Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

 

Το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι κερασάκι στην «τούρτα» της ακρίβειας

Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη, στον ΑΝΤ1

Το «καλάθι του νοικοκυριού» ξεκινά με πολλά αναπάντητα ερωτηματικά, αποτελεί τρικ εκ μέρους της κυβέρνησης και σε καμία περίπτωση δεν συνιστά ουσιαστική απάντηση στο θέμα της ακρίβειας, που βασανίζει τα φτωχά, τα λαϊκά και τα μεσαία νοικοκυριά, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», με τον Γιώργο Παπαδάκη και την Μαρία Αναστασοπούλου.

 

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

 

Το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι ουσιαστικά ένα κερασάκι στην «τούρτα» της ακρίβειας. Θα έχουμε πολλές ακόμη επικοινωνιακού τύπου παρουσίες του αρμόδιου υπουργού, ωστόσο αυτές δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση μια ουσιαστική απάντηση. Υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα. Πρόκειται για ένα τρικ.

 

Δημιουργεί και προβλήματα ανταγωνισμού στις μικρότερες αλυσίδες, που δεν έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται για τα λεγόμενα no name προϊόντα και από εκεί και πέρα, η όποια εικονική, προσωρινή ελάφρυνση -εβδομαδιαία, γιατί θα αλλάζουν κάθε εβδομάδα- θα μετακυλίεται στα άλλα προϊόντα. Αφήστε τις πρακτικές που θα υπάρξουν, θα πηγαίνει κάποιος και θα έχει τελειώσει το υποτιθέμενα φτηνό προϊόν, αναγκαστικά θα επιλέγει κάποιο άλλο. Δεν μπορούμε να ζήσουμε με ένα και δύο προϊόντα.

 

Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο πληθωρισμός που ανακοινώνεται είναι τελείως διαφορετικός για τα φτωχά νοικοκυριά, για τα μεσαία στρώματα, για τα λαϊκά νοικοκυριά. Εκεί φτάνει μέχρι και το 15% και σχετίζεται βεβαίως και με την αγοραστική δύναμη που έχει το κάθε νοικοκυριό. Το 20% από το πλουσιότερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, με βάση όχι μόνο την αγοραστική του δύναμη, αλλά και τις καταναλωτικές του συνήθειες, έχει πολύ μικρότερο πληθωρισμό αυτή τη στιγμή απ‘ ότι έχουν τα λαϊκά νοικοκυριά. […] Το 70% των ασθενέστερων έχουν χάσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης, σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ.