Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Το Π.Γ. Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ» ανήκει στο ΕΣΥ και όχι σε ιδιωτικά συμφέροντα

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσα προς τους υπουργούς Υγείας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, την οποία υπογράφουμε 37 βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Από το Δελτίο Τύπου:

Τα σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με το πραγματικό αντικείμενο της σύμπραξης του νοσοκομείου «Αττικόν» με το ΙΑΣΩ, τη διαδικασία, τις συνθήκες και τους όρους παροχής ιατρικών υπηρεσιών, καθώς και τις οικονομικές πτυχές της, αναδεικνύουν 37 βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τους υπουργούς Υγείας και Παιδείας και θρησκευμάτων, έπειτα από πρωτοβουλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος, Πάνου Σκουρλέτη.

Στην ερώτηση και ΑΚΕ με θέμα: «Το Π.Γ. Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ» ανήκει στο ΕΣΥ και όχι σε ιδιωτικά συμφέροντα», γίνεται, καταρχάς, αναφορά στην καταγγελία της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) ως προς την απόφαση της Διευθύντριας της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Αττικόν, κ. Παπαευαγγέλου να παραχωρήσει ειδικευόμενους γιατρούς και νοσηλευτές στην κλινική του ΙΑΣΩ Παίδων, στο πλαίσιο σύμπραξης με την ανωτέρω ιδιωτική κλινική. Η καταγγελία έχει δύο σοβαρά σκέλη: πρώτον, ότι παραβιάζεται ο νόμος σε σχέση με όσα προβλέπονται για τους ειδικευόμενους γιατρούς και νοσηλευτές. Δεύτερον, ότι οι ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής στον ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ θα οδηγήσουν μικρούς ασθενείς στην ιδιωτική κλινική.

Οι ερωτώντες βουλευτές παραθέτουν, στη συνέχεια, σημεία από σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΙΑΣΩ, για την έναρξη συνεργασίας των δύο νοσοκομείων, όπου: «χαρακτηρίζεται ως ”σύμπραξη συνεργασίας ιδιωτικού και δημοσίου τομέα σε επίπεδο ιατρικής, νοσηλευτικής εκπαίδευσης καθώς και κλινικού, ερευνητικού έργου”, που για πρώτη φορά πραγματοποιείται στην Αθήνα». Στην ίδια ανάρτηση γίνεται λόγος για κοινές δραστηριότητες και «την εκπαίδευση των ειδικευόμενων ιατρών της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής καθώς και την εκπαίδευση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΙΑΣΩ Παίδων και στα Ειδικά Ιατρεία και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ΠΓΝ “Αττικόν”. Επίσης, η αντιμετώπιση περιστατικών υψηλού βαθμού δυσκολίας καθώς και η διενέργεια διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων όταν προκύπτουν ανάγκες εξειδικευμένης φροντίδας ή χρήσης ειδικού εξοπλισμού τεχνολογίας αιχμής αποτελούν τους κυριότερους άξονες της συνεργασίας».

Με αφορμή αυτές τις αναφορές, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισημαίνουν ότι μοχλός της ιατρικής εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας αποτελούν τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία και κλινικές, ενώ φαίνεται ότι «το ΙΑΣΩ Παίδων κερδίζει επικοινωνιακά δημιουργώντας την εντύπωση ότι εκπαιδεύει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στην κλινική του και μάλιστα από την πανεπιστημιακή κλινική του ΑΤΤΙΚΟΝ». Επιπρόσθετα, σημειώνουν, καταδεικνύεται ότι «η συνεργασία δεν αφορά μόνο εκπαίδευση και ερευνητικό έργο αλλά και παροχή ιατρικών υπηρεσιών (επεμβάσεις, διαγνωστικές εξετάσεις) προκαλεί σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το πραγματικό αντικείμενο αυτής της σύμπραξης, τη διαδικασία, τις συνθήκες και τους όρους που θα πραγματοποιούνται αυτά, καθώς και τις οικονομικές πτυχές της».

Στην ερώτηση και ΑΚΕ σημειώνεται επίσης ότι: «Είναι γνωστή η δογματική προσκόλληση της κυβέρνησης της ΝΔ στις περίφημες ΣΔΙΤ στον τομέα της υγείας, μια “συνταγή” που η εμπειρία άλλων χωρών καθιστά αποτυχημένη. Μάλιστα, το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ εξαρχής είχε ανακοινωθεί ότι θα αποτελούσε νοσοκομείο – πιλότο για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής αλλά η πανδημία του κορωνοϊού ανάγκασε την κυβέρνηση να αναστείλει τα σχέδια της. Ακολούθησε η αποδεδειγμένα τραγική διαχείριση της πανδημίας, με χιλιάδες νεκρούς, ο εμπαιγμός για δήθεν ενίσχυση του ΕΣΥ, η “κοβιντοποίηση” των δημόσιων νοσοκομείων με ταυτόχρονη προστασία εκείνων του ιδιωτικού τομέα, που σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης επωφελήθηκαν οικονομικά. Η τραγική εμπειρία της πανδημίας του κορωνοϊού, που δυστυχώς ακόμα δεν έχει λήξει, κατέστησε σαφές και στον πλέον δύσπιστο πόσο απαραίτητο και ζωτικής σημασίας είναι ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όμως, δεν φαίνεται να πτοείται στον στόχο της για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας και την απαξίωση του ΕΣΥ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ΣΔΙΤ στον τομέα της υγείας στη χώρα μας εστιάζουν κυρίως στη διαχείριση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και στο outsourcing εργαστηριακών εξετάσεων, δηλαδή σε τομείς υψηλής οικονομικής απόδοσης τα ερωτήματα για τη συγκεκριμένη σύμπραξη εντείνονται».

Οι ερωτώντες αναφέρουν ακόμη, ότι «η εικόνα της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς δείχνει χαμηλή πτήση για την ασφαλιστική παραγωγή με αποτέλεσμα οι ασφαλιστικοί όμιλοι να αποζητούν όλο και περισσότερο τη συνεργασία με το Ελληνικό Δημόσιο μέσω των ΣΔΙΤ».

Επίσης, με την Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, «Καλείται ο Υπουργός να καταθέσει αντίγραφα α) του εγγράφου στο οποίο αποτυπώνονται οι όροι της σύμπραξης συνεργασίας μεταξύ της της Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ΠΓΝ “Αττικόν” και του ΙΑΣΩ Παίδων και β) την απόφαση της Διοίκησης του ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ με την οποία εγκρίνεται η σύναψη της σύμπραξης συνεργασίας».

Οι αρμόδιοι υπουργοί ερωτώνται:

1. Έχει εγκρίνει η Διοίκηση του Π.Γ.Ν ΑΤΤΙΚΟΝ τη σύμπραξη συνεργασίας της Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ΠΓΝ “Αττικόν” με το ΙΑΣΩ Παίδων;
2. Βάσει ποιων διατάξεων νόμου, με ποια διαδικασία, ποιους όρους και ποια νομική μορφή καταρτίστηκε η εν λόγω σύμπραξη συνεργασίας;

• Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης και ΑΚΕ μπορείτε να το βρείτε εδώ: https://bit.ly/3qPA50Q