Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Αντιφάσεις και αναπάντητα ερωτηματικά για τις παρακολουθήσεις «πνίγουν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη
 

 

Η συζήτηση στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ δεν έδωσε απαντήσεις για τις αντιφάσεις και τα ερωτηματικά που προέκυψαν από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη. Σήμερα το πρωί στο MEGA έθεσα μερικά από αυτά, όπως το γιατί μπήκαν προσκόμματα στην έρευνα, γιατί δεν ερευνάται το θέμα με το παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων Pretador, γιατί αφήνει η κυβέρνηση τον χρόνο να περνάει και φυσικά γιατί δόθηκε εντολή παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη. Ακολουθούν ορισμένα σημεία της συνέντευξης:

– Σε καμία περίπτωση η συζήτηση στη Βουλή δεν απάντησε στα ερωτήματα που είχαν τεθεί την προηγούμενη περίοδο και ιδίως ο πρωθυπουργός δεν κατόρθωσε να ξεφύγει από τις αντιφάσεις στις οποίες ο ίδιος, με τις δημόσιες τοποθετήσεις του, είχε πέσει. Για παράδειγμα, το να λες ότι ήταν μια νομότυπη διαδικασία, την οποία «εγώ, ως προϊστάμενος της ΕΥΠ δεν οφείλω να γνωρίζω, αλλά αν το γνώριζα θα το είχα αποτρέψει», είναι μια τεράστια αντίφαση που δεν έχει αρχή, μέση και τέλος, δεν έχει λογική.
– Όλο το προηγούμενο διάστημα θα έπρεπε η Πολιτεία να συνδράμει σε αυτό που, σωστά, πάει να γίνει σήμερα στη Βουλή στην Εξεταστική, θα έπρεπε να έχει πάρει συγκεκριμένα μέτρα, θα έπρεπε να έχει ελεγχθεί η συγκεκριμένη εταιρεία, η «Intellexa», που λέγεται ότι έχει το Pretador. Γράφτηκε χθες ότι έχει 30 πελάτες. Ποιοι είναι αυτοί; Είναι ευρωπαϊκές χώρες; Απαγορεύεται κάτι τέτοιο. Είναι εκτός της Ευρώπης; Ελέγχεται αυτή η εταιρεία; Το αρχείο της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη υπάρχει; Εδώ στο MEGA, στην εκπομπή του κ. Ευαγγελάτου, ειπώθηκε ότι δεν υπάρχει. Τα ερωτήματα, λοιπόν, είναι γιατί μπήκαν προσκόμματα σε αυτή την υπόθεση; Γιατί φτιάχτηκε αυτό το αδιαφανές καθεστώς παρακολούθησης, με την πολιτική ευθύνη και την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη; Γιατί η ΑΔΑΕ βρίσκει συνέχεια εμπόδια στο να ασκήσει τον ελεγκτικό της ρόλο ως ανεξάρτητη Αρχή;
– Ποιοι είναι οι «εθνικοί λόγοι» για την παρακολούθηση, απαντήθηκαν; Γιατί υπήρξε τροπολογία που σε σας, αν παρακολουθείστε, απαγορεύει, δεν έχετε το δικαίωμα, να πάρετε μια απάντηση για το ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι; Αυτό θα το καταργήσει ο κ. Μητσοτάκης; Δεν το είπε.
– Προβλέπεται με νόμο του 1995 ότι, από τη στιγμή που πρόκειται για πολιτικό αρχηγό, θα έπρεπε να ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Βουλής και να ενημερώσει και τους πολιτικούς αρχηγούς.
– Άλλο είναι να παρακολουθείς κάποιον επειδή είναι Τούρκος κατάσκοπος, άλλο είναι ο εγκληματίας που πουλάει όπλα, ηρωίνη ή ό,τι άλλο και άλλο είναι ο εκλεγμένος πολιτικός, ο ευρωβουλευτής, ο αρχηγός πολιτικού κόμματος. […] Ο τρόπος για να μη μάθουμε τι γίνεται είναι η λογική του συμψηφισμού και να υιοθετήσουμε την καταστροφική λογική ότι όλοι ίδιοι είμαστε. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
– Την καταλύσατε τη διάκριση των εξουσιών, (σ.σ. απευθυνόμενος στον κ. Μπάμπη Παπαδημητρίου της ΝΔ). Είστε «fake» φιλελεύθεροι. Ολοκληρωτικές αντιλήψεις είναι αυτές, αντιδημοκρατικές πρακτικές και θα λογοδοτήσει ο κ. Μητσοτάκης, ήρθε η ώρα να λογοδοτήσει. Βεβαίως και έχουμε πολύ μεγάλη διαφορά. Εσείς συρρικνώνετε τη δημοκρατία, την υπονομεύετε καθημερινά σε όλους τους τομείς, διότι είναι και τα ζητήματα των κοινωνικών δικαιωμάτων.