Πάνος Σκουρλέτης | Στέλεχος Νέας Αριστεράς, πρώην Υπουργός

 
Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για μια ισχυρή πλειοψηφία μιας νέας αριστερής προοδευτικής κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές
 
 «Στο Κόκκινο» για  τις συστηματικές προσπάθειες της κυβέρνησης να ξεγελάσει τον κόσμο, ιδιαίτερα στα ζητήματα που αφορούν το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα. Μερικά σημεία της συνέντευξης: 
 
Είναι συστηματικές οι προσπάθειες της κυβέρνησης να ξεγελάσει τον κόσμο, ιδιαίτερα στα ζητήματα που αφορούν το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα. Χτες στη Βουλή παρακολουθήσαμε μια «παράσταση» χωρίς προηγούμενο, όπου έριξαν τις ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ κατά τον γνωστό τρόπο, ότι έφερε τη ρήτρα αναπροσαρμογής, κάτι σαν κι αυτό που έλεγε ο κ. Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα, ότι «εσείς μας οδηγήσατε στα μνημόνια». Με έναν, πραγματικά, περίτεχνο τρόπο βαδίζουμε σε μια νέα αρχιτεκτονική των λογαριασμών, όπου η ρήτρα αναπροσαρμογής, -οι αυξήσεις δηλαδή για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους- θα είναι σαν να μην υπάρχει, αλλά θα υπάρχει. Θα ενσωματωθεί εξαρχής στις τιμές του ρεύματος.
Όλα παραπέμπονται με έναν ακατανόητο τρόπο σε μια υπουργική απόφαση, αλλά ο μηχανισμός του λεγόμενου χρηματιστηρίου ενέργειας, δεν αλλάζει. Ο κερδοσκοπικός μηχανισμός, εκεί που επωάστηκαν τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, αφήνεται ανέγγιχτος και προσπαθούν με έναν διοικητικό τρόπο να προσδιορίσουν μία τιμή, που θα δούμε ποια θα είναι αυτή και πως αυτή, με επιδοτήσεις εκ των υστέρων, θα επιβαρύνει λιγότερο τους καταναλωτές. Η κυβέρνηση είναι δέσμια συμφερόντων, αλλά και της ιδεοληψίας της, ώστε να μη παρέμβει σε αυτό τον κερδοσκοπικό νεοφιλελεύθερο μηχανισμό που λέγεται χρηματιστήριο ενέργειας.
Εμείς λέμε και κατατέθηκε συγκεκριμένη τροπολογία, ότι ανάλογα με το μεταβλητό κόστος της κάθε μορφής ενέργειας, τον τρόπο που παράγεται, να υπάρχει ένα εύλογο κέρδος της τάξης του 5% και να μη βλέπουμε αυτό το παράλογο πράγμα που συμβαίνει μέσα στον μηχανισμό της χονδρικής αυτή τη στιγμή, όπου το ακριβό φυσικό αέριο συμπαρασύρει τα πάντα στα ύψη και να έχουμε αυτά τα υπερκέρδη, όχι μόνο στην ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και στο φυσικό αέριο. Και την ίδια ώρα έχουμε αύξηση 214% στους μισθούς του ΔΣ της ΔΕΗ.
Να μειώσουμε, όσο είναι δυνατό, τη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα, άρα να υπάρξει επανενεργοποίηση κάποιων λιγνιτικών πεδίων και εργοστασίων, προσδοκώντας να έχουμε μια υποχώρηση της ενεργειακής κρίσης και να επιταχύνουμε με έναν ουσιαστικό τρόπο τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Όχι με τη λογική του φαστ – τρακ υπέρ κάποιων μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων στον τομέα αυτό, αλλά βάζοντας προτεραιότητα τα ζητήματα της αυτοπαραγωγής από τους πολίτες και των ενεργειακών κοινοτήτων, αυτά που η σημερινή κυβέρνηση λειτουργεί μεροληπτικά εις βάρος τους. Διότι ενοχλεί η έννοια της ενεργειακής δημοκρατίας. Η κυβέρνηση αγαπάει το περιβάλλον όταν μπορεί να εξασφαλίσει υπερκέρδη σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, άσχετα από το αν αυτός ο δρόμος διευρύνει τις ανισότητες στο πεδίο της ηλεκτρικής ενέργειας.
Είναι θέμα προτεραιοτήτων. Όταν, για παράδειγμα, έχεις μειώσει τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου, όταν έχεις μειώσει τον φόρο διανομής των μερισμάτων κατά προκλητικό τρόπο, σημαίνει ότι θέλεις να ξοδεύεις δημοσιονομικό χώρο, να «χαρίζεις» φόρους σε κάποιους, αλλά να θέλεις να επιβαρύνεις τους πολλούς ή να είσαι «τσιγκούνης» στο να ασκήσεις μια πολιτική υπέρ των πολλών και της κοινωνίας.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προετοιμαζόμαστε για εκλογές, νομίζω ότι ήδη το κάνουμε, φαίνεται ότι είναι αναπόδραστη αυτή η προοπτική και νομίζω ότι, εκ των πραγμάτων, η κυβέρνηση σύρεται προς μιας τέτοια κατεύθυνση. Δεν μπορεί να ξεφύγει, γιατί τα προβλήματα είναι μεγάλα. Το 85% της κοινωνίας θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει στη διαχείριση του ζητήματος της ακρίβειας.
Αυτό που πρέπει να επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, είναι να υπάρξει μια μεγάλη, ισχυρή πλειοψηφία μιας νέας αριστερής, προοδευτικής κυβέρνησης από τις πρώτες εκλογές. Αυτό προϋποθέτει να υπάρξουν προηγουμένως προγραμματικές συγκλίσεις, να είναι γνωστές στον κόσμο έτσι ώστε από τώρα να αρχίσει να δημιουργείται μια δυναμική για μια τέτοια κατεύθυνση. Θεωρώ ότι για να ωριμάσει αυτή η προοπτική, θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι όσο το δυνατό πιο ισχυρός και, πολύ περισσότερο, πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές.