Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

 
Πολλαπλά εκτεθειμένος ο πρωθυπουργός μετά τη χθεσινή συνέντευξη, αυταπόδεικτη η ενοχή του
 

Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη, στον «Alpha Radio 98.9»

 

Όσο μιλάει ο πρωθυπουργός εκτίθεται περισσότερο στην υπόθεση των υποκλοπών, όπου η δομή όλου του συστήματος παρακολουθήσεων, αλλά και της ίδιας της ΕΥΠ, καταδεικνύει αυτόν ως τον αποκλειστικό υπεύθυνο. Είμαστε απέναντι σε μια κυβέρνηση που έχει φανεί ανίκανη να διαχειριστεί την οικονομική κρίση, την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση, ενώ με τον τρόπο που κινείται και λειτουργεί υπονομεύει τη δημοκρατία, επεσήμανε, ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον Ρ/Σ «Alpha Radio 98.9», στον δημοσιογράφο Κώστα Αλατζά. 

 

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

 

Όσο μιλάει ο πρωθυπουργός, εκτίθεται ακόμη περισσότερο. Νομίζω ότι χτες προέκυψαν κι άλλα ερωτήματα, που τον καθιστούν στα μάτια της κοινής γνώμης ακόμη περισσότερο ένοχο. […] Δεν καταλαβαίνω πως ο πρωθυπουργός, που προΐσταται της κυβέρνησης η οποία πρέπει να εγγυάται τα δικαιώματα, την ιδιωτικότητα των πολιτών, να λέει ότι συμβαίνει αυτό… δεν ξέρω… όλο αυτό το διάστημα δεν έχει γίνει κάτι ουσιαστικό… αλλά εν πάση περιπτώσει, εγώ δεν έχω ευθύνη και θα δούμε τι θα κάνουμε και θα πάμε να καταργήσουμε το παράνομο λογισμικό. Νομίζω ότι αυτό θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει. Κι αν γίνει, που πρέπει, θα γίνει ύστερα από τον εξευτελισμό της χώρας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Διότι αυτή τη στιγμή είμαστε πρωτοσέλιδο μαζί με εκείνες τις χώρες όπου η δημοκρατία ουσιαστικά δεν λειτουργεί.

 

Ακούστηκαν κι άλλα πράγματα, όπως, για παράδειγμα, ότι ο πρωθυπουργός εκβιάζεται από συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κύκλους. Μα όταν λέγεται αυτό πρέπει να έχει ορισμένες συνέπειες. Τι θα πει εκβιάζεται; Από ποιον; Γιατί; Για ποιο λόγο; […] Όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση προσπάθησε να συγκαλύψει, ανεπιτυχώς νομίζω, τις ευθύνες της και κυρίως ο πρωθυπουργός. Ήταν έτσι η δομή όλου του συστήματος παρακολουθήσεων, αλλά και της ίδιας της ΕΥΠ, που παραπέμπουν στον κ. Μητσοτάκη, ως τον βασικό υπεύθυνο. Και αποκλειστικό απ’ ότι φαίνεται.

 

Δύο πράγματα θα έπρεπε να έχουν γίνει, που θα μπορούσαν να αλλάξουν τις εντυπώσεις. Πρώτα απ’ όλα να κληθούν και να καταθέσουν στην εξεταστική επιτροπή, αλλά και στην επιτροπή της Βουλής, την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, τα άμεσα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Ο κ. Δημητριάδης πρώτα απ’ όλα, αλλά και οι επιχειρηματίες Λαβράνος και Μπίτζιος που εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση. Τους κρύψανε, τους προστάτεψαν για να μη δώσουν απαντήσεις. […] Και κάτι ακόμα. Ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, που είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μπορούσε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Κοινοβουλίου που από το Σύνταγμα ασκεί τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, να αποχαρακτηρίσει διάφορα έγγραφα για να δοθούν απαντήσεις. Αλλά κρύφτηκε πίσω από την υπόθεση του απορρήτου για λόγους εθνικούς, χωρίς κανένας να γνωρίζει ποιοι είναι οι εθνικοί λόγοι. Ακόμη και στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη, που ισχύει αυτό που είχε πει ο κ. Μητσοτάκης, ότι κακώς παρακολουθείτο, αν το ήξερε δεν θα το επέτρεπε, αλλά το επέβαλαν εθνικοί λόγοι και ήταν νομότυποι. Αν αυτό δεν είναι μια μεγάλη αντίφαση χωρίς προηγούμενο, τότε τι είναι;

 

Τώρα έχει καλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο κ. Τσίπρας, την Παρασκευή, σε μια νέα επίκαιρη, να απαντήσει γύρω από αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα. Να δούμε αν θα έρθει. Αν αισθάνεται την ανάγκη. Αλλιώς, το να καταγγείλεις όλους τους άλλους, ακόμη και τους στενούς σου συνεργάτες και να λες «δεν φταίω εγώ», μάλλον παιδιάστικη αντίληψη είναι ή, τελικά, μια πολύ επικίνδυνη πρακτική για τη δημοκρατία κι επειδή δεν είναι παιδί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, νομίζω ότι πλέον είναι επικίνδυνη η παρουσία του για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

 

Βλέπω πολιτικές διεργασίες και κινητικότητα μέσα στην κοινωνία, διότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται τις διαστάσεις αυτού του τεράστιου, μεταπολιτευτικά, πολιτικού σκανδάλου, που δεν είναι μια τυχαία επιλογή, αλλά αποτελεί σταθερή και  μόνιμη παράμετρο του τρόπου άσκησης διοίκησης και κυβερνητικής πολιτικής εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτό πια συνειδητοποιείται και άρα εγγράφεται στη συνείδηση των πολιτών, οι οποίοι αντιλαμβάνονται τι έχουν απέναντί τους. Σίγουρα θα έχει την αντανάκλασή του και σ’ αυτό που λέτε, στις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός προσπάθησε χτες να «προκαλέσει» την αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «εάν με αμφισβητείτε καταθέστε πρόταση μομφής». Ας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ο ίδιος αν θέλει, αλλά καταλαβαίνεται ότι αυτό έχει μια πολύ μικρή αξία στο πλαίσιο της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Είμαστε απέναντι σε μια κυβέρνηση που έχει φανεί ανίκανη να διαχειριστεί την οικονομική κρίση, την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση, ενώ με τον τρόπο που κινείται και λειτουργεί υπονομεύει τη δημοκρατία.