Μάταια η ΝΔ αναζητά στο ακροδεξιό παραλήρημα, όπως αυτό του Παύλου Μαρινάκη, το «σωσίβιο» που θα τη διασώσει πολιτικά
Σήμερα το πρωί στο OPEN η ΝΔ, δια του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της, Παύλου Μαρινάκη, επιδόθηκε σε ένα ρεσιτάλ ακροδεξιάς ρητορικής που μας γύρισε στις πιο σκοτεινές εποχές της πατρίδας μας. Πρόκειται για μια διχαστική, τοξική επιλογή για τη συσπείρωση των οπαδών της ΝΔ, την ίδια ώρα που το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και η ανθρώπινη τραγωδία με τους μετανάστες στον Έβρο διασύρουν την χώρα στο εξωτερικό και αποκαλύπτουν το ποιόν της κυβέρνησης στο εσωτερικό. Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» αντέτεινα την ανάγκη για τη συγκρότηση ενός δημοκρατικού, προοδευτικού μετώπου απέναντι στην ακροδεξιά της ΝΔ, για την αποκατάσταση της λειτουργίας των θεσμών και τη στήριξη της ελευθερίας του Τύπου.
Στη συνέχεια ορισμένα σημεία της συνέντευξη:
Μου προκαλεί εντύπωση η ψυχρότητα των λόγων του κ. Μαρινάκη γύρω από ένα θέμα το οποίο αποτελεί σύγχρονη ανθρωπιστική τραγωδία. Αναφέρομαι στο προσφυγικό και στο μεταναστευτικό. Επί 36 ημέρες δεν ξέραμε αν υπάρχουν ή όχι αυτοί οι άνθρωποι. Επίσημα και οι δύο πλευρές, και η ελληνική και η τουρκική, έλεγαν ότι δεν συμβαίνει τίποτα, ενώ είχαμε ένα άταφο κοριτσάκι. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αγνοούμε το μεγάλο ζήτημα, που είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.
> Το μεταναστευτικό – προσφυγικό δεν είναι ένα εθνικό ζήτημα, όπως δεν είναι και για την Ιταλία ή την Ισπανία. Είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα που έχει συγκεκριμένες αιτίες, φτώχεια, πείνα, εμφύλιους πολέμους. Είναι αστείο να λέει κάποιος ότι δεν έχουν χαρτιά πάνω τους. Άκουσα τον κ. Μαρινάκη να λέει για τα κατάλληλα έγγραφα, ποιος να έχει τα κατάλληλα έγγραφα; (…) Ποιος έλεγε, επί μέρες, ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι πάνω στη βραχονησίδα; Η ελληνική κυβέρνηση. Μας είπαν για κάμερες που βλέπουν τα θερμικά κύματα, μας είπαν ότι δεν είναι σε ελληνικό έδαφος και ήρθε το ελληνικό κτηματολόγιο για να μάθουμε ότι είναι ελληνικό έδαφος και τώρα αυτοί οι υπερπατριώτες λένε «δεν ξέρουμε, να δούμε». Με τα ψέματα, με τον διχασμό, με την τοξικότητα σαν κι αυτή που εμφάνισε πριν από λίγο ο κ. Μαρινάκης, δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε ένα παγκόσμιο πρόβλημα, ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα που προσπαθεί να το εργαλειοποιήσει η Τουρκία, αλλά που δεν θα πρέπει να κάνει το ίδιο και η ελληνική κυβέρνηση.
> Εμείς κάναμε ένα πολύ συγκεκριμένο ερώτημα, εάν είναι καταγεγραμμένη, όπως φαίνεται ότι είναι, στο Εθνικό Κτηματολόγιο η συγκεκριμένη βραχονησίδα. Πρόκειται περί μεγάλων ψεμάτων για τα οποία πρέπει να λογοδοτήσει η κυβέρνηση. Έχει γίνει ρεντίκολο η ελληνική κυβέρνηση με τη στάση της στο μεταναστευτικό. Θυμίζω την πρόσφατη απόφαση για το Φαρμακονήσι, που αφορά την κυβέρνηση Σαμαρά. Παγκόσμια καταδίκη. Επειδή ακριβώς αυτό το ζήτημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, η Ελλάδα θα έπρεπε να πρωτοστατεί σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για μια διαφορετική αντιμετώπιση, για μια στάση αλληλεγγύης ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη και όχι να παίζουμε τον ρόλο του χρήσιμου για τα συμφέροντα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που τελικά αποβαίνουν εις βάρος των δικών μας εθνικών συμφερόντων.
> Ο κ. Μαρινάκης ήταν αποκαλυπτικός: ταύτισε τον ΣΥΡΙΖΑ με την τουρκική πλευρά. Να, λοιπόν, ποια είναι η νομιμοποιητική βάση των παρακολουθήσεων. Ο «εθνικός κίνδυνος». «Εθνικός κίνδυνος» ο ΣΥΡΙΖΑ, «εθνικός κίνδυνος» ο κ. Ανδρουλάκης. Κυβερνούν με ψέματα, παραπλανητικά.
> Είναι δρόμος χωρίς επιστροφή αυτός που έχει πάρει η κυβέρνηση. Αυτό που ζούμε σήμερα είναι η «κορυφή του παγόβουνου» ενός καθεστώτος το οποίο διχάζει, παρακολουθεί. Παρακολουθεί ακόμα και μέσα στο ίδιο τους το κόμμα. Υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα όσο περνούν οι μέρες, αντί να υπάρχει μια προσπάθεια να βγουν όλα στο φως. Αυτή είναι η δική μας στρατηγική. Όλα στο φως. Γράφτηκε από την «Καθημερινή» προ ημερών ότι 7 – 8 πολιτικά πρόσωπα παρακολουθούνται. Ποια είναι αυτά; Με αυτό το λογισμικό, το Pretador, τελικά τι είχε γίνει; Είχε ενοικιαστεί από την ΕΥΠ; Υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα που διαπλέκονται σε αυτή την υπόθεση;
> Υπάρχει ανάγκη μιας δημοκρατικής εξυγίανσης και επανεκκίνησης των θεσμών; Αυτό είναι πάνω στο οποίο μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, γι’ αυτή τη βαθειά ανάγκη. Προφανώς δεν χρειαζόμαστε μια άλλη διαχείριση που θα κάνει τα ίδια, αλλά δημοκρατικές τομές στον έλεγχο της ΕΥΠ, στη Δικαιοσύνη, στην ενημέρωση, στη Δημόσια τηλεόραση. Αυτά τα οποία αποτελούν τους πυλώνες μιας δημοκρατικής πολιτείας. Δυστυχώς βρισκόμαστε, με ευθύνη της ΝΔ, σε μία κατάσταση όπου η δημοκρατία κλονίζεται και υπάρχει ανάγκη για ένα δημοκρατικό μέτωπο που θα υπερασπιστεί τη λειτουργία και το περιεχόμενό της.