Επιβεβλημένη η έκδοση ενεργειακού ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη, στον Real fm 97.8
Απαιτείται συμφωνία για μια διαφορετική στρατηγική αντιμετώπισης του ενεργειακού ζητήματος, όπως με την έκδοση ενεργειακού ευρωομολόγου για να μπορέσουν όλα τα κράτη – μέλη να χρηματοδοτήσουν δράσεις υπέρ των πολιτών τους, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον Real fm 97.8, στους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα.
Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:
Σύνοδος Κορυφής της Πράγας και ενεργειακή στρατηγική
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για μια διαφορετική στρατηγική αντιμετώπισης του ενεργειακού ζητήματος, η Ευρώπη θα περάσει πάρα πολύ δύσκολες ώρες το επόμενο διάστημα. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, η οικονομία θα φτάσει σε οριακή κατάσταση και δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορέσουμε να συνέλθουμε σύντομα από αυτή την υπόθεση. Τι σημαίνει, όμως, κοινή πολιτική; Δεν είναι μόνο το θέμα του φυσικού αερίου και της κοινής αντιμετώπισής του. Θεωρώ ότι, επειδή έχει υποστεί μια μεγάλη ζημιά η ευρωπαϊκή οικονομία, υπάρχει ανάγκη για κοινά εργαλεία αντιμετώπισης των προβλημάτων κατά τα πρότυπα της πανδημίας. Η έκδοση ενός ευρωπαϊκού ενεργειακού ομολόγου, που θα χρηματοδοτήσει δράσεις για την αντιμετώπιση του ενεργειακού ζητήματος, πρέπει πλέον να υιοθετηθεί. Δεν γίνεται αλλιώς, βλέπετε ότι η Γερμανία ανακοινώνει προγράμματα – «μαμούθ» και αρνείται στους Ευρωπαίους εταίρους της να κάνουν κάτι αντίστοιχο.
Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τις ατελέσφορες, πλέον και ξεπερασμένες στρατηγικές στα ενεργειακά ζητήματα. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, διότι με βάση αυτό το πλαίσιο δεν έχει κάνει αυτά που υποδείξαμε και τα θεωρώ αναγκαία, παρεμβάσεις στο σκέλος των ειδικών φόρων κατανάλωσης, στον μηχανισμό του χρηματιστηρίου ενέργειας. Εξακολουθεί να κινείται στη λογική της επιδότησης των υψηλών τιμών και αυτό το ονομάζει ανάκτηση κερδών από τις εταιρείες.
Θα έπρεπε να αποσυσχετιστεί το φυσικό αέριο από τη διαμόρφωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στην χονδρική αγορά. Θα πρέπει να προσδιοριστεί ένα μεταβλητό, πραγματικό κόστος και πάνω εκεί να υπολογίσουμε ένα 5% εύλογο κέρδος. Τώρα εξακολουθεί και υπάρχει ο παλιός, κακός, στρεβλός τρόπος, όπου το φυσικό αέριο συμπαρασύρει τις υπόλοιπες τιμές.
Η Σύνοδος της Πράγας και τα εθνικά ζητήματα
Πρέπει να εκμεταλλευόμαστε κάθε συνάντηση σε διεθνές επίπεδο για να τίθενται τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας και του τουρκικού κινδύνου, από ένα σημείο κι έπειτα. Δεν είναι μια οποιαδήποτε συγκυρία, είναι μια συγκυρία πολέμου ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, ενθάρρυνσης του αναθεωρητισμού, άρα χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί, ψυχραιμία, αλλά και αποφασιστικότητα. Πρέπει να υπάρχει αναφορά στο τουρκολιβυκό σύμφωνο; Πρέπει να υπάρχει. Δεν γίνεται αλλιώς. Πρέπει να υπάρχει αναφορά στην προσπάθεια, εκ μέρους της Τουρκίας, αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης; Πρέπει να υπάρχει. Πάντοτε με μια λογική που να μην εμφανιζόμαστε ότι ρίχνουμε «λάδι στη φωτιά», αλλά ότι υπερασπιζόμαστε την υπόθεση της ειρήνης, του διαλόγου ως μέσου επίλυσης των διαφορών μας.
Για την προσφυγική τραγωδία σε Λέσβο και Κύθηρα
Είναι μια ανθρωπιστική τραγωδία, την οποία κανείς, όπως κι αν βλέπει το πράγμα, δεν μπορεί να μη συγκινείται και να μη συγκλονίζεται από αυτήν. […] Είτε πρόκειται για τυχαίο γεγονός είτε πρόκειται για προβοκάτσια, είτε είναι στο πλαίσιο της τουρκικής τακτικής εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού ζητήματος, εμείς δεν θα πρέπει να απαντάμε με την ίδια λογική. Απέναντι σε αυτά τα ενδεχόμενα εμείς πρέπει να είμαστε αυστηρά προσηλωμένοι στην εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και να εγκαλούμε την Τουρκία όταν τους παραβιάζει.