Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Αντί να κρυφακούτε τους πολιτικούς αντιπάλους σας ακούστε την κραυγή αγωνίας της κοινωνίας μπροστά στην ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση

Σημεία από την ομιλία του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη, στη συζήτηση για την λειτουργία της ΕΥΠ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και κ. υπουργέ, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έχετε φέρει, αποτελεί ένα φτηνό «σοβάντισμα». Μια προσπάθεια να «σοβαντίσετε» ένα τεράστιο σκάνδαλο υποκλοπών που πλήττει ευθέως τον πυρήνα της δημοκρατίας. Όποιος καλοπροαίρετος οπαδός, φίλος της παράταξής σας, περίμενε τις τελευταίες εβδομάδες να δοθούν κάποιες απαντήσεις, ακούγοντας τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έχασε πια κάθε ελπίδα. Έχετε κατορθώσει τις τελευταίες ημέρες να είμαστε μια ειδική περίπτωση στην Ευρώπη. Όχι για το χρέος, όχι για την χρεοκοπία που είχατε προκαλέσει παλαιότερα στη χώρα. Τώρα για ζητήματα δημοκρατίας, λειτουργίας των θεσμών, λειτουργίας του κράτους δικαίου. Αυτό έχετε κατορθώσει.
Όλες αυτές τις εβδομάδες, αντί να αισθανθείτε υπεύθυνοι, αντί να προσπαθήσετε να «διασκεδάσετε» τις εντυπώσεις ή, εν πάση περιπτώσει, να επιχειρήσετε να πείσετε πρώτα απ’ όλα τον δικό σας τον κόσμο, έχετε κάνει εντελώς το αντίθετο. Έχετε απαγορεύσει στην εξεταστική επιτροπή να έχει πρόσβαση στα πρακτικά της. Έχετε απαγορεύσει σε κρίσιμους μάρτυρες να έρθουν να καταθέσουν. Έχετε αρνηθεί την αμαρτωλή τροπολογία, η οποία ήρθε εν κρυπτώ και όχι σε ουδέτερο χρόνο, αλλά συνέπεσε με την υπόθεση της παρακολούθησης του κ. Κουκάκη. Έχετε αρνηθεί στους πολίτες να έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τους λόγους της παρακολούθησής τους. Και συνεχίζετε. Δεν απαντάτε. Τελικά υπάρχουν άλλα κυβερνητικά στελέχη που παρακολουθούνται; Αληθεύει αυτό το οποίο κυκλοφορεί στους δημοσιογραφικούς διαδρόμους, ότι ενδεχομένως ακόμη και πρώην πρωθυπουργός, από την παράταξή σας, παρακολουθείται; Δεν σας ενδιαφέρει να δώσετε πειστικές απαντήσεις γύρω από αυτά τα ζητήματα;
Αυτό το οποίο έχετε καταφέρει είναι να πετύχετε την τέλεια πολιτική σας απομόνωση. Μια απομόνωση που έγινε ορατή από τις απαντήσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, το ρεαλιστικό και αναγκαίο πολιτικό σενάριο, το να προκύψει μια αριστερή, προοδευτική πλειοψηφία στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική, ως τερατογένεση. Τερατογένεση είναι αυτό το οποίο υλοποιείτε εσείς αυτή τη στιγμή μέσα από την κυβερνητική σας πολιτική. Αντί να «ακούτε» τους αντιπάλους σας θα έπρεπε να ακούτε την κοινωνία.
Θα έπρεπε πρώτα απ’ όλα να ακούτε την μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας που της λέτε ότι θα παγώσει φέτος. Μάλιστα, κατά προκλητικό τρόπο, ο κ. Πέτσας σήμερα στην ελληνική τηλεόραση, είπε «όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει». Αυτό είναι το δόγμα; Αυτή είναι η κοινωνική ευαισθησία της παρούσας κυβέρνησης;
Θα έπρεπε να ακούτε τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες και βλέπετε πως, καθημερινά, έχουν πυκνώσει τα εργατικά ατυχήματα από «ντελιβεράδες», από ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν εργολαβικοί στη ΔΕΗ, αυτούς όλους που σήμερα δεν αισθάνονται την προστασία που είχαν τα παλαιότερα χρόνια, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, από την Επιθεώρηση Εργασίας, χωρίς να έχουν λυθεί και τότε τα μεγάλα προβλήματα.
Θα έπρεπε να ακούτε τις κακοποιημένες γυναίκες που πηγαίνουν στα αστυνομικά τμήματα να δηλώσουν τα προβλήματά τους και συναντούν ανθρώπους ανίκανους να μπορέσουν να παράσχουν, εκείνη την κρίσιμη στιγμή, βοήθεια.
Θα έπρεπε να ακούτε τους νέους ανθρώπους που αναζητούν δουλειά στην Ελλάδα, που έχετε καταστήσει την ελληνική νεολαία πρωταθλήτρια στην ανεργία και τους στέλνετε τα ΜΑΤ και την Αστυνομία, που έχουν κατασκηνώσει στα πανεπιστήμια.
Αυτά θα έπρεπε να ακούτε, τη φωνή της κοινωνίας και όχι να υπηρετείτε ένα αυταρχικό, ένα συγκεντρωτικό επιτελικό κράτος που από την πρώτη ημέρα χτίζεται και πλήττει ευθέως τον πυρήνα της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματός μας.
Προφανώς, αυτή η πολιτική που εφαρμόζετε, εξυπακούεται ότι πρέπει να υπηρετηθεί από ένα τέτοιο, φοβικό, συγκεντρωτικό κράτος, που φοβάται ακόμη και τον εαυτό του. Που θέλει όλες τις αποφάσεις να τις ελέγχει, όχι μόνο για το «στενό» συμφέρον του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού, -υπάρχει και αυτή η διάσταση και γι’ αυτό σας ασκούν κριτική και άνθρωποι από τη δική σας παράταξη- αλλά και για το ότι θέλετε να εξυπηρετήσετε και τα πολύ μεγάλα συμφέροντα.
Σε ένα θέμα θέλετε να είναι ελεύθερα τα πράγματα: στην ασυδοσία της ολιγαρχίας. Εκεί, πράγματι πιστεύετε στην ελευθερία. Στην ελευθερία που οδηγεί στην ασυδοσία της ολιγαρχίας. Το βλέπουμε πάρα πολύ έντονα στον τρόπο που χειρίζεστε τα θέματα της ενεργειακής κρίσης. Για εσάς γνώμονας δεν είναι το δημόσιο συμφέρον, δεν είναι το εάν οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά, θα αντέξουν την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. Για εσάς γνώμονας είναι το ύψος της μετοχής της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά. Αυτό είναι το μέτρο που θα πρέπει να δει κανείς και να συγκρίνει ανάμεσα στις διαφορετικές πολιτικές προτάσεις που διαμορφώνονται απέναντι στα σημερινά προβλήματα.
Ακούστηκαν συγκεκριμένες προτάσεις από τον κ. Σκανδαλίδη, που νομίζω ότι αξίζουν μιας ιδιαίτερης προσοχής. Το ΜέΡΑ25 έχει καταθέσει μια συγκεκριμένη τροπολογία και απευθυνόμενος στις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις εντός της αίθουσας, αλλά και στην κοινωνία, νομίζω ότι είναι μια ευκαιρία να διαμορφωθεί ένα δημοκρατικό μέτωπο το οποίο να επιχειρήσει την αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών. Συγκεκριμένα: της Δικαιοσύνης. Να αποκαταστήσει τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, σκίζοντας τις λίστες Πέτσα, όλο αυτό το σύστημα το οποίο προσπαθεί να χειραγωγήσει την κοινωνία, να χειραγωγήσει τη δημοκρατία. Γιατί αυτό κυρίως ήταν στον πυρήνα της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, να χειραγωγήσετε τις προσυνεδριακές διαδικασίες. Ή δεν είναι έτσι; Το άλλο θέλατε να κάνετε; Να χειραγωγήσετε την έρευνα που έκανε ο κ. Κουκάκης για την αποκάλυψη των μεγάλων οικονομικών, τραπεζικών σκανδάλων. Αυτό θέλετε να κάνετε.
Είναι μια ευκαιρία, λοιπόν, αυτή η υπόθεση τόσο να οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός δημοκρατικού μετώπου, αλλά και ενός κοινωνικού και πολιτικού κινήματος που θα μπορέσει να λειτουργήσει στην κατεύθυνση της διεύρυνσης των δικαιωμάτων και των ελευθεριών.
Υπάρχουν ζητήματα τα οποία, με αφορμή αυτή την υπόθεση, θα πρέπει να μας απασχολήσουν, όπως ποια είναι τελικά η χρήση των προσωπικών μας δεδομένων σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες, που οδηγούν στη χειραγώγηση της κοινωνίας, στην εμπορευματοποίηση των δικών μας διαθέσεων, επιλογών, με σκοπό να «καναλιζάρουν» τις επιλογές ολόκληρων κοινωνικών ομάδων και να νοθεύσουν την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας. Αυτά είναι τεράστια ζητήματα που δεν μπορείτε καν να τα συλλάβετε, κινείστε στον αντίποδα αυτών των ζητημάτων.
Η χώρα μας πρέπει, πράγματι, να πάψει να είναι συνώνυμο μιας Δημοκρατίας η οποία είναι κατ’ όνομα Δημοκρατία, διαρκώς συρρικνώνεται και οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, εκείνες οι οποίες αντιλαμβάνονται ότι μας αξίζει μια διαφορετική πορεία, να μπορέσουν να πρωτοστατήσουν τόσο για την πολιτική ανατροπή, για τη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, όσο και μιας διαφορετικής κατεύθυνσης του τόπου.
Ευχαριστώ.