Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Στάχτη στα μάτια του κόσμου το «καλάθι του νοικοκυριού»
 
Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ

 

Η κυβέρνηση αρνείται να λάβει αποτελεσματικά μέτρα κατά της ακρίβειας, την μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, την μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα, την μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και δρομολογεί το «καλάθι του νοικοκυριού» που δεν μπορεί να απαντήσει στα προβλήματα και τις ανάγκες του κόσμου, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» του ΣΚΑΪ, με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου, Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη. Αναφερόμενος στην υπόθεση του βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση, τον οποίο  διέγραψε η ΝΔ μονάχα αφού το θέμα έφτασε σε ένα οριακό σημείο, ο Πάνος Σκουρλέτης την χαρακτήρισε «γροθιά στο στομάχι» της ελληνικής κοινωνίας, καθώς ο βουλευτής κερδοσκοπεί πάνω στον πόνο του ανθρώπου που πήρε ένα δάνειο και δεν μπόρεσε να το αποπληρώσει.

 

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

 

Η κυβέρνηση δεν λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα απέναντι στην ακρίβεια

Ο μηχανισμός για το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου, θα είναι ατελέσφορος. Με βάση και τις διαπιστώσεις και παρατηρήσεις που κάνει η Αρχή Ανταγωνισμού, για στρεβλώσεις που μπορεί να δημιουργηθούν, ουσιαστικά λειτουργεί με έναν «μαρκετίστικο» τρόπο. Οι μεγάλες αλυσίδες θα μπορέσουν να κρατήσουν ενδεχομένως, σε κάποιο προϊόν χαμηλά την τιμή. Αυτή τη διαφορά τιμής μπορούν να την βάλουν στα υπόλοιπα προϊόντα. Οι μικρές αλυσίδες, μπορεί να μη κάνουν μεγάλες παραγγελίες από το συγκεκριμένο προϊόν που θα είναι στο «καλάθι». Δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα, ενώ δεν απαντά στο θέμα της ακρίβειας.

 

Υπάρχει καλύτερη παρέμβαση. Έχουμε υποδείξει τον δρόμο. Είναι ο δρόμος της μείωσης του ΦΠΑ, στα βασικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, στον μικρότερο συντελεστή. Θα είχε τεράστια επίδραση σε συνδυασμό με ένα παρατηρητήριο τιμών το οποίο θα εισήγαγε την πρακτική των αυστηρών ελέγχων. Τώρα, εθελοντικά, κάθε αλυσίδα θα βάλει ένα προϊόν ανάλογα με το στοκ που έχει, με τη δυνατότητα να πετυχαίνει χαμηλότερες τιμές για κάποιες μέρες. Μιλάμε για μια κίνηση απλώς και μόνο «κουβέντα να κάνουμε», όταν την ίδια στιγμή έχουμε κι άλλα πράγματα τα οποία θα μπορούσαν να συγκρατήσουν τις τιμές. Η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, που επηρεάζει τη μεταφορά και την παραγωγή. Βλέπετε ότι τα κόστη στην παραγωγή έχουν φτάσει στα ύψη, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, το πετρέλαιο.

 

 Η μείωση του ΦΠΑ δεν επηρεάζει καθόλου το κόστος δανεισμού, διότι έχουμε στον Προϋπολογισμό κάτι παραπάνω από 22% αύξηση των εσόδων του ΦΠΑ λόγω της ακρίβειας, όταν η ανάπτυξη θα κινηθεί λίγο πιο κάτω από το 6%. Είναι δυσανάλογη η σχέση ανάμεσα στα έσοδα του κράτους και στα υπερέσοδα από τον ΦΠΑ λόγω της ακρίβειας. Βεβαίως, η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται αυτά τα έσοδα για να επιδοτεί την ακρίβεια στην ηλεκτρική ενέργεια, όπου οι τιμές δεν μειώνονται, επιδοτούνται για να είναι στα ύψη.

 

Για την υπόθεση Πάτση

Η υπόθεση Πάτση είναι «γροθιά στο στομάχι» της ελληνικής κοινωνίας. Την ίδια στιγμή που έχουν δρομολογηθεί 40.000 πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών και νομίζω έχουν υλοποιηθεί περί τις 30.000, είναι τριπλάσιοι από την προηγούμενη χρονιά, ο κ. Πάτσης κερδοσκοπεί πάνω στον πόνο του ανθρώπου που πήρε ένα δάνειο και δεν μπόρεσε να το αποπληρώσει. Ήταν γνωστό αυτό; Ερώτηση έχει γίνει στην Βουλή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εδώ και δύο χρόνια. Όταν το πράγμα αποκαλύφθηκε και έφτασε στο «μη παρέκει», τότε έκαναν και μία διαγραφή. […] Ο κ. Πάτσης λέει προκλητικά ότι το δάνειο των τεσσάρων εκατομμυρίων «εγώ δεν θα το αποπληρώσω» και την ίδια ώρα έχει κάνει αίτηση στον ΕΦΚΑ για να ρυθμίσει τις υποχρεώσεις του, δεν πλήρωνε ούτε τις ασφαλιστικές του εισφορές! 

 

Για τη θανατηφόρα κατολίσθηση στην Κρήτη

Έχουμε επιστήμονες, έχουμε μελέτες, είναι γνωστό ότι σε τέτοιες εδάφη, με συγκεκριμένα γεωλογικά χαρακτηριστικά, είναι επικίνδυνο να χτίζεις. Δεν φταίνε οι άνθρωποι, φταίει ότι οι αρμόδιες αρχές που αδειοδοτούν δεν παίρνουν υπόψη τους τις μελέτες των επιστημόνων.