Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ «ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ» ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

(ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ – ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ)

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ένωσε τη φωνή του με τα αυτοδιοικητικά στελέχη της αντιπολίτευσης, τους εργαζόμενους και τους πολίτες του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, οι οποίοι αγωνίζονταν ενάντια στην απόφαση του Δημάρχου να αναθέσει σε ιδιώτες τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης, μέσω ενός διαγωνισμού που η αντιπολίτευση του Δήμου τον είχε χαρακτηρίσει σκανδαλώδη και «φωτογραφικό». Οι τελευταίες εξελίξεις τους δικαίωσαν, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο, με πρόσφατη απόφασή του, ακύρωσε τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία. Για το συγκεκριμένο θέμα είχε κατατεθεί με πρωτοβουλία μου, τον Ιούλιο του 2021, ερώτηση από 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προς τους συναρμόδιους υπουργούς, στην οποία, όμως, δεν απάντησαν, απαξιώνοντας και το ίδιο το ζήτημα και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας προώθησε μια σύμβαση ύψους 3,72 εκατ. ευρώ με αποπληρωμή διάρκειας εννέα ετών από τα ανταποδοτικά τέλη, παραβλέποντας την κατά τρεις φορές χαμηλότερου κόστους πρόταση της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου, την αντίθεση του Δημοτικού Συμβουλίου και τις αντιρρήσεις του Σωματείου Εργαζομένων στον Δήμο. Διατυπώθηκαν επίσης σοβαρές ενστάσεις ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, αλλά και τους όρους που, επί της ουσίας, περιόριζαν εκ των προτέρων τους αναδόχους.

Παρ’ όλα αυτά, όπως καταγγέλλει η δημοτική παράταξη «Δύναμη Πολιτών» σε ανακοίνωσή της στις 26 Αυγούστου, με τίτλο «”Χαστούκι” σε Βούρο & σία για τον σκανδαλώδη διαγωνισμό του ηλεκτροφωτισμού. Δικαιώνεται η αντιπολίτευση που κατήγγειλε από την αρχή τη διαδικασία», ο Δήμαρχος φαίνεται να επιμένει στον ίδιο δρόμο και παρά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επαναφέρει την ερχόμενη Δευτέρα 29 Αυγούστου το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή, για να αποφασιστεί νέα προκήρυξη, ενώ δεν έχει συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η δυνατότητα του Δημάρχου να αγνοεί όλες τις αντιδράσεις μα και το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο, βασίστηκε στις διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που προώθησε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2019, με τις οποίες διασφαλίστηκε ο έλεγχος των Οικονομικών Επιτροπών από τον εκάστοτε Δήμαρχο και μεταφέρθηκαν σε αυτές, αφαιρούμενες από τα δημοτικά συμβούλια, πρόσθετες αρμοδιότητες.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που επιτρέπει την ανάληψη κρίσιμων τομέων, όπως η καθαριότητα, ο ηλεκτροφωτισμός, το πράσινο, από ιδιώτες. Μέσω μιας γενικευμένης λογικής «ιδιωτικοποίησης» των Δήμων, επιχειρείται ο εγκλωβισμός των πολιτών σε υπερκοστολογημένες υπηρεσίες αμφίβολης, τελικά, ποιότητας. Αυτή η λογική μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί και να αναχαιτιστεί από τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που εμμένουν στον κοινωνικό χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης.

Μένει αναπάντητο αν και σε πόσους ακόμη Δήμους της χώρας επικρατεί η ίδια κατάσταση, με υπερκοστολογημένες λύσεις για τον ηλεκτροφωτισμό από μελέτες «προκάτ» λογικής και με τους ίδιους αναδόχους. Το κύριο ζήτημα, όμως, είναι η επαναφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε έναν δρόμο συνεργασίας των δημοτικών παρατάξεων και διαφάνειας, με ισχυρούς Δήμους ικανούς να ανταποκριθούν στη συνταγματική υποχρέωση για την παροχή των ανταποδοτικών υπηρεσιών στον κρίσιμο τομέα της καθαριότητας, αλλά και στο πράσινο και στον ηλεκτροφωτισμό με όρους που θα εξασφαλίζουν για τους πολίτες τα καλύτερα αποτελέσματα με το μικρότερο δυνατό κόστος. Η αρχές της διαφάνειας, της λογοδοσίας, του ειλικρινούς διαλόγου μέσα στις τοπικές κοινωνίες, μπορούν και πρέπει να επικρατήσουν.