Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Ανέγγιχτη η ενεργειακή αισχροκέρδεια από την κυβέρνηση, που εμμένει στην αυτορρύθμιση της αγοράς
 

Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη, στο Naftemporiki TV

 
 

Η κυβέρνηση υιοθετεί απόλυτα την αντίληψη περί αυτορρύθμισης της αγοράς -η οποία εμποδίζει και την Ευρώπη να λάβει ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης- με συνέπεια τη διατήρηση του υφιστάμενου μηχανισμού διαμόρφωσης της χονδρικής τιμής του ρεύματος και τη συντήρηση των φαινομένων αισχροκέρδειας, τα οποία πλήττουν την πλειοψηφία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο Naftemporiki TV, στην εκπομπή του Φίλιππου ΦιλιππακόπουλουΑναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις μπροστά και στις επερχόμενες εκλογές, ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι «είναι ρεαλιστικό, είναι εφικτό και προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας, να έχουμε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή» και ότι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ευνοήσει αυτή την προοπτική. Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό θα ήταν σκόπιμο να αξιοποιηθεί το χρονικό διάστημα μέχρι τις εκλογές «για να κάνουμε μία προγραμματική συζήτηση για κάθε μεγάλο θέμα. Για την υγεία, για την εκπαίδευση, για την οικονομία, για την ανεργία, για τα εργασιακά». 

 

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

 

📍 Για την ενεργειακή ακρίβεια:
 
Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή -τουλάχιστον οι ηγέτιδες δυνάμεις, οι κυρίαρχες φωνές- είναι δέσμια μιας ιδεοληψίας. Μιας αντίληψης ότι η αγορά μπορεί να αυτορυθμιστεί. Αν πιστεύεις ότι η αγορά αυτορυθμίζεται, τότε δεν παρεμβαίνεις και την αφήνεις μόνη της να οδηγήσει σε αδιέξοδα. Εδώ το αντιμετωπίζουμε πολύ πιο έντονα. Στα ζητήματα της ενεργειακής κρίσης είμαστε «πρωταθλητές» στην ένταση των προβλημάτων.
Εδώ, η πολιτική της κυβέρνησης κινείται εντός αυτής της ιδεοληψίας, αυτού του δόγματος, διότι έχει αφήσει ανέγγιχτο τον μηχανισμό… Το θέμα είναι να παρέμβεις στον μηχανισμό για να μειώσεις τις τιμές και όχι να τις συντηρήσεις και να παίρνεις τα λεφτά από τον ΦΠΑ και από το Ταμείο Μετάβασης, για να συντηρείς αυτά τα ύψη των τιμών.
Υπάρχουν μέτρα που αφορούν δομικές παρεμβάσεις και μέτρα στη βάση των ήδη γνωστών «όπλων» (μείωση ΦΠΑ, μείωση Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα, πλαφόν στη χονδρική και λιανική τιμή) που διαθέτει κάθε κυβέρνηση για να ανακόψει την έκρηξη των τιμών στον τομέα της ενέργειας. Τα δομικά έχουν να κάνουν, πρώτα απ’ όλα, με το φυσικό αέριο. Αποσυνδέω το φυσικό αέριο από τη διαμόρφωση της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Το έκαναν στην Ισπανία και στην Πορτογαλία.
Γιατί αυξήθηκε η εξάρτηση από το φυσικό αέριο; Υπήρχε η παράμετρος του λιγνίτη. Ένα ορυκτό, εθνικό καύσιμο, που το δικό μας σχέδιο έλεγε ότι σε ένα βάθος δεκαετίας θα μειώνεται και θα μείνει ένα πολύ μικρό ποσοστό. Η βίαιη απολιγνιτοποίηση έγινε μια βίαιη πρόσδεση στο φυσικό αέριο.
 
📍 Για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις:
Η ελληνική κοινωνία είναι σε μια κατάσταση «αφασίας», είναι αμήχανη… Βρίσκεται σε μια κατάσταση βαθιού αναστοχασμού. Θεωρώ ότι υπάρχουν διεργασίες, έστω κατά μόνας ή σε μικρές κοινωνικές ομάδες, που κάπου θα βγάλουν. Είναι έντονα μεταβατικοί οι επόμενοι μήνες. Αυτό δεν μπορούν να το πιάσουν οι δημοσκοπήσεις που είναι η «φωτογραφία» της στιγμής. Θα έλεγα ότι ο κόσμος δεν έχει και μια διάθεση να καταγραφεί σε αυτού του τύπου τις δημοσκοπήσεις. […] Το στοίχημα για εμάς είναι να μπορέσουμε να εκφράσουμε αυτές τις πραγματικές αγωνίες του κόσμου, ξανακερδίζοντας την εμπιστοσύνη του και διευρύνοντάς την. […] Πόσοι μήνες μένουν μέχρι τις εκλογές, τρεις, τέσσερις, εφτά; Θα έλεγα να τους αξιοποιήσουμε για να κάνουμε μία προγραμματική συζήτηση για κάθε μεγάλο θέμα. Για την υγεία, για την εκπαίδευση, για την οικονομία, για την ανεργία, για τα εργασιακά.
Γιατί να είμαστε πρώτο κόμμα; Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει την αντίληψη και την άποψη ότι μπορεί να προκύψει συμμαχική κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές, σε προγραμματική βάση. Η δύναμη που το πιστεύει αυτό περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, άρα θα είναι ένας παράγοντας πίεσης και ωρίμανσης αυτής της προοπτικής, να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα. Είναι ρεαλιστικό, είναι εφικτό και προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας, να έχουμε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, η οποία, ακριβώς επειδή θα είναι κυβέρνηση συνεργασίας βάσει της απλής αναλογικής, θα έχει μεγαλύτερη κοινωνική βάση, άρα θα είναι και πιο σταθερή.
Δεν έχω καταλάβει τι έχει πει ο κ. Ανδρουλάκης. Ως έναν βαθμό μπορώ να κατανοήσω, με βάση το γεγονός ότι είναι ένα πολύ μικρότερο κόμμα σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ότι είναι επιφυλακτικό. «Αν ανοίξω έναν διάλογο μήπως με απορροφήσει η μεγαλύτερη δύναμη»; Θα έλεγα, λοιπόν, ότι ο τρόπος να πείσουμε τον κόσμο ότι αυτή η προοπτική είναι ρεαλιστική, είναι να ανοίξουμε μια ειλικρινή, ισότιμη, προγραμματική συζήτηση. Που διαφωνούμε, που συμφωνούμε, που υπάρχει κοινός τόπος; Εκεί κατά τη γνώμη μου θα φανεί τελικά και πρέπει να απαντήσει και το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, αν θεωρεί ότι έχει μεγαλύτερη συγγένεια, πολιτική και προγραμματική, με τη ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα έλεγα και το ΜέΡΑ25. […] Δεν θέλω να ερμηνεύσω τη στάση του ΚΚΕ, αλλά αν έμπαινε σε μια τέτοια συζήτηση ίσως να έμπαινε με την λογική της ψήφου ανοχής.
Πιστεύω ότι με βάση τη δύναμη όλων των κομμάτων και στις δεύτερες εκλογές θα χρειαστεί να υπάρξουν συμπράξεις για τν σχηματισμό κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, δεν θεωρώ ότι θα είναι εύκολο, με βάση τη σημερινή δυναμική, να εξασφαλίσει κάποιος την πλειοψηφία. Από την άλλη βλέπουμε υπόγειες διαδρομές, διεργασίες, δεν ξέρεις που θα βγάλουν.
Σύμπραξη ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποκλείεται ως σενάριο 100%. Είναι αυτό που λέμε «νερό με φωτιά»