Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Με άλλοθι το απόρρητο ακυρώνουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο πλήττοντας την δημοκρατία
 
Η δημοκρατία σήμερα πλήττεται, συρρικνώνεται, καθώς με την επίκληση του απόρρητου από την κυβερνητική πλευρά ακυρώνεται, ουσιαστικά, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» του ΣΚΑΪ, με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου, Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη. 
 
-> Απόρρητο και κοινοβουλευτικός έλεγχος:
 
Βλέπουμε να διαμορφώνονται δύο στάσεις. Αυτή της προοδευτικής και αριστερής αντιπολίτευσης, που θέλει να απαντήσει στα ερωτήματα των υποκλοπών και η άλλη της κυβέρνησης. Ο κ. Ρουμπάτης πηγαίνει και απαντάει. Με τον τρόπο που απαντάει, αλλά απαντάει σε όλα τα ερωτήματα. Από την άλλη πλευρά έχει πέσει σιωπητήριο. Ο κ. Κοντολέων και ο κ. Δεμίρης οχυρώνονται πίσω από την ιστορία του απόρρητου. Το απόρρητο είναι το μείζον. Θέμα δημοκρατίας είναι το απόρρητο. Θέμα δημοκρατίας είναι η ακύρωση του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Αυτή η διαδικασία και στην εξεταστική επιτροπή και στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, τι σκοπό έχει; Σε αυτές τις κλειστές διαδικασίες να υπάρξει ουσιαστικός κοινοβουλευτικός έλεγχος. Αν το ακυρώσουμε αυτό χτυπάμε την δημοκρατία. Αυτό συμβαίνει τώρα. Οι συνταγματολόγοι, ο κ. Σταθόπουλος, ο κ. Αλιβιζάτος, ο κ. Βενιζέλος, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λένε ότι δεν νοείται απόρρητο μπροστά στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Υπάρχει δυνατότητα, από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, ο πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή ή ο εκάστοτε υπουργός που προΐσταται της ΕΥΠ, να άρει σ’ αυτή την υπόθεση το απόρρητο.
Το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», του κ. Σουλιώτη, που μιλά για πλαστό έγγραφο της ΕΥΠ για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, είναι μία παράμετρος πολύ κρίσιμη που πρέπει να απαντηθεί.
 
-> Για το θέμα με τον Πιτσιόρλα:
Μπαίνουν στη λογική των συμψηφισμών και συγκρίνουν ανόμοια πράγματα. Διότι μιλάμε για μια υπόθεση που είναι γνωστή από το 2019, που αφορά ένα πολύ μεγάλο οικονομικό έγκλημα. Την ξέρετε την ιστορία της Ζακύνθου; Εγώ έχω καταθέσει επίκαιρη ερώτηση. […] Ακούστηκε μια ανακρίβεια χτες στη συνέντευξη που είχατε εδώ, ότι αυτή η υπόθεση έχει κλείσει από το 2013 και το 2014. Δεν έχει κλείσει. […] Αφορά μία προσπάθεια, την οποία διερευνούσε η Αρχή καταπολέμησης ξεπλύματος μαύρου χρήματος, καταριανών κεφαλαίων να αγοράσουν τη νήσο Οξυά και κάποια άλλα μικρά νησάκια. Αυτά είναι στην παραμεθόριο, άρα εγείρονται διάφορες διαδικασίες εθνικής σημασίας και αφορά και την υπόθεση της Ζακύνθου, όπου εκεί έχουμε ένα πατεντάτο οικονομικό σκάνδαλο. Το 2020 βγήκε βούλευμα από τον αρμόδιο Εισαγγελέα, μετά από έρευνα της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος και παραπέμπονται επτά άτομα στο Δικαστικό Συμβούλιο. […] Ο προηγούμενος διοικητής της ΕΥΠ είπε ότι “εμείς παρακολουθούσαμε αυτή την υπόθεση” -καλά έκανε και παρακολουθούσε αυτή την υπόθεση- και έπεσαν έμμεσα στον κ. Πιτσιόρλα. Δεν βρέθηκε κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο για τον κ. Πιτσιόρλα. Ο Αλέξης Τσίπρας τότε, είχε την πολιτική ευαισθησία να μη διακόψει μια διαδικασία που βρισκόταν σε εξέλιξη. Επιστρατεύεται, στη λογική του συμψηφισμού μια παλιά ιστορία, γνωστή από το 2019.
-> Για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες στη νησίδα του Έβρου:
Εάν κοιτάξετε όλες τις ανακοινώσεις μας, από την αρχή μέχρι το τέλος, προκαλούν την κυβέρνηση για μια καταγγελία που έχει υπάρξει. Από την πρώτη στιγμή εμείς είπαμε στην κυβέρνηση ότι εάν είναι σε τουρκικό έδαφος διεθνοποιείστε το ζήτημα, γιατί υπάρχει πραγματικά ένα ανθρωπιστικό θέμα. Και δεν απαντούσε η κυβέρνηση. Χρειάστηκε να υπάρξει αυτός ο διασυρμός για να μάθουμε εκ των υστέρων τα στοιχεία που ξέρουμε τώρα. Δεν είναι υπεύθυνη στάση αυτή. Εμείς θέταμε ερωτήματα, η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει σε αυτά τα θέματα.
 
-> Για όσα λέγονται περί ρωσικής διείσδυσης στην Ελλάδα:
Έχουν πάρα πολύ ενδιαφέρον αυτά τα οποία διαρρέονται από την πλευρά της ΝΔ και μάλιστα με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού, κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ, όπου άφησε μια τέτοια σκιά. Ακούω τώρα ότι ο κ. Δένδιας πάει να τα «μαζέψει». Εδώ φέρει το βάρος της αποδείξεως. Τι είναι παράνομο, τι είναι νόμιμο, τι υπάρχει. […] Πρέπει να καταλάβουμε το εξής. Η κυβέρνηση, βλέποντας καταρχάς την πολιτική της απομόνωση, την αποσταθεροποίησή της, το διαζύγιο που ολοταχώς παίρνει από την κοινωνία, προσπαθεί να ανακαλύπτει διάφορους κινδύνους. Να μας φέρει στοιχεία, λοιπόν, γι’ αυτή την ιστορία περί ξένων δακτύλων που πάνε να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση αποσταθεροποιείται από την ίδια την πολιτική της. Μια αντικοινωνική πολιτική. Φτάνουμε σε μια τραγική κατάσταση, ο χειμώνας θα είναι πάρα πολύ δύσκολος και δεν απαντιέται με το αντικοινωνικό δόγμα του κ. Πέτσα, ότι «όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει». Αυτό δεν είναι απάντηση.