Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

Ανεπανόρθωτα τραυματισμένη η σχέση της κοινωνίας με την κυβέρνηση

 

Βλέποντας την εξέλιξη των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων του τελευταίου χρόνου διαπιστώνεται ότι έχει διαρραγεί η εμπιστοσύνη του κόσμου προς την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, η πρότασή μας για μια προγραμματική σύγκλιση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στα αδιέξοδα που γεννά η αντικοινωνική κυβερνητική πολιτική. Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

 

Έχει σημασία, πέρα από τα συμπεράσματα που μπορεί να βγάλει κανείς από μία συγκεκριμένη δημοσκόπηση, να βλέπει μια ολόκληρη περίοδο. Στην τελευταία φάση το καινούργιο στοιχείο είναι ότι έχει διαρραγεί η σχέση εμπιστοσύνης κυβέρνησης και κοινωνίας.
Νομίζω ότι το «κλειδί», σε σχέση με τους υπό διαμόρφωση συσχετισμούς, είναι όλη αυτή η μεγάλη δεξαμενή των ανθρώπων, οι οποίοι με αμηχανία στέκονται απέναντι στα πολύ μεγάλα προβλήματα. Το που θα πάνε αυτοί θα καθορίσει και την τελική, όχι μόνο δημοσκοπική, αλλά και την πραγματική εικόνα στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές.
Εκτιμώ ότι ο πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια κατάσταση «ομηρίας», διότι ο ίδιος τροφοδότησε την εκλογολογία. Βλέπει ότι η εκλογολογία ακυρώνει την οποιαδήποτε λειτουργία της κυβέρνησης, προφανώς προσπαθεί να «παγώσει» το θέμα, αλλά είναι τέτοια η εξέλιξη των πραγμάτων που όσο καθυστερεί και δεν οδηγείται στις κάλπες τα πράγματα θα χειροτερεύουν γι’ αυτόν.
Τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν αφήσει ανέγγιχτη τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου. Δεν δικαιολογείται στην Ελλάδα να έχουμε τον λεγόμενο ενεργειακό πληθωρισμό 20 μονάδες πάνω από την Ευρώπη. Όταν στην Ευρώπη τρέχει με ένα ποσοστό 40-41% εδώ είναι πάνω από 61%. Αυτό έχει να κάνει με όλους αυτούς τους ατελέσφορους χειρισμούς που έχουν αφήσει ανέγγιχτο τον πυρήνα της ενεργειακής ακρίβειας. Είδατε την είδηση χτες; Η Γαλλία ιδιωτικοποιεί κατά 100% την αντίστοιχη γαλλική «ΔΕΗ». Εδώ κινούμαστε στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.
Έχουμε μία κυβέρνηση η οποία σε όλα τα πεδία λειτουργεί για μια πολύ μικρή ομάδα της κοινωνίας και όταν επαίρεται για την ανάπτυξη και μιλάει για ρεκόρ άμεσων επενδύσεων, όλα αυτά είναι ιδιωτικοποιήσεις, δεν είναι διεύρυνση της παραγωγικής βάσης.
Έχουμε απευθύνει μια συγκεκριμένη πρόσκληση σε όλες τις δυνάμεις της αριστερής και προοδευτικής αντιπολίτευσης. (…) Στις σημερινές συνθήκες το θέμα είναι εάν μπορούμε να βρούμε έναν κοινό, προγραμματικό τόπο, ώστε με βάση το γεγονός της απλής αναλογικής να υπάρξουν στέρεες προγραμματικές συγκλίσεις. Αυτή είναι η δική μας αντίληψη. Σας μιλάω για μια πρόταση προγραμματικής σύγκλισης ανάμεσα και στο ΚΚΕ και στο ΜέΡΑ25 και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, προφανώς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με βάση τους σημερινούς συσχετισμούς, η οποία μπορεί να δώσει διέξοδο απέναντι στα αδιέξοδα που παράγει η αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.