Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Ανύπαρκτες απαντήσεις και μέτρα από την κυβέρνηση, απέναντι στην έξαρση των εργατικών ατυχημάτων

 

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή Επικρατείας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του  ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη

 
Αποποίηση ευθυνών, γραφειοκρατικές στατιστικές κενές ουσιαστικού περιεχομένου, αοριστολογίες και υπεκφυγές, επιστράτευσε η κυβέρνηση δια του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παναγιώτη Τσακλόγλου, για να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πάνος Σκουρλέτης, με θέμα: «Η δραματική αύξηση των εργατικών ατυχημάτων καθιστά αναγκαία την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας και για την ασφάλεια των εργαζομένων». Στο «δια ταύτα», η κυβέρνηση φαίνεται να μην διαπιστώνει πρόβλημα με την αύξηση του αριθμού των εργατικών ατυχημάτων, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την ανυπαρξία δέσμευσης για τη λήψη σχετικών μέτρων. Οι εκθέσεις του ΣΕΠΕ για τα ατυχήματα «θα» κατατεθούν, η… ανάπτυξη μπορεί να φέρνει και αύξηση των ατυχημάτων, οι εργασιακές σχέσεις και οι εφαρμοζόμενες πολιτικές δεν συσχετίζονται με ατυχήματα και δυστυχήματα, κάπως έτσι αρθρώθηκε το κυβερνητικό αφήγημα απέναντι στα συγκεκριμένα ερωτήματα που έθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τα οποία δεν απαντήθηκαν. Ωστόσο, όπως είπε και ο Π. Σκουρλέτης, η κοινωνία θα απαντήσει η ίδια στην κυβέρνηση για όλα αυτά και στις 9 Νοεμβρίου, με τη μεγάλη απεργία που έχει εξαγγελθεί, τα μεγάλα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, των δικαιωμάτων, των αμοιβών, των συνθηκών εργασίας και των δυστυχημάτων, θα βρεθούν στο προσκήνιο. 
 
Στην πρώτη του τοποθέτηση ο Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε:
 
 «Κύριε Υπουργέ,
 
Το τελευταίο διάστημα, τους τελευταίους μήνες πιο έντονα από άλλες περιόδους, έχουνε πυκνώσει τα εργατικά ατυχήματα. Είναι στοιχείο πια της καθημερινότητάς μας και βέβαια  μέσα σε αυτά η πιο ακραία έκφραση του φαινομένου, που είναι τα θανατηφόρα ατυχήματα, τα δυστυχήματα και παρόλο που ψάχνοντας στοιχεία για να καταθέσω την ερώτησή μου  είδα πως δεν υπάρχουν το τελευταίο διάστημα. Υπάρχουν αποσπασματικά, από δω από κει αλλά δεν  υπάρχουν από τις αρμόδιες  υπηρεσίες, που εποπτεύονται από το Υπουργείο σας, από το ΣΕΠΕ. Θεωρώ ότι όπως όλοι καταλαβαίνουμε και όπως όλοι ακούμε, βρισκόμαστε σε έναν ολισθηρό δρόμο, σε έναν επικίνδυνο δρόμο.
 
 Τα πρόσφατα γεγονότα στο Μενίδι, το κάθε 2-3 μήνες ατύχημα σε κάποιους εργολαβικούς εργαζόμενους του ΔΕΔΔΗΕ, πριν από μια βδομάδα  στο Παγκράτι στο Jumbo, στην Coscο με την περίπτωση του εργαζόμενου ο οποίος  έπεσε από  14 μέτρα, επειδή ήταν σάπια τα σίδερα με τα οποία ήταν δεμένη η ζώνη ασφαλείας του, επιβεβαιώνουν τελικά αυτή την καταρχήν εκτίμηση, ότι φέτος μιλάμε για μια εκτίναξη των θανατηφόρων ατυχημάτων,51 τον αριθμό λένε κάποιες μετρήσεις, ίσως δεν είναι και όλοι, έχοντας ξεπεράσει τις προηγούμενες χρονιές. Την  ίδια στιγμή για παράδειγμα θα έχετε υπόψη ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτο παράδειγμα της  Δανίας, που περίπου προσομοιάζει με τα δικά μας μεγέθη. Σας λέω ότι  δηλώνονται κάθε χρόνο 40.000 ατυχήματα, όταν στην Ελλάδα δηλώνονται περί τα 6.000 ατυχήματα. Τι λέτε, έχουμε καλύτερο σύστημα καταγραφής ή  έχουμε καλύτερες συνθήκες υγιεινής και ασφάλισης; Καλύτερους εποπτικούς  μηχανισμούς;
 
Για να  μην μιλήσω για τις καταγεγραμμένες ασθένειες στον εργασιακό χώρο που στη μεν   Δανία είναι 14.000 τον αριθμό, ενώ εδώ πέρα είναι  κάτω από δέκα. Τελικώς, μήπως η πολιτική σας, παρότι οι εργαζόμενοι σας το λένε, τα σωματεία, τα συνδικάτα, η ΓΣΕΕ, μήπως η πολιτική σας στέλνει  το λάθος σήμα; Μήπως τελικά έχετε δώσει το πράσινο φως στην  ασυδοσία; Μήπως  η έννοια του γιατρού εργασίας, του ελεγκτή, του ανθρώπου ο οποίος είναι επιφορτισμένος  με τα θέματα της ασφάλειας στο χώρο είναι κενό γράμμα τα τελευταία χρόνια;
 
 Εν πάση περιπτώσει, μπροστά  σε αυτή την τραγική κατάσταση τι προτίθεστε να κάνετε συγκεκριμένα; Διότι, όπως αντιλαμβάνεστε το βήμα της ανεξαρτητοποίησης, η κίνηση της  ανεξαρτητοποίησης του ΣΕΠΕ είναι ότι χειρότερο αυτή τη στιγμή σε σχέση  με την προσπάθεια, όποια προσπάθεια γινότανε να ελεγχθούν οι συνθήκες εργασίας στους αντίστοιχους χώρους. Θα ήθελα  επ’ αυτού κάποιες συγκεκριμένες απαντήσεις  για να επανέλθουμε στην δευτερολογία.»
                        
Στη δεύτερη τοποθέτησή του ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε: 
 
«Τελειώνοντας την πρωτομιλία μου έβαλα ένα ερώτημα, μήπως τελικά η πολιτική σας, οι παρεμβάσεις σας, το νομοθετικό πλαίσιο, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί επί των ημερών της κυβέρνησής, σας λειτουργεί ως επιταχυντής  αυτών των ατυχημάτων; Μήπως τελικά διαμορφώνει συνθήκες οι οποίες οδηγούνε στη αύξηση των ατυχημάτων και των θανατηφόρων ατυχημάτων και να το κάνω πιο κατανοητό, ξέρετε όταν κάποιος δουλεύει 8 ώρες και με βάση τον  Νόμο Χατζηδάκη του λένε ότι θα δουλέψεις άλλες 2 και όχι ως υπερωρία, είναι κουρασμένος όταν οι 8 γίνονται 10.
 
Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται στο τέλος της βάρδιας. Όταν κάποιος  δουλεύει διακεκομμένο ωράριο, βγαίνει κάπου πρόχειρα από τη δουλειά του να δουλέψει και ξαναγυρνάει πίσω να κάνει το υπόλοιπο και του λένε να δουλέψει άλλες δυο ώρες που δεν θεωρείται υπερωρία για  να πάρει τάχα με την  συναίνεσή του ένα ρεπό την Παρασκευή, αυξάνει τις πιθανότητες ενός εργατικού ατυχήματος.
 
 Όταν την Επιθεώρηση Εργασίας, και αναγνωρίσατε πριν στην απάντηση σας ότι έκανε βήματα το 2017-2018, ουσιαστικά την αδρανοποιείτε, αποποιούμενοι τις δικές σας ευθύνες, τις πολιτικές ευθύνες, διότι η Επιθεώρηση Εργασίας είναι εργαλείο του Υπουργείου Εργασίας και λέτε ανεξάρτητη αρχή. Δεν  αξιοποιείτε την τεχνογνωσία της, την εμπειρία της ,αλλά την κάνετε μια υπηρεσία καταγραφής. Αποδυναμώνετε έτσι ενσυνείδητα  τον ελεγκτικό ρόλο της, αλλά και το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας αποποιείται των ευθυνών του. Όταν πραγματικά αποδιαρθρώνετε, το είπατε, χρησιμοποιήσατε τη λέξη, αλλά συμβαίνει στην πράξη, τις εργασιακές συνθήκες   τότε είναι λογικό να αυξάνονται τα εργατικά ατυχήματα. Όταν εσείς ως κυβέρνηση με το άρθρο 88 του Ν.4964/2022 νομοθετήσατε ότι μπορούνε ειδικά μηχανήματα ,ανυψωτικά, τα λεγόμενα κλαρκ, να μην τα χειρίζονται άνθρωποι οι οποίοι έχουν πιστοποίηση, που είναι ειδικευμένοι αλλά οποιοσδήποτε άλλος όταν αφορούν εργασίες μέχρι δυο τόνων,  αυξάνονται τα ατυχήματα τα συγκεκριμένα.
 
 Αυξάνονται,  και κάτω από την πίεση και την κατακραυγή των εργαζομένων της πραγματικότητας, ήρθε προχθές ο κ. Γεωργιάδης να πει «ναι, βέβαια δε χρειάζεται να είναι πιστοποιημένοι, αλλά ίσως να κάνουνε καμιά ταχύρρυθμη εκπαίδευση αυτοί οι άνθρωποι». Αυτά όλα είναι πολύ συγκεκριμένα. Όταν οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες περιμένουν 6 ώρες, 5 ώρες, 4 ώρες  σε μια γωνία με το παπάκι  τους κάτω από τον ήλιο, τη βροχή, για να τους δώσει ο διαχειριστής της πλατφόρμας  να πάνε – γιατί δεν είναι εργαζόμενοι με σταθερή σχέση εργασίας, είναι υποτίθεται συνεργάτες – να πάνε να εξυπηρετήσουνε και άρα τελικά  ο χρόνος εργασίας που τυπικά μπορεί να είναι  λίγος  γίνεται 12ωρο, 15ωρο τότε αυξάνονται οι πιθανότητες αυτός να γκρεμοτσακιστεί. Αυτή είναι η οδυνηρή πραγματικότητα που δεν βλέπετε. Αυτό είναι το πράσινο φως που έχει δώσει η κυβέρνηση σας στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας. Έχετε τεράστιες ευθύνες για αυτό που κάνατε, για την υποβάθμιση  της εργασίας, για την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ. Όλα αυτά λοιπόν είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα ζητήματα.
 
 Άρα ξέρετε ποιος φταίει; Ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός με το αντικοινωνικό περιεχόμενο του έτσι όπως τον υλοποιείτε από το 2019 που αναλάβατε τη διακυβέρνηση της χώρας και ξηλώνετε μια προς μία ό,τι είχε απομείνει από την προηγούμενη περίοδο και αποδιαρθρώνετε έτι περαιτέρω τις εργασιακές συνθήκες. Σίγουρα το γνωρίζετε το Ινστιτούτο  Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία. Παρεμβήκατε και σε αυτό και αλλάξατε τους συσχετισμούς και τους βάλατε υπέρ των εργοδοτών, χωρίς να αξιοποιείτε την δουλειά του. Υπάρχουνε έρευνες, όπως της William Russell, η χώρα μας τρίτη από το τέλος  ανάμεσα σε 30 χώρες  μέλη του ΟΟΣΑ, στα ζητήματα των  επιδόσεων στα εργασιακά θέματα. Τα γνωρίζετε πολύ καλά αυτά τα ζητήματα, όμως εξυπηρετείτε άλλου είδους συμφέροντα.
 
Την απάντηση, κύριε Υπουργέ την παίρνετε καθημερινά από τις μικρές και μεγάλες κινητοποιήσεις. Αν δεν ήτανε προχθές στο Jumbo στο Παγκράτι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να επιβάλλουν το κλείσιμο της επιχείρησης για να έρθει η Επιθεώρηση Εργασίας να δει τις συνθήκες δε θα έτρεχε ούτε γάτα ούτε ζημιά. Μια Επιθεώρηση που καθημερινά την υπονομεύετε. Αναφερθήκατε στην Επιθεώρηση  Μεταλλείων, το ξέρετε ότι από 11 επιθεωρητές τώρα εργάζονται μόνο 3; Και επειδή έχω περάσει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ξέρω τον αγώνα  που έδωσα  μέσα στις μνημονιακές, δικές σας δεσμεύσεις να δικαιολογείται μόνο 60 μέρες εκτός έδρας στους επιθεωρητές μεταλλείων που θα έπρεπε να είναι στους χώρους δουλειάς. Μόνο 60 μέρες είχανε  για να μετακινηθούνε και πήραμε εξαίρεση, για να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους. Ξέρετε τι είναι να δουλεύεις στα ορυχεία και στα μεταλλεία; Εντάσσεται και αυτό σε αυτό το θέμα, στην κατηγορία, δεν φαντάζομαι να αισθάνεστε μόνο  υπεύθυνος  για ό,τι τυπικά αφορά τους εργαζόμενους ή τους φορείς που εποπτεύει το Υπουργείο σας και μόνο.
 
Η απάντηση λοιπόν θα έρθει. Και έρχεται αργά, σταθερά από τους ίδιους τους εργαζόμενους και ένα τέτοιο μήνυμα θα πάρετε στις 9 του μηνός με την Πανελλαδική Απεργία. Ένα μήνυμα που θα λέει καλύτεροι μισθοί, δεν αντέχουμε άλλο την χωρίς προηγούμενο ακρίβεια, δεν αντέχουμε την ενεργειακή φτώχεια, δεν αντέχουμε την αποδιάρθρωση που υπάρχει στο χώρο της εργασίας, δεν αντέχουμε τις  βάρβαρες συνθήκες που τελικά θεωρούν αναλώσιμους τους εργαζόμενους!
Εδώ θα είμαστε και φαντάζομαι  ότι στην επόμενη ερώτηση που θα γίνει να έχετε τουλάχιστον  κάποιες πιο πειστικές απαντήσεις πέρα από την υπεκφυγή, διότι εγώ αυτό είδα σήμερα.
Ευχαριστώ»
 
•          Μπορείτε να δείτε τη συζήτηση στη Βουλή, εδώ: https://youtu.be/nG4GOHA_pV4
 
 
​