Η Αυτοδιοίκηση σε δεινή θέση, ανάγκη θέσπισης ειδικού τιμολογίου ρεύματος για τους ΟΤΑ
 
Σημεία από την ομιλία στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχέδιου του Υπουργείου Εσωτερικών:
 
Αναρωτιέμαι, διαβάζοντας το παρόν νομοσχέδιο, αλλά κυρίως κοιτώντας και τα προηγούμενα νομοθετήματα της κυβέρνησής σας που έχουν σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ποια είναι η αντίληψή σας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Τι είναι για σας, τελικά, η Τοπική Αυτοδιοίκηση; Είναι ένας λαϊκός, συμμετοχικός θεσμός; Είναι ένας χώρος που μπορούν τα Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίζουν, να έχουν γνώμη για τα τοπικά ζητήματα; Ένας θεσμός που πρέπει να ενθαρρύνει τις τοπικές κοινωνίες να συμμετέχουν; Ή, τελικά, είναι ένας μόνιμος επαίτης ενός συγκεντρωτικού κράτους, ως μέρος, ως ένα γρανάζι, ενός πελατειακού, κεντρικά ελεγχόμενου συστήματος; Νομίζω ότι τα νομοθετήματά σας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπηρετείτε το τελευταίο. Δεν πιστεύετε οι ΟΤΑ πρέπει να έχουν πόρους και αρμοδιότητες. Ό,τι έχετε κάνει είναι ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση. Κινείστε σε μία πορεία μιας βαθιάς συντηρητικής αντιμεταρρύθμισης.
 
Αυτή τη στιγμή η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε δεινή θέση. Σταχυολογώ ορισμένα ζητήματα. Ενεργειακό κόστος. Έχετε συζητήσει με τους Δημάρχους; Κύριε υπουργέ, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ένα λαϊκό υπουργείο, δέχεται συνέχεια δεκάδες μηνύματα, αιτήματα. Θα σας έχουν πει, λοιπόν. Πως θα ανοίξουν τα σχολεία το Σεπτέμβριο; Υπάρχει η δυνατότητα να πληρωθούν οι λογαριασμοί του ρεύματος, του φυσικού αερίου; Οι αθλητικές εγκαταστάσεις μπορούν να λειτουργήσουν; Οι παιδικοί σταθμοί μπορούν να λειτουργήσουν ή το κόστος των προμηθευτών σε σχέση με τα γεύματα έχει εκτιναχθεί στα ύψη; Σκοπεύετε να κάνετε κάτι γι’ αυτά;
Έχω να σας κάνω και μία πρόταση.
 
 Έτσι όπως τα έχετε κάνει στα ενεργειακά ζητήματα η Τοπική Αυτοδιοίκηση εξαιρείται από τα μέτρα που υποτίθεται ότι θα ισχύσουν από 1η Ιουλίου, πήγαν τελικά από τον Αύγουστο όπως και για τους υπόλοιπους πολίτες. Έχετε πει για κάποιες ειδικές ενισχύσεις, οι οποίες κατανέμονται με έναν εντελώς ανορθόδοξο τρόπο. Εντελώς ανορθόδοξο τρόπο. Δεν πηγαίνουν αναλογικά με βάση τους ΚΑΠ.
 Έχουν γεννηθεί «τέρατα» εδώ, το γνωρίζετε αυτό και υπάρχει ανάγκη, λόγω της ατελέσφορης πολιτικής σας στα ζητήματα της ενεργειακής κρίσης, να πάρετε πιο σοβαρά μέτρα, αλλιώς δεν θα λειτουργήσει τίποτα. Κατά τη γνώμη μου είναι υπερώριμο να υιοθετήσετε την ανάγκη ενός ειδικού τιμολογίου, όπως υπάρχουν σε άλλους τομείς, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για όσο διαρκεί η κρίση.
 
Έχετε υπόψη σας ότι αυτή τη στιγμή τα έργα, τα δημοτικά έργα, τα οποία είναι συμβασιοποιημένα δεν ξεκινούν γιατί έχει ανέλθει στα ύψη το κόστος; Τις έχετε ακούσει αυτές τις κραυγές απελπισίας των Δημάρχων; Τι θα κάνετε; Θα αναθεωρήσετε τις τιμές; Θα υπάρξουν έκτακτες χρηματοδοτήσεις; Ή όλα θα πάνε στο βρόντο, θα είναι άλλο ένα λιθαράκι στην υπόθεση μιας ύφεσης, η οποία έρχεται ολοταχώς; Γιατί αν δεν γίνουν αυτά τα έργα καταλαβαίνετε ότι επιδρούν αρνητικά στη γενικότερη οικονομική δραστηριότητα.
Να δούμε τι κάνετε με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Ακολουθείτε μια πολύ γνώριμη λογική. Ποια είναι αυτή η λογική; Αντί να ενισχύσουμε τον ρολό των δημοτικών συμβουλίων ερχόμαστε και βάζουμε έναν επιπλέον φραγμό. Αυτόν που κάτω από την πίεση των φωνών διαμαρτυρίας από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης πάτε κάπως να τον αλλάξετε, βάζει, όμως, προσκόμματα στο να φέρουν οι παρατάξεις, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, θέματα στα Δημοτικά Συμβούλια. Και μας λέτε κάτι φοβερά πράγματα, τα οποία τα ακούγαμε δεκαετίες πριν. 
 
Μα, λέει, μπορούν να συζητούν για τους Σαντινίστας. Μα αυτό είναι το θέμα; Τα δημοκρατικά βουλευόμενα Δημοτικά Συμβούλια, που είναι και τα αποφασιστικά όργανα και όχι εκτελεστικά, όπως ορίζει το Σύνταγμα ότι είναι ο Δήμαρχος, δεν θα μπορούν ούτε καν να συζητάνε; Έχετε αποδείξει ότι είστε οπαδοί σειράς αντισυνταγματικών ρυθμίσεων, με τη βούλα του ΣΤΕ αντισυνταγματικών ρυθμίσεων, στους προηγούμενους νόμους. Συνεχίζετε όμως ακάθεκτοι σ’ αυτόν το δρόμο.
 
Αφαιρέσατε αρμοδιότητες με προηγούμενα νομοθετήματα από τα δημοτικά συμβούλια, τώρα θέλετε να βάλετε περιορισμούς στο διάλογο. Σας είπε το ΣΤΕ ότι έχετε κάνει αντισυνταγματικές παρεμβάσεις στον «Κλεισθένη» και, προφανώς για να ολοκληρωθεί αυτή η αντίληψη του συγκεντρωτικού επιτελικού κράτους, έρχεστε και κινείστε ακριβώς στην αντίθετη ανάγκη και από αυτά που διακηρύσσει τόσα χρόνια η Αυτοδιοίκηση σε σχέση με το ρόλο των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Ο ορισμός κομματικών πολιτικών στελεχών ως νέων πολιτικών γραμματέων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση μας ξαναγυρνάει πίσω.
 
Σας είπε πριν ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Βούτσης, τι ακριβώς κάναμε εμείς. Σε ποια κατεύθυνση; Σας δώσαμε έτοιμη αυτή τη ρύθμιση. Είχε υπάρξει και συγκεκριμένος διαγωνισμός με προϋποθέσεις, στον «Κλεισθένη», για τον επόπτη νομιμότητας. Δεν τον προχωρήσατε. Το ζητούμενο είναι πως θα αφαιρεθούν αρμοδιότητες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που είναι ένα κατάλοιπο της παλιάς, διορισμένης, κομματικής Νομαρχίας. Αυτό δεν ζητάει η Αυτοδιοίκηση; Αυτό έλεγαν και οι δικοί σας άνθρωποι. Τώρα, προφανώς, τους έχετε αφαιρέσει και το δικαίωμα να εκφράζονται, με βάση τις αποφάσεις των συνεδρίων της ΚΕΔΕ.
 
Γυρνάμε πίσω ολοταχώς στο κράτος το «τσιγγούνικο», που θέλει επαίτη την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο κράτος το οποίο δεν κινείται στο δρόμο της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων. Υπάρχει ή δεν υπάρχει συγκεκριμένη διάταξη στον «Κλεισθένη», που προέβλεπε μόνιμη Επιτροπή ελέγχου των αρμοδιοτήτων, όπου κάθε νομοσχέδιο θα έπρεπε να περνάει από την έγκρισή της, έτσι ώστε να μην έχουμε αυτή την πολυνομία, τις επικαλύψεις. Είδατε στην αντιμετώπιση των θεομηνιών, των πυρκαγιών, πως κάθε φορά ο ένας τα ρίχνει στον άλλον. Σας είχαμε δείξει ποιος πρέπει να είναι ο δρόμος. Δεν το κάνατε! Σας είχαμε δείξει ποιος πρέπει να είναι ο δρόμος για τη χρηματοδότηση, μέσα από την κατηγοριοποίηση των Δήμων. Κάθε Δήμος δεν έχει τις ίδιες ανάγκες, αλλάζουν με βάση το που βρίσκεται, αν είναι νησιωτικός, αν είναι ορεινός, αν είναι αγροτικός. Δεν κινηθήκατε σ’ αυτή την κατεύθυνση και σήμερα τα πράγματα έχουν δυσκολέψει αφόρητα.
 
Είχαμε κάνει βήματα ενίσχυσης της τοπικής δημοκρατίας, μέσα από τα Κοινοτικά Συμβούλια, τα οποία είχαν απεξαρτηθεί από τους κεντρικούς συνδυασμούς των Δήμων. Το καταργήσατε κι αυτό και δεν σκεφτήκατε ότι αυτή είναι μια πηγή αναζωογόνησης και συμμετοχής στις μικρές, τοπικές κοινωνίες και στα μικρά χωριά και στις κοινότητες. Τι άλλο επιβεβαιώνεται, λοιπόν, πέρα από τη βαθιά συγκεντρωτική σας αντίληψη;
 
Ως προς το κορυφαίο ζήτημα των έργων, για ένα πετυχημένο πρόγραμμα, το «ΦιλόΔημος», αφήσατε να λήξει η προηγούμενη σύμβαση, δεν την ανανεώσατε εγκαίρως, το μετονομάσατε σε «Τρίτσης», βάλατε άλλου είδους διαδικασίες, πιο ελεγχόμενες, στη θέση της παλιάς αντικειμενικότητας σε σχέση με το τι χρηματοδοτείται, για να υπηρετήσετε τη γνωστή αντίληψη που σας περιέγραψα πριν. Μόνο που τα πράγματα δεν προχωρούν, απ’ ότι σας λένε.
 
Το μόνο που κάνετε είναι να ενισχύετε μια αντίληψη ΟΤΑ Ανώνυμης Εταιρείας, μέσα από, αμφισβητούμενης συνταγματικότητας και ορθότητας, δημιουργία Αναπτυξιακών Οργανισμών, οι οποίοι συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με τους οικείους Δήμους. Μόνο που όλα αυτά είναι στον «αέρα». Σας το λέει και η ΕΕ και κινδυνεύουν να καταπέσουν χιλιάδες έργα. Αυτά δεν τα ακούτε για πρώτη φορά, τα έχετε ακούσει κατ’ επανάληψη. Ολοταχώς, λοιπόν, στον δρόμο της αντιμεταρρύθμισης. Αυτός είναι ο πραγματικός τίτλος και αυτού του νομοσχεδίου και όλης της κυβερνητικής πολιτικής.
 
Χτες ο πρωθυπουργός προσπάθησε να σας πείσει ότι δεν πάμε για εκλογές. Σήμερα επανέλαβε τα ίδια σε συνέντευξή του. Αντιλαμβάνομαι ότι είστε και κυρίως εκείνος, σε μία κατάσταση «ομηρίας». Διότι από τη μία προσπαθεί να συμμαζέψει κάτι που ο ίδιος τροφοδότησε τις προηγούμενες ημέρες ως διαρροές, βλέποντας την κοινωνική πίεση, ότι πάμε για εκλογές. Αρχίσατε να κάνετε περιφερειακές συσκέψεις, καλείτε τον κόσμο, δεν παράγετε έργο. Προσπαθεί να το μαζέψει, διότι βλέπει ότι έχει ξεφύγει η κατάσταση, αναζητεί το «παράθυρο» που στη σημερινή του συνέντευξη διαψεύδει ότι αναζητεί. 
 
Αλλά, ξέρετε κάτι; Η ίδια η πραγματικότητα είναι που θα σας οδηγήσει σε εκλογές, να το γνωρίζετε. Αυτή είναι η «ομηρία» σας και από αυτή δεν μπορείτε να ξεφύγετε. Όποτε κι αν γίνουν θα τις χάσετε.