Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Συνεχιζόμενη επιχείρηση συγκάλυψης και συμψηφισμού του σκανδάλου των παρακολουθήσεων από την κυβερνητική πλειοψηφία

 

Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη, στο «Πρώτο Πρόγραμμα» 91.6 και 105.8

 

Βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια, εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, να σβήσουν τα ίχνη της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, επικαλούνται το απόρρητο, αποκλείονται κρίσιμοι μάρτυρες από την εξεταστική, ενώ ο κ. Πιτσιόρλας εμφανίζεται έκπληκτος για την παρακολούθησή του στο πλαίσιο μιας -ακόμη ανοιχτής- υπόθεσης οικονομικής φύσης, αν και τα όσα γράφονται σήμερα είχαν δημοσιευτεί και πριν δύο χρόνια, χωρίς να αντιδράσει ανάλογα, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» 91.6 και 105.8 της ΕΡΤ, στον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα.

 

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

 

Σχετικά με τα όσα προκύπτουν από την κατάθεση Ρουμπάτη

 

Καταρχάς μιλάμε για τα συμπεράσματα στη βάση αντικρουόμενων διαρροών. Το λέω αυτό για να ξέρουμε όλοι ότι εικάζουμε ή, εν πάση περιπτώσει, ότι όλοι έχουμε ενημερωθεί από διαφορετικές και τελικά αντικρουόμενες διαρροές γύρω από την κατάθεση. Η κατάθεση έγινε στο πλαίσιο της διαδικασίας που ξεκίνησε εντός της εξεταστικής επιτροπής και, επιτρέψτε μου να πω, έχει πάρει ένα στραβό δρόμο, διότι έχουμε εξαρχής αποκλεισμό κρίσιμων μαρτύρων. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι η κυβερνητική πλειοψηφία έχει υιοθετήσει μία αρχή, για το απόρρητο, που θέτει όρια.

 

Για την παρακολούθηση Πιτσιόρλα 

Άκουγα σήμερα το πρωί τον κ. Πιτσιόρλα σε ένα τηλεοπτικό σταθμό, ο οποίος με έκπληξη τοποθετήθηκε γύρω από αυτά τα πράγματα, τα οποία, όμως, σχεδόν αυτούσια, είναι γνωστά από το 2019. Μου προκαλεί εντύπωση αυτό. Υπάρχει δηλαδή ένα πρόσωπο, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Πιτσιόρλας, που γι’ αυτόν έχουν γραφτεί, από τη συγκεκριμένη εφημερίδα που ανακίνησε πάλι το θέμα πριν από λίγες εβδομάδες και οδήγησε στη συνέντευξη του κ. Πιτσιόρλα στα ΝΕΑ, ακριβώς τα ίδια πράγματα. Τότε δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να τα σχολιάσει; Τώρα αισθάνεται ότι θίγεται; Πέρα απ’ ότι υπήρξαν  και κάποιες ανακρίβειες. Είπε, για παράδειγμα, ο κ. Πιτσιόρλας, ότι όταν ανέλαβε αυτός κυβερνητική θέση η υπόθεση της αγοραπωλησίας του Ναυαγίου της Ζακύνθου είχε κλείσει. Δεν είναι έτσι. Διότι έχει «παγώσει», είναι στα δικαστήρια. Παρενέβη ο οικονομικός εισαγγελέας και αμφισβητούνται τα χαρτιά, από την εποχή της Ενετοκρατίας, που είχε κάποιος κ. Χάρος, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιοκτήτης μιας τεράστιας έκτασης. 

Υπόθεση οικονομικής φύσης

Επρόκειτο για μία υπόθεση, συνολικά μιλάω, που σχετίζεται ενδεχομένως με το οικονομικό έγκλημα. Γι’ αυτά νομίζω ότι νομιμοποιείται η ΕΥΠ να συνδράμει κάποιες φορές, σε συνεννόηση με τις άλλες κρατικές υπηρεσίες. […] Μέσα από την παρακολούθηση μάθαμε ότι δεν βρεθήκαν κάποια ενοχοποιητικά στοιχεία για τον κ.Πιτσιόρλα. […] Ο  τότε πρωθυπουργός είχε την ευαισθησία να μην σταματήσει μια προηγούμενη παρακολούθηση, η οποία είχε ξεκινήσει.

Υπήρξε εμπλοκή γύρω από κρίσιμες υποθέσεις. Δεν αμφισβητεί κανείς  την κρισιμότητα ούτε γι’ αυτό που έγινε με τη Νήσο Οξιά, ούτε για το Ναυάγιο της Ζακύνθου. Τυπικά η αγοραπωλησία είχε γίνει από όσο γνωρίζω και σας το λέω γιατί έχω  καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση πριν από ένα χρόνο στον κ. Γεωργιάδη γύρω από αυτό το θέμα και έχω πάει στο νησί και έχω μιλήσει με τους φορείς εκεί του νησιού. Αυτή η ιστορία έχει «παγώσει», αμφισβητείται η αγοραπωλησία, με αυτή την έννοια δεν έχει λήξει. Αυτό το γνωρίζει  και ο κ. Πιτσιόρλας και γενικώς όλος ο κόσμος.

Για το αν υπάρχει ηθικό θέμα ως προς τις δραστηριότητες του κ. Πιτσιόρλα

Με την ιδιότητα που είχε πριν, δηλαδή  ως ένας άνθρωπος ο οποίος προωθούσε επενδύσεις, όχι, κανένα πρόβλημα. Εγώ, αν θα είχα να πω κάτι από εκείνη την περίοδο, από διάφορες τοποθετήσεις του με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ,  τα έχω πει τότε, ανατρέξτε το 2016, που είχαμε δημόσια αντιπαράθεση για διάφορα ζητήματα κρίσιμης κυβερνητικής πολιτικής και μάλιστα με τρομακτική επικαιρότητα σημερινή. Όταν δηλαδή σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, και καλώς, υπερασπίζεται μια επιτυχημένη πολιτική στον τομέα της ενέργειας και δεν ενέδωσε στην πώληση του 17% της ΔΕΗ ή στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ή στην αύξηση των τιμολογίων, ο κ. Πιτσιόρλας τότε, από τη θέση του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, υποστήριζε άλλα πράγματα. Αυτά δεν είναι μυστικά. Έχουν ειπωθεί σε δημόσιες τοποθετήσεις εκείνου και  δικές μου, το 2016. Τι λέμε και τώρα στη ΝΔ; Ότι, ενώ μας πίεζαν οι τροϊκανοί και ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε δεσμευτεί να πουλήσει το 17% της ΔΕΗ, εμείς το κρατήσαμε, δεν το κάναμε, γιατί θέλαμε να έχουμε στα χέρια μας ένα δημόσιο εργαλείο, το οποίο να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. […] Ο κ. Πιτσιόρλας  τότε, υπερασπιζόμενος το παλιό σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, που είχε συμφωνηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με την τρόικα, δημόσια υποστήριζε και έλεγε  ότι ξεκινάει ο διαγωνισμός. Ο διαγωνισμός, βέβαια, δεν έγινε ποτέ.

Για την καταστροφή από την ΕΥΠ του ηλεκτρονικού φακέλου Ανδρουλάκη

Είναι συνέχεια αυτού που σας έλεγα πριν, δηλαδή μίας προσπάθειας, εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, να σβήσουν τα ίχνη αυτής της υπόθεσης. Είχαν βγει πάλι στη δημοσιότητα, πρόσφατα, ρεπορτάζ τα οποία έλεγαν ότι δόθηκε εντολή καταστροφής των αρχείων αυτών των υποθέσεων. Αυτό καταλαβαίνετε ότι είναι ολέθριο, είναι τραγικό. […] Να βρεθεί μια άκρη, αλλά να κερδίσουμε ως πολιτικό σύστημα και ως κοινωνία μέσα από την αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών και σπάζοντας παρακρατικές μεθοδεύσεις, πρακτικές και στεγανά.