Πάνος Σκουρλέτης | Πολιτικός, πρώην Βουλευτης

 
Όλοι οι «δρόμοι» των υποκλοπών οδηγούν στο Μαξίμου
 
Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ
 
Υπήρχε παράλληλο σύστημα παρακολουθήσεων σε συνεννόηση και με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ενώ όλες οι ενδείξεις δείχνουν την εμπλοκή του πρωθυπουργού κι αν τα ερωτήματα δεν απαντηθούν, η σκιά θα γίνει «μουτζούρα» που θα «λερώνει» τη δημοκρατία μας, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή «ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ» του ΣΚΑΪ, με τον Γιάννη Ντσούνο και τον Χρήστο Κούτρα.
 
Κάποια σημεία από όσα είπα:
 
📌 Για το πολιτικό σκάνδαλο των υποκλοπών:
 
– Δεν είχαμε, μετά το 1974, περιπτώσεις παρακολουθήσεων υπουργών της κυβέρνησης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Τώρα έχουμε 30 ονόματα από το «Documento». Είχαν υπάρξει τα δημοσιεύματα του «Βήματος», των «Νέων». Της «Καθημερινής», πριν από μερικούς μήνες, που μίλαγε για επτά πολιτικά πρόσωπα και είχε φωτογραφήσει τον Αντώνη Σαμαρά, είχε μιλήσει για πρώην πρωθυπουργό. Άρα δεν είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το προσπερνάμε έτσι. Πρόκειται για μία κατάσταση η οποία αποτελεί μια αρνητική τομή.
– Το αν τα στοιχεία είναι βάσιμα οφείλει να το διερευνήσει η Δικαιοσύνη και όχι ο δημοσιογράφος, είστε δημοσιογράφοι άρα γνωρίζετε ότι ο δημοσιογράφος τις πηγές του τις προφυλάσσει, καταθέτει και η Δικαιοσύνη παρεμβαίνει και κοιτάει εάν είναι γνήσια, εάν ισχύουν. […] Εγώ πιστεύω ότι το Μαξίμου εμπλέκεται, διότι τα πράγματα, οι ενδείξεις, δείχνουν ότι υπήρχε παράλληλο σύστημα σε συνεννόηση με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Αυτό ομολογήθηκε στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Κουκάκη, τους οποίους μετά την ΕΥΠ επιχειρήθηκε να τους παρακολουθήσουν και μέσω του κακόβουλου λογισμικού. Ακόμα δεν έχουν δοθεί απαντήσεις γύρω από αυτό. Ακούσαμε ότι ήταν λάθος, δεν θα έπρεπε να γίνει, ότι υπάρχουν εθνικοί λόγοι που επιβάλλουν να γίνεται κάτι τέτοιο.
– Ωστόσο, εάν δεν απαντηθούν ορισμένα ερωτήματα, αυτή η σκιά θα γίνει τελικά μια «μουτζούρα» η οποία θα «λερώνει» τη δημοκρατία μας. Στον κ. Ανδρουλάκη, τον κ. Κουκάκη και διάφορους άλλους, θα τους δοθεί η δυνατότητα να ενημερωθούν νομότυπα από την ανεξάρτητη αρχή για τους λόγους που τους παρακολουθούσαν; Μέχρι τώρα δεν υπάρχει αυτό. Διότι υπάρχει αυτή η κατάπτυστη τροπολογία που το απαγορεύει. Ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, ο κ. Μητσοτάκης, πέρα από το να προσπαθεί να βρει εξιλαστήρια θύματα, θα άρει το απόρρητο εντός και μπροστά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να μάθουμε τους λόγους της παρακολούθησης; […] Γιατί δεν ήρθε ο κ. Δημητριάδης στην επιτροπή και τον προφύλαξαν, τον τράβηξαν εκτός; Ο υπεύθυνος γι’ αυτή την υπόθεση. Να μη μάθουμε; Οι επιχειρηματίες που εμπλέκεται το όνομά τους; Να μη μάθουμε; […] Η κ. Βλάχου πρέπει να παραμένει στη θέση της; Μία Εισαγγελέας η οποία με την υπογραφή της μπορεί, όπως είπε η ίδια, να παρακολουθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
– Έρχεται τώρα η κυβέρνηση και λέει ότι θα καταργήσει τα κακόβουλα λογισμικά. Αυτό δεν την απαλλάσσει. Ελπίζω η κατάργηση αυτή να μην είναι και μια προσπάθεια να σβηστούν ίχνη. Μέχρι τώρα τι έχει γίνει στην Intellexa; Πήγαν, να την «ξετινάξουν», βρήκαν στοιχεία; Ακόμη κι αν δεν είναι η ΕΥΠ που παρακολουθεί τον υπουργό Εξωτερικών, δεν έχει ευθύνη η ελληνική κυβέρνηση για το ότι μπορεί να παρακολουθείται από Τούρκους, δεν ξέρω από ποιους άλλους, από ιδιώτες, από εκβιαστές, ο υπουργός Εξωτερικών και άλλοι 29; Δεν είναι βαρύτατη ευθύνη; Μιλάμε για ένα «mega» σκάνδαλο δημοκρατίας.
📌 Για τις έρευνες υδρογονανθράκων:
– Οι έρευνες αυτές γίνονται στη βάση των συμβάσεων που υπογράφτηκαν το 2019 από τον κ. Σταθάκη για τα συγκεκριμένα οικόπεδα. Δηλαδή δεν σήκωσε ξαφνικά το τηλέφωνο ο κ. Μητσοτάκης, όπως ενδεχομένως παρουσιάζεται, και είπε «ρε παιδιά δεν ερχόσαστε εδώ πέρα, κάτω από την Κρήτη, να κάνετε έρευνα;». […] Και εγώ έχω υπογράψει και ο κ. Σταθάκης. Είχαν σταματήσει για λόγους που αφορούν τις ίδιες τις εταιρείες, υπήρχε μια γενική αναδίπλωση στα ερευνητικά προγράμματα για τους δικούς τους λόγους, έχουν επανεκκινήσει τώρα, άρα δεν είναι κάτι το οποίο σχετίζεται με κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια της παρούσας κυβέρνησης, όπως θέλει να παρουσιάζεται. Σε αυτά υπάρχει μια συνέχεια.