράπεζες. Εκεί είναι οι διαφορές. Εμένα, αυτό το παιχνίδι του πρωθυπουργού με τους ομοτράπεζους τραπεζικούς δεν με πείθει ότι είναι μια πραγματική αντιπαράθεση. Οι παράλογες, απαράδεκτες χρεώσεις για απλές τραπεζικές συναλλαγές, για αντικατάσταση καρτών δεν είναι κάτι καινούργιο. Δεν υπήρξε καμία απολύτως παρέμβαση από την κυβέρνηση. Όπως δεν έχει υπάρξει καμία παρέμβαση σε σχέση με την δανειοδοτική πολιτική των τραπεζών, όπου εξαιρούν την μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων, βιώσιμων, επιχειρήσεων.

 

Είναι μια πολιτική που υλοποιείται από την κορυφή έως τη βάση και αποτυπώνεται στον τρόπο που το Ταμείο Ανάκαμψης διαχειρίζεται, με εντολή της κυβέρνησης, τα κονδύλιά του, τα οποία κατευθύνονται σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, που μάλιστα δεν τα έχουν ανάγκη. Τα επανακαταθέτουν στις τράπεζες χωρίς να τα επενδύουν, παρόλο ότι τα παίρνουν με πολύ μικρά επιτόκια και εμφανίζεται εικονικά μια αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων στην Ελλάδα. Αν θέλουμε να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση, είναι απολύτως δικαιολογημένη η πρόταση για μια έκτακτη εισφορά στις τράπεζες που έχουν υπερκέρδη, στις τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν τρεις φορές με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων, στις τράπεζες που δεν παίζουν τον ρόλο τους, όπως θα έπρεπε και είναι αναγκαίο σε μία οικονομία, δηλαδή να χρηματοδοτούν την ανάπτυξη και τις ανάγκες της.

 

Η λειτουργία της τραπεζικής αγοράς δεν μπορεί να επαφίεται αποκλειστικά και μόνο στους κανόνες που επιλέγουν οι συστημικές τράπεζες για τον εαυτό τους. Χρειάζεται παρέμβαση, πέρα από το πλαίσιο, με έναν ισχυρό, δημόσιο «παίκτη». Την Εθνική Τράπεζα, που πάνω από το 40% των μετοχών της είναι υπό την κατοχή του Ελληνικού Δημοσίου, η κυβέρνηση σκοπεύει να την ιδιωτικοποιήσει! Πρόκειται για ένα εθνικό «έγκλημα». […] Έχει μεγάλη σημασία να υπάρχει ένας δημόσιος πυλώνας σε μια ελεύθερη, ανταγωνιστική αγορά. Διότι αν η Εθνική Τράπεζα ήθελε να παίξει τον ρόλο της θα μπορούσε μονομερώς να μειώσει επιτόκια, να ασκήσει μια άλλη πολιτική για τους δανειολήπτες. Όπως το έκανε η ΔΕΗ και κράτησε τα τιμολόγια με μηδενική αύξηση από το 2015 έως το 2019.

 

Τις εκλογές θα τις πάρουμε. Κρατήστε την ώρα και την ημερομηνία!