Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

 
Η πολιτική της κυβέρνησης σωρεύει προβλήματα στη χώρα και τα επιδεινώνει
 
 
Η παραμονή της ΝΔ στη διακυβέρνηση της χώρας σωρεύει προβλήματα και η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί συνεχίζει να πιέζει την κυβέρνηση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Το πρωί  στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».
 
Η κυβέρνηση θα κάνει συνέχεια «μπρος – πίσω» και θα κοιτάζει για την ώρα που θα θεωρήσει εκείνη ότι είναι η πιο κατάλληλη για να κάνει τις εκλογές. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με έναν ακραίο τακτικισμό, υπάρχει κι αυτή διάσταση, έχει να κάνει κυρίως με το ότι έχουν «ξεφύγει» τα προβλήματα. Η παραμονή της στη διακυβέρνηση της χώρας σωρεύει προβλήματα. Σε σχέση με τα ζητήματα της ακρίβειας, εξαρχής δεν ακολούθησε τη σωστή στρατηγική, δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει το κύμα ακρίβειας, που ναι μεν οφείλεται και στον διεθνή παράγοντα, αλλά και η πολιτική της λειτουργεί ως υπερμεγεθυντής, ως επιταχυντής των προβλημάτων αυτών.

Τα επιδόματα δεν παρεμβαίνουν στον πυρήνα της ακρίβειας. Να σας πω τρία πράγματα που θα μπορούσε να είχε κάνει και δεν έκανε. Παρέμβαση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, άρα να προλάβει τις αυξημένες τιμές των καυσίμων πριν αυτές «δηλητηριάσουν», να το πω έτσι, το εμπόριο και την παραγωγή. Μείωση ΦΠΑ σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. (…) Στα θέματα της ηλεκτρικής ενέργειας άφησε ανέγγιχτο τον απαράδεκτο, κερδοσκοπικό μηχανισμό και έρχεται να παρέμβει εκ των υστέρων με τις επιδοτήσεις. Η κυβέρνηση έχει 3,5 δισ. υπερέσοδα, από τον ΦΠΑ, τον ΦΠΑ της ακρίβειας.

Όταν, για παράδειγμα, η χώρα μας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας έχει, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, 22 μονάδες παραπάνω σε αυτό που ονομάζουμε ενεργειακό πληθωρισμό, φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει τίποτα από τον λάθος δρόμο που έχει πάρει. Λάθος δρόμος ήταν η βίαιη απολιγνιτοποίηση και η μεγαλύτερη εξάρτηση από το φυσικό αέριο -είχε προειδοποιηθεί να μη το κάνει αυτό-, λάθος δρόμος ήταν όταν από το βασικό εργαλείο που λέγεται ΔΕΗ κατάργησε το «Δ», δηλαδή το «Δημόσια». Σε αντίθεση, βλέπετε τι γίνεται στην Γαλλία, 100% στο Δημόσιο η αντίστοιχη εταιρεία. Εδώ κάνουν πολιτική κατά της ακρίβειας με βάση το ύψος της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο, στο ταμπλό. Ο κόσμος τι θα κάνει; Με την μετοχή θα πληρώνει τους λογαριασμούς;

Ένας τομέας που θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, είναι ο τομέας της εργασίας. Κοιτάξτε πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση αυτό τον τομέα. Στον τουρισμό, που πηγαίνει καλά, για πρώτη φορά είχαμε 5.000 νέα παιδιά τα οποία παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους διότι δεν αντέχουν ούτε το χαμηλό ύψος των μισθών, ούτε τις άθλιες συνθήκες εργασίας. Πήγαν στον Περιφερειάρχη της Κρήτης, τον κ. Αρναουτάκη οι αγρότες του κάμπου της Μεσαράς και του είπαν «μας λείπουν 15.000 χέρια». Γιατί; Γιατί δεν δόθηκαν προσωρινές άδειες σε οικονομικούς μετανάστες. Η ιδεοληψία του κ. Βορίδη και του κ. Γεωργιάδη, υπονομεύει τον πρωτογενή τομέα. Έμπειροι γιατροί του ΕΣΥ, 45άρηδες, 55άρηδες, φεύγουν για το εξωτερικό. Δεν στηρίζει την εργασία η κυβέρνηση.

Υπάρχει ανάγκη νέων κοινωνικών πόρων στο ασφαλιστικό σύστημα. Πως θα μπορούσε να γίνει αυτό; Αντί να δώσουν το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, που έχει σταθερά έσοδα, στη Macquarie, ένα ξένο αυστραλιανό fund, να το έδιναν στον ΕΦΚΑ. Την Αττική Οδό, που την είχαν δώσει για 27 χρόνια σε fund και κατασκευαστικές εταιρείες, να τη δώσουν στον ΕΦΚΑ. Το 30% των εσόδων από τα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων να πηγαίνουν στον ΕΦΚΑ. Αυτοί είναι νέοι κοινωνικοί πόροι. Συγκεκριμένες προτάσεις για νέους κοινωνικούς πόρους.

Οι κινήσεις που έχει κάνει στην εξωτερική πολιτική η κυβέρνηση δεν λαμβάνουν την υποστήριξη που θα έπρεπε από τους συμμάχους μας. Είναι ετεροβαρής η πολιτική της, δίνει περισσότερα χωρίς να παίρνει την αντίστοιχη υποστήριξη. Είναι μια λάθος στρατηγική, όπως είναι λάθος η στρατιωτική εμπλοκή στην Ουκρανία.